A parlament elfogadta az Országgyűlés működését érintő törvények módosítását

2019. december 10. 12:18
Szigorúbban büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők.

A törvénymódosítást 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadták el kormánypárti képviselők javaslatára. Az országgyűlési törvény módosításában a fegyelmi esetek két új elemmel bővülnek: a felszólalást vagy az ülésvezetést kirívóan zavaró közbeszólás, valamint az ülés menetének zavarása, akadályozása, illetve más képviselő, országgyűlési, illetve közjogi tisztségviselő zavarása, akadályozása üléstermi jogai gyakorlásában, kötelezettségei teljesítésében. Ha a fegyelmi jogba ütköző magatartást tanúsító képviselő a levezető elnök figyelmeztetéseit, rendreutasításait sorozatosan figyelmen kívül hagyja, törvény kötelezi őt az ülésterem elhagyására.

Kizárás

A törvény az eddigiektől eltérően szabályozza a kizárást, és úgy rendelkezik, hogy a kizárt képviselő köteles a szóbeli döntés után azonnal elhagyni az üléstermet, ha pedig ennek nem tesz eleget, vele szemben súlyosabb intézkedés, kitiltás alkalmazható. A kizárás a magatartás súlyától függően az ülésnap hátralévő részére vagy a teljes ülésre vonatkozhat, azonban a kizárt képviselő részvételét a döntéshozatalban nem zárja ki, a határozathozatalok idejére ugyanis visszatérhet az ülésterembe. A kitiltás súlyosabb, mivel a kitiltott nemcsak az üléstermet, hanem az Országházat, az Országgyűlés Irodaházát és az Országgyűlés Hivatalának elhelyezésére szolgáló épületeket is köteles elhagyni. A kitiltást azonnali hatályú intézkedésként az ülést vezető elnök rendelheti el szóbeli döntéssel a kitiltásra okot adó magatartás – például a szavazás menetének akadályozását vagy fizikai erőszak – után haladéktalanul. A házelnök is elrendelheti 15 napon belül hivatalból, továbbá az ülést vezető elnök vagy egy frakcióvezető írásbeli kérelmére.

Kitiltás és tiszteletdíj-csökkentés

Legsúlyosabb esetben – fizikai erőszak alkalmazásakor vagy azzal való fenyegetéskor – 24 ülésnapra vagy 60 naptári napra lehet kitiltani egy képviselőt. A kitiltott helyett a frakcióvezető szavazhat, utóbbi akadályoztatása esetén pedig a helyettese jár el. Független képviselő bármely képviselőt felkérhet a megbízás ellátására. A törvény emeli a szankcióként kiszabható tiszteletdíj-csökkentések mértékét, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető korábbi szavai szerint általános szabályként az eddigi elvonások 12-szeresére. Legenyhébb esetben minimum a félhavi tiszteletdíja csökkentésével büntethetik a képviselőt – ha közbeszólásával a felszólalást vagy az ülésvezetést kirívó mértékben zavarja –, legsúlyosabb esetben pedig hathavi tiszteletdíj elvonásával. Utóbbi akkor szabható ki, ha a képviselő az ülés menetét vagy az ülés résztvevőjét akadályozza, illetve ha fizikai erőszakkal fenyeget vagy azt alkalmaz. A szemléltetési előírások megszegőjét egy- vagy kéthavi tiszteletdíj-csökkentéssel sújthatják. A levezető elnök az ülésen tanácskozási joggal rendelkezőket is rendre utasíthatja, figyelmeztetheti.

Azt is egyértelművé tették, hogy az Országgyűlés jegyzői segítik az ülést vezető elnököt a tárgyalási rend fenntartásában. Mellettük a háznagynak és az alelnököknek is őrködniük kell az Országgyűlés tekintélyének, valamint a házszabályi rendelkezéseknek a tiszteletben tartása felett. Része lett a törvénynek, hogy a házelnök, az alelnökök és a jegyzők megbízatása megszűnik, ha adott országgyűlési cikluson belül kétszer kizárják az ülésnapról vagy az ülésről, illetve ha egyszer is kitiltják őket. A bizottsági ülések fegyelmi rendjét is szabályozza a törvény. Tartalmazza ezentúl a jogszabály, hogy az Országgyűlés szavazásain jelen lévőnek a voksolásban részt vevőket kell tekinteni. A képviselőknek az Országgyűlés, valamint a parlamenti bizottságok üléséről való távolmaradásukat előzetesen be kell jelenteniük.

Kiemelt nemzeti emlékhely

Pontosítják a jelkép fogalmát is, egyértelművé téve, hogy az Országház stilizált képe mellett annak sziluettje is védelem alá esik, a felhasználás pedig nem sértheti az Országgyűlés méltóságát. Változtatnak az állam ellenőrzésére vonatkozó képviselői jog gyakorlásán is. Az új rendelkezés úgy szól, hogy az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást meg kell adniuk. A képviselő azonban csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. A képviselő a feladatai ellátásához szükséges minősített adatokat személyi biztonsági tanúsítvány nélkül, felhasználói engedély alapján, titoktartási nyilatkozat kitöltése után használhatja fel, és köteles a minősített adat védelmére vonatkozó követelményeket megtartani. Bővítették továbbá az Országgyűlési Őrség feladatat azzal, hogy az őrök közreműködnek a Kossuth Lajos tér mint kiemelt nemzeti emlékhely méltóságának megőrzésében és a kiemelt nemzeti emlékhely részét képező közterület rendjének fenntartásában.

Az egyik előterjesztő, a fideszes Kocsis Máté korábban a parlamentben az elmúlt időszakban történt „példátlan durvaságokkal” indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást. Megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot – amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, majd a továbbiakban is zavarták az ülést –, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közelmúltbeli viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

(MTI)

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon helyes! Éppen ideje volt, hogy rendszabályozva legyen a parlamenti ellenzék csürhebandája.

Ez még nem felzárkózás Európához, sajnos.
Már csak azért sem, mert Európa konzervatív része is súlyos deficitekkel küzd, hasonlóan a magyarhoz...
A ballibszemét oldal alaptudata:
MINDIG, MINDEN NAP MINDEN ÓRÁJÁBAN: HARCOLNI KELL!
Ki ellen, miért?
A nemzeti patrióta konzervatív erők ellen!
Őket ez élteti.
Mi ezzel szemben a legjobb esetben is: az ő harcukra, az eseményekre reagálunk, tétova-követő üzemmódban.
Ha a nemzeti oldal nem teszi alapfeladatává a szünet nélküli, folytonos harcot, mindenképp vesztésre van ítélve.
Magyarok, a vérükben hazug, ballib szemét kígyók ellen:
MINDIG, MINDEN NAP MINDEN ÓRÁJÁBAN: HARCOLNI KELL!

Neked elzárási görcseid vannak, a jelek szerint.
Én soha nem voltam elzárva, sehol.

"megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást."

A "vadabb" helyett inkább használhatták volna a finomabb, kevésbé sértő, "szellemileg hátramaradott" kifejezést .

"Ezzel a döntéssel a magyar parlament jelenlegi többsége újra írásba adta, hogy nem tarja magát az európai demokratikus elvekhez."

Ez alatt azt érted, hogy a Fideszre másként vonatkoznak a házszabályok, mint bármely más
pártra? Mert, ha ez nem igaz, akkkor hol van itt antidemokrácia?

Először is: A házszabályok nem szelektívek: minden pártra, minden frakcióra és minden
képviselőre EGYFORMÁN vonatkoznak. Igen, a Fideszes és a KDNP-s képviselőkre is. Mostantól
ezek a szabályok érvényesek, mert a demokratikusan választott országgyűlés (minősített)
többséggel teljesen demokratikus módon így határozott. Pont.

Másodszor: Az Országgyűlés épülete megszentelt hely. 1100+ év történelme szenteli meg és
ezt a méltóságteljes státuszt az épületben elhelyezett Szent Korona felügyeli illetve pecsételi
meg. Az a FELESKÜDÖTT képviselő, aki nem képes ehhez a méltósághoz felnőni, nem politikai
innovatőr, hanem egy utolsó senki, aki nem képviseli megfelelő módon saját választóit, azokat
is arcul csapja.

Harmadszor: A képviselő nemcsak képviseli a választóit, hanem viselkedésével egyrészt
példát mutat, másrészt reprezentálja azokat, akik az országgyűlésbe küldték. Vagyis a
képviselő ordenáré magatartása kivetítődik választóira is, szégyenérzetet okozva bennük.

Aki mindezeket nem érti, az magát a demokráciát nem érti.

Megfejtettem: Te vagy a Hadházy. Üdvözlöm a lovakat.

Igaz. Sokkal pontosabb. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés