Közvélemény-kutatás: a budapestiek többsége támogatja a Liget Budapestet

2019. december 11. 10:02
A tervek ismeretében a budapestiek 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet, a megkérdezetteknek az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza tervei tetszenek a legjobban – derül ki egy új közvélemény-kutatásból.

A Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group készített közvélemény-kutatást a Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projektről. A kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív fővárosi mintán, ahol a megkérdezettek a Projekt terveinek megismerése után alkothattak véleményt.

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló.

„A kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest Projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását” – hangsúlyozta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A válaszadók 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe oly módon, hogy közben a Liget zöldfelületeit is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel.

Mint az ismeretes, a Liget Projekt alapvető célkitűzése, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és a zöldfelületek nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével - a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását.

„A Liget Budapest Projekt keretében megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek, s a már eddig átadott projektelemekhez hasonlóan mindenki örömmel fogja használni őket. Visszaigazolja ezt a jelenlegi kutatás is, mely alapján a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését, a legnépszerűbbnek a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria bizonyult” – hangsúlyozta Baán László.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló új épületek közül a két legnépszerűbb a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria, amely a fővárosiak 81 illetve 72 százalékának nyerte el a tetszését.  Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területére tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középkorúak, a belvárosiak, illetve a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek.

További fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint a tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene, míg 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét kedvezően befolyásolják a Liget Budapest Projekt keretében tervezett új épületek. A megkérdezettek 75%-a szerint a megújított zöld területekkel, az új játszóterekkel, valamint az újonnan épülő kulturális intézményekkel kiegészült Városliget Budapest családbarát jellegének a megerősítését szolgálja. 

„A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, mely a budapestiek egyöntetű véleménye alapján nem csak a Városligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd” – fejtette ki Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

„A közvélemény-kutatás eredménye jelzi, hogy a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy a Liget Budapest Projekttel az a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor a Városliget egyet jelentett a minőségi kikapcsolódással, belsejében pedig tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények. Épp ezért újítjuk meg a Liget karakterét adó épületeket – Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza –, és emellett lepusztult s már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehozunk, melyekben olyan fontos nemzeti gyűjteményeink kapnak majd helyet, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza, de az Állatkert nagyszabású bővítését is ide sorolhatjuk” – tette hozzá a vezérigazgató.

A kutatás módszertanáról és a mintavételről Géczi Tamás, az Inspira Research Kft. ügyvezető partnere elmondta: „Az 1000 fős, laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezés során a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd (több szempont szerint) a Liget Projekt egészét értékelték. A kutatási minta nem, életkor, iskolai végzettség és kerületi megoszlás szerint reprezentálja a 18 év feletti budapesti lakosságot.” 

Az INSPIRA Research kutatása megerősíti az Ipsos 2016-ban készített (kvalitatív és kvantitatív, 600 fős budapesti, illetve 800 fős városligeti mintájú) reprezentatív felmérését, melynek fő megállapítása, hogy a tervek ismeretében a megkérdezett Városliget használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik.

(Forrás: közlemény)

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akinek ez nem tetszik bontassa le a Budai-hegyre épült házakat és lesz elég zöldje.

Kik építették be a Budai-hegyet? A szocik. Most meg két épület miatt rinyálnak.

Miért, akkor többször kijárnál? Te is Budán laksz nem?
De!

Ennyire nem mindegy, milyen kérdéseket tesznek fel. De ha nem jó a kérdés, manipulatív az eredmény.
Závecznek sikerült úgy kérdeznie, hogy a budapestiek többsége ellenezte:-))))) nem csodálkozom.

Nyugi, majd visszavesszük.

Nem lesz kisebb a hely:-))))
Megnéztem négy nagyobb ballib oldalt, természetesen nem osztják meg olvasóikkal ezt a hírt:-))) nem csodálkozom.

Most légy okos Domokos! Én már nem ismerem ki magam a közvélemény kutatókon. Nemcsak a választás eredményét ( Tarlós a biztos befutó) nem találták el, hanem itt is össze-vissza eredmények vannak. Idén már mért a Závecz és a Publicus is, szerintük a fővárosiak zöme ellenzi a projekt eredeti tervek szerinti befejezését.

A városligeti park beépítettségének növeléséről (Liget projekt)
ez az ötödik közvélemény-kutatás.

Eddig 3:1 volt az arány a Liget projekt ELLENZŐI javára,
most az arány 3:2 lett, de még mindig a a Liget projekt ELLENZŐI javára.

Az alábbi 3 közvélemény-kutatás mutatta ki
a megkérdezett budapestiek szembenállását a Baán-féle ligeti őrülettel (Liget projekt) szemben.

Külön érdekesség az Ipsos, amely cég ki tudott hozni
– Baánéknak kedvező eredményt IS (ld. a fenti cikkben) és
– Baánéknak kedvezőtlen eredményt (ld. alább).

Ipsos – 2016. január
https://www.levego.hu/sites/de..

Medián 2016. június
https://www.greenpeace.org/hun..

Závecz Research 2017. augusztus
https://www.greenpeace.org/hun..

Megjegyzem,
egy ilyen közvélemény-kutatás (meg persze, népszavazás) akkor lenne hiteles,
ha a nagyközönség TÖBBOLDALÚ, TISZTESSÉGES tájékoztatást KAPHATNA a Liget projektről
a számára egyszerűen elérhető médiumokban.
Máig NEM KAPOTT.

Az állításod bizonyítottan HAZUG.

A Liget projekt bizony, NÖVELI a városligeti park beépítettségét.
Hogy NÖVELI, azt még maga Baán László is többször kimondta. Például itt:

2014.06.01., magyarnemzet.hu
Baán László:
"nagyobb arányban fog nőni a zöldfelület, mint a beépítettségi mutató,
előbbi 60-ról 65 körülire, utóbbi ötről hét százalékra."

A beépítettség NÖVELÉSE miatt kellett a közparkokra az OTÉK-ben előírt beépítettség HELYETT
7%-ot (sunyi módon) megengedni a VÉSZ-ben.

Készülj fel a témában, mert a hülye ráolvasásaiddal rendszeresen eltaknyolsz.

A tegnap 13:46-os hozzászólásomból sajnos, kimaradt egy novemberi kutatás.
Azzal kiegészítve a korábban leírtak:

A városligeti park beépítettségének növeléséről (Liget projekt)
ez az hatodik közvélemény-kutatás.

Eddig 4:1 volt az arány a Liget projekt ELLENZŐI javára,
most az arány 4:2 lett, de még mindig a a Liget projekt ELLENZŐI javára.

Az alábbi 4 közvélemény-kutatás mutatta ki
a megkérdezett budapestiek szembenállását a Baán-féle ligeti őrülettel (Liget projekt) szemben.

Külön érdekesség az Ipsos, amely cég ki tudott hozni
– Baánéknak kedvező eredményt IS (ld. a fenti cikkben) és
– Baánéknak kedvezőtlen eredményt (ld. alább).

Ipsos – 2016. január
https://www.levego.hu/sites/de..

Medián 2016. június
https://www.greenpeace.org/hun..?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202008" target="_blank">https://www.greenpeace.org/hun..

Závecz Research 2017. augusztus
https://www.greenpeace.org/hun..?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202008" target="_blank">https://www.greenpeace.org/hun..

Publicus Research 2019. november
https://publicus.hu/blog/a-tob..

Megjegyzem,
egy ilyen közvélemény-kutatás (meg persze, népszavazás) akkor lenne valóban hiteles,
ha AZT MEGELŐZŐEN a nagyközönség TÖBBOLDALÚ, TISZTESSÉGES tájékoztatást KAPHATNA
a Liget projektről a számára egyszerűen elérhető médiumokban.
Máig NEM KAPOTT.
Az Inspira Research kutatási eredménye (nem is tagadják) EGYOLDALÚ tájékoztatás (a projekt propaganda anyagainak bemutatása) utáni kikérdezéssel készült. Említés sincs arról, hogy a kikérdezettekkel ismertették volna a szakmai (MUT, MÉK, MTSZ) ellenvéleményeket IS.

1.)
Aki hazudik, az éppen te vagy.
Ahogy a "Magyar Zene Háza lett a..." című cikk alatt is hazudtál,
és amikor a dec. 5., 16:58-as beírásomban
Baánék látványvideójával bizonyítottam a hazugságodat, akkor gyorsan elpucoltál.

2.)
Alapvető fogalmakkal már korábban sem voltál tisztában.
A Liget projekt fejlesztései NEM NÖVELIK a Liget zöldTERÜLETÉT. A zöldTERÜLET ugyanis maga a közpark,
ha annak a határait nem változtatják, akkor a zöldTERÜLET se nem nő, se nem csökken.

3.)
A városligeti park beépítettségének növeléséről (amit maga Baán is beismer) írtam.
A beépítettség azért nő, mert az azon a területen felhúzott új épületek br. alapterülete nagyobb,
mint lebontott épületeké.
Ezen a tényen semmit sem változtat az, hogy a városligeti park zöldFELÜLETE (figyelsz? zöldFELÜLETE) is nő, ami persze, legnagyobb részt annak köszönhető, hogy a Városligeti tó egész évben állandó vízfelületét a többszörösére növelik, és ez a zöldfelületbe beszámítható.

4.)
Azokat vádolom hazugsággal, akik bizonyítottan hazudtak – mint például te.

Nem arról van szó, hogy a Liget projekt valamely épülete tetszik-e vagy sem,
hanem arról, hogy azt az újabb épületet (meg a többit) a városligeti park területén húzzák fel,
ami a 200 éves közpark elsődleges funkciójára nézve igen káros.

Ami pedig a Magyar Zene Háza üvegfalú koncerttermét illeti,
arról te azt voltál képes hazudni, hogy nem üvegfalú,
miközben látványvideó is bizonyítja, hogy az.

A mélygarázs felett igenis lesz zöldfelület, de az NEM lesz (nem is lehet) teljes értékű zöldfelület.
Ez azt jelenti, hogy a mélygarázs felső födémén lévő földréteg vastagságától függően,
a felület meghatározott százaléka zöldfelületként számítható (ld.: OTÉK).

"A parkba szó szerint folyamatosan ömlik a beton. Mára szinte az egész Városliget építési területté, kőtörő telep, síntárolóvá alakult át – mutatott körbe a bejárást levezénylő Zimborás Gábor a Városligetért küzdő civilcsoport építész tagja, aki hangsúlyozta, hogy a továbbra is közparkként nyilvántartott Városligetben a kormányígéretek ellenére egyetlen percig sem álltak le az építkezések, jelenleg is nagy erőkkel zajlanak."
Teljes cikk:
https://mfor.hu/cikkek/makro/a..

Borkairól? Ez valami plátói dolog? :DDDDDDD Nem kell téged másoknak nevetségessé tenni, meg hitelteleníteni. Megteszed te önmagadtól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés