Mérgező füstfelhő borította be Canberrát is a bozóttüzek miatt

2019. december 8. 13:23
A meteorológiai előrejelzések szerint a helyzet kedden súlyosbodik, aznapra ugyanis több mint 40 Celsius-fok és erős szél várható.

Harmadik hónapja tombolnak a bozóttüzek Ausztrália keleti partján, Canberrából a lakosok vasárnap mérgező füstfelhőről számoltak be. A térségben csaknem 140 tűzvész tombol, a helyzet különösen súlyos a délkeleti Új-Dél-Wales államban. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap az államba érkezett, és helyszíni sajtótájékoztatón, valamint Twitteren mondott köszönetet a tűzoltóknak az eddigi munkájukért.

Hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az Új-Dél-Wales központjától, az ötmillió lakosú Sydneytől északnyugatra mintegy 60 kilométer hosszan pusztító Gospers-hegyi megatűz eloltására egyelőre kevés az esély, a lángokat vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerül teljesen eloltani.

Az államban körülbelül 1600 tűzoltó 96 bozóttűz megfékezésén dolgozik. A meteorológiai előrejelzések szerint a helyzet kedden súlyosbodik, aznapra ugyanis több mint 40 Celsius-fok és erős szél várható.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket.

A tüzek példátlan légszennyezést okoztak Sydneyben és az ország keleti partvidékén, a füst és a szállópor a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő. Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön közölte, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

(MTI)

(A kép forrása: canberratimes.com.au)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha beledobtak volna a tűzbe pát mázsa kendert, az emberek vidámabbak lennének.

Kapitalizmusban, ha egy üzem veszteséges, azt bezárják. Full stop. Nincs kommunista erőlködés.

A bozóttűz a természeti körforgás része. A villámcsapás a lehető legtermészetesebb gyújtogató.

Miért? Kéne?
A végtelennek mekkora részét ismerjük? Ismeri bárki is?

Bizony be. Te, mint tulajdonos meddig tolerálnád a veszteséget?
Na ugye. Miért gondolod, hogy egy kapitalista hülyébb, mint te?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés