A kulturális törvény módosításáról is vitáztak az Országgyűlésben

2019. december 10. 12:44
A kulturális törvény módosításáról, a kormány idei intézkedéseiről és a magyar dolgozók helyzetéről volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

A kulturális törvény módosításáról, a kormány idei intézkedéseiről és a magyar dolgozók helyzetéről volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

MSZP: a Fidesz félti hatalmát

Tóth Bertalan (MSZP) elmondta, hétfő este több ezren tüntettek Budapesten, mert a kormány "baltával esett neki" a kulturális életnek, a kultúra finanszírozásának. Értékelése szerint az a kormányzati támadás, amely jelenleg is zajlik az oktatás, a tudományos és művészeti szabadság, az igazságszolgáltatás, az önkormányzatiság és a képviselői jogok ellen nem más, mint félelem által vezérelt bosszú.

A Fidesz félti hatalmát, mert október 13-án vereséget szenvedett; a Fidesz megsértődött a választókra, és így próbál bosszút állni - hangoztatta, megjegyezve: az egységbe kovácsolódott ellenzék 2022-ben el fogja zavarni az Orbán-kormányt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a szakmai szervezetek szerint a készülő kulturális törvénymódosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit. Rögzítette, a módosítással nem szűnik meg a Nemzeti Kulturális Alap, nem lesz kevesebb forrás és nem lesz vége sem az alternatív színházaknak, sem az autonómiának.

Kifogásolta, hogy míg Tarlós István volt főpolgármester azokat a színház vezetőket is kinevezte, akikkel nem állt egy világnézeti platformon. Karácsony Gergely mostani főpolgármester azonban máris eltávolította Bán Teodórát a szabadtéri színpad éléről –közölte.

Értékelte az idén az MSZP-vel történteket: elvesztették Botka László szegedi polgármestert, az európai parlamenti választáson hat százalékot értek el és az ellenzéki összefogás keretében egykori antiszemitákat juttattak hatalomba.

Párbeszéd: Budapestet már felszabadították a Fidesz tolvajhatalma alól

Szabó Tímea (Párbeszéd) a rabszolgatörvény bevezetését, a katasztrofálisan alakuló demográfiai mutatókat bírálta egyebek mellett. A kormány intézkedéseit bírálva szóvá tette, hogy háromezer családot lakoltattak ki idén, 46 ezren haltak meg gyógyítható betegségben, "szétverték" az akadémiát, bedarálják a színházakat, szájzárat raknak a képviselőkre.

Kijelentette, október 13-án az ellenzék felszabadította Budapestet a Fidesz "tolvajhatalma" alól és azóta már eltörölték a fővárosban a rabszolgatörvényt, kihirdették a klímavészhelyzetet és antikorrupciós csomagot is elfogadtak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az ellenzék riogatása a rabszolgatörvény miatt szemen szedett hazugság volt. Beszámolt arról, hogy az elmúlt években nőtt a szociális dolgozók, a pedagógusok, az orvosok, a mentősök, bére; 2010 előtthöz képest 724 milliárd forinttal többet költenek egészségügyre, oktatásra pedig 645 milliárd forinttal jut több. Közölte, nem lesz szájzár a képviselőknek, csak ezentúl viselkedniük kell.

Szerinte mindent elmond az ellenzékről az, amit eddig Budapesten csináltak: jelentősen megnövelték a pozíciók számát, jócskán megemelték a saját fizetésüket. Kifogásolta, hogy elkezdték visszahívni a színpadra a múlt embereit, illetve kinevezték Vágó István kvízmestert, aki a BKV vasúti járműjavítót felügyeli. Legyenek ők is milliomosok, ha eddig nem voltak azok! - összegzett.

Azt mondta, az ellenzék minden lényeges ponton szembemegy a választáson általa ígértekkel: adóemelések, fejlesztések helyett vétó, stadionstop helyett kórházstop.

Jobbik: egymással legyünk szolidárisak!

Jakab Péter (Jobbik) is bírálta a rabszolgatörvényt, az alacsony béreket, a dolgozók kiszolgáltatottságát. Egy év alatt 15 százalékkal nőtt a sertéshús, 31 százalékkal a friss zöldség ára, miközben a bérek 10 százalékkal nőttek – mutatott rá, hozzátéve: a minimálnyugdíj összege 11 éve változatlan, 28 500 forint. Úgy fogalmazott: lassan már a párizsi is luxus Magyarországon.

Közölte, a kormány agyonadóztatja a magyarokat, hogy legyen miből kórházat építeni Kenyában és hajózni az Adrián meg az űrben. Szerinte a kabinet csak gyűlöletpolitikát ad a magyaroknak, az emberek pedig már magukat is gyűlölik és sajnálják a béremelést a tanároktól, a rendőröktől, az orvosoktól. Ne egymásra haragudjunk! Ne a Fidesszel legyünk szolidárisak, hanem egymással! – szólított fel összefogásra azzal érvelve: a gyűlöletet mindig legyőzi a szeretet.

Dömötör Csaba válaszában úgy értékelte, a képviselő felszólalásának lényege az volt, hogy a gyűlölet hangján követelt szeretetet. Elmondta, ugyan még nem tart ott az ország, ahol szeretnék, a Jobbik azonban rendszeresen sértegeti a magyarokat. Az identitásválságból fakadó frusztrációjukat ne a magyarokon töltsék ki! – kérte.

Kifogásolta, hogy a Jobbik összeállt a 2006-os rendőrattak elkövetőivel, Gyurcsány Ferenccel együtt tettek esküt és a feleségével egy színpadon "tündökölnek". Nyugodtan satírozzák ki a logójukból a nemzeti színeket és rakjanak rá egy vaskos vörös csillagot! - javasolta.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden, ami kívül esik a népszuverenitás - a parlamenti választás - elfogadásán: terrorizmus.
A ballibszemét oldal terrorizmusa:
MINDIG, MINDEN NAP MINDEN ÓRÁJÁBAN: HARCOLNI KELL!
A nemzeti patrióta konzervatív erők ellen!
Őket ez élteti.

Ha a nemzeti oldal nem teszi alapfeladatává a szünet nélküli, folytonos harcot, mindenképp vesztésre van ítélve.
Magyarok, a vérükben hazug, ballib szemét kígyók ellen:
MINDIG, MINDEN NAP MINDEN ÓRÁJÁBAN: HARCOLNI KELL!

Tóth Bertalan példát vehetnél Pintér Béláról, A tegnapi beszédéről.

Ez nekem is a kedvencem, írtam volna, de végül a másik kettőt választottam. Olvastad?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés