A kommunista, aki leesett a kohók közé

2019. december 8. 14:42
Évtizedek óta tartja magát a pletyka, hogy 1973. szeptember 15-én direkt lökték a mélybe a miskolci acélműben Vályi Pétert, a minisztertanács elnökhelyettesét. December 25-én lesz 100 éve, hogy megszületett a tragikus sorsú politikus. De mi is történt pontosan a drámai napon? 

Sal Endre írása

 

Vályi Péter vegyészmérnökként végzett, több nyelven beszélt, és sokakkal ellentétben nem csak a pártkönyvének köszönhette az előmenetelét, hanem a munkájának is. Gazdasági kérdésekben idővel megkerülhetetlen lett, előbb pénzügyminiszternek, majd 1971-ben a minisztertanács elnökhelyettesének nevezték ki. Közvetlen volt, nyílt, sokszor vicces, éppen ezért a közvélemény is jobban elfogadta. Nem mellékesen gyűlölte a protokollt, és azt is, hogy állandóan kormányőrök lógnak a nyakán. Le is izzadtak a testőrök, ugyanis Vályi a hivatali gépkocsija helyett szívesebben vezette egymaga a régi Moszkvicsát. 

Ami tény: gazdasági reformokat akart,

azt szerette volna például, hogy a KGST (a szocialista blokk gazdasági csúcsszervezete) Moszkvából költözzön Varsóba, és ő javasolta, hogy a szocialista országok lakói útlevél nélkül utazhassanak a blokkon belül. A románok persze megvétózták. Pont a tragikus év elején Amerikában és Kanadában is járt, ahol a vasfüggöny mögötti világ felvilágosult embereként fogadták. 53 éves volt 1973-ban, a karrierje csúcsán. 

És ekkor érkeztünk el a tragikus miskolci esethez. Hivatalos útra érkezett a városi acélműbe, a borsodi pártbizottságban ugyanis úgy gondolkoztak, nézze meg személyesen a minisztertanács elnökhelyettese, ideje lenne felújítani az acélművet. Szeptember 14-én Vályi a feleségével érkezett a megyébe, de még részt vett egy vadászaton, amely után megesik a poharazás. Ezért terjedt el később, hogy részegen esett be a kohóba. A szemtanúk szerint ezzel szemben Vályi frissnek látszott és nem éreztek rajta alkoholszagot. 

A miskolci acélmű a hetvenes években

Másnap, tehát szeptember 15-én, szombaton ment el megnézni a lerobbant acélművet. Vályi szokásához híven mindent látni akart. Így a tízfős delegáció – amelyben a gyár akkori vezérigazgatója, a biztonsági emberek és újságírók is voltak – az izzó vas közelébe ment. 

A vezérigazgató, Énekes Sándor sétált elől, mögötte közvetlenül Vályi és a többiek. Aztán elérkeztek az öntőgödörhöz, ebben tartották az izzó, öntött vasat tartalmazó tégelyeket három méter mélyen úgy, hogy még egy korlát sem választotta el a fent dolgozókat. A gyárban nem állt le a munka, így a következő pillanatban erős fény villant, egy közeli daru is megmozdult hirtelen,

Vályi pedig oldalra lépett, majd a mélybe zuhant. 

A vezérigazgató ösztönösen utána kapott, így ő is leesett a forró vasat tartalmazó tégelyekhez. Habár az terjedt el, hogy az öntött vasba zuhant Vályi Péter, a valóság az, hogy két tégely közé esett. Az izzó vas forrósága miatt azonban súlyos égési sérüléseket szenvedett, szinte pillanatok alatt a testére égett a ruhája. A gyárigazgató egy üres területre esett, a bokáját törte, de így is megpróbált segíteni a politikuson, a közelébe kúszott, ahol ő is megégett. Közben a delegáció többi tagja ledermedve nézte az esetet, végül a munkások emelték ki a szerencsétlenül járt kettőst. 

Vályi Pétert azonnal kórházba szállították, de hiába érkezett több, égési sérülésekkel foglalkozó specialista Svédországból, menthetetlen volt, három nappal később, szeptember 18-án meghalt a kórházban. A gyárigazgató fél év után felépült, de sosem tudta feldolgozni a történteket. 

Évekkel később Vályi testőre is megszólalt, ő azt mondta, figyelmeztette a politikust, hogy ne menjen közel tégelyekhez, ám visszatartani nem tudta. A rendszer természetesen felelősöket keresett, és végül az igazgatót találták meg. Énekes Sándort és a gyár részlegvezetőjét vették elő. Énekes másfél év börtönbüntetést kapott, mert életveszélyes terepre vitte a delegációt, ám felfüggesztették a büntetését. Szerinte szerencsétlen baleset történt. Egyedül Vályi Péter özvegye tartotta magát ahhoz, hogy a férjét megölték, mert meg akarta reformálni a KGST-t. 

Az országban pedig ez a változat terjedt el. Megölték, mert útjában volt a szovjeteknek. Más kérdés, hogy ehhez nem kellett volna eltenni láb alól, hiszen

a rendszer sajátja volt, hogy embereket pillanatok alatt, indoklás nélkül leváltottak.

Akkoriban terjedt el az is, hogy ugyanúgy végeztek Vályival, mint a lengyel miniszterhelyettessel, akit elütött egy titokzatos autó. Nos, a lengyel miniszterhelyettes valójában 1973 februárjában repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, 18 ember lelte halálát a lezuhant gépben, tehát még az alapteória sem stimmelt. 

Vályi Péter – szinte bizonyosan – baleset áldozata lett. 

És akkor miért terjedt el mégis, hogy megölték? Mert az emberek ezt is kinézték a rendszerből, információt pedig nem kaptak. A baleset másnapján a Népszabadság csak egy egészen rövid hírt hozott a 8. oldalán a drámai esetről, a címlapon viszont ott feszített, hogy Kádár János Finnországba utazik, képpel pedig, hogy kenyérgyár épült Hatvanban. Az élet ment tovább.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azert tettek el lab alol mert o a felsovezetes tobbi tagjaval ellentetben ertett annyit a gazdasaghoz hogy nem tudtak volna megetetni vele a Fekete fele amokfutast meg nyaklo nelkuli kolcsonfelvetelt.

Vályi Péter halála: Tragikus baleset vagy politikai gyilkosság?
https://napitortenelmiforras.b..

Hmm.. Érdekes mellékszál... Én pl. ifjúként ezt nem elfelejtettem hanem még a fenti cikkből sem tudtam meg. Ha ez is köztudott volt anno, akkor a beledobták-"sztori" elterjedését ilyesféle mellekszál is jól megerősíti.

Ignoramus et ignoramibus.
"Kádárt 1972. február 11-iki moszkvai látogatásán Brezsnyev szovjet pártfőtitkár nyíltan kérdőre vonta a gazdasági reformok, illetve azok „aggasztó következményei” miatt, sőt 1972. november 26-án a tököli szovjet katonai légibázisra személyesen ellátogatva ultimátumszerűen követelte a reformok leállítását. Kádár egyensúlyozni próbált a párt irányzatai között, ezért 1972 májusában meglebegtette a visszavonulását, amivel leszerelte a reform belső ellenfeleit, a párt bal szárnyát (Biszku Béla, Gáspár Sándor, Komócsin Zoltán stb.), 1974-ben pedig a meggyengült reformereket váltotta le (Fehér Lajos, Nyers Rezső, Aczél György, 1975-ben Fock Jenő stb.)" ('Új gazdasági mechanizmus', Wikipedia)
Érthető, hogy az 1972-1974 között az ún. új gazdasági mechanizmusról való visszalépés közben történt eset (1973. szept.) okot adott alapos gyanúra.

"Vályi Péter – szinte bizonyosan – baleset áldozata lett.
És akkor miért terjedt el mégis, hogy megölték? Mert az emberek ezt is kinézték a rendszerből, információt pedig nem kaptak. "
Információt pedig nem kaptak.
Mintha ma lenne, a Fidesz-lopásokról.
1. Reggeltől estig ezt hallod, márpedig ez bizonyítottan hatással van.
2. Információt pedig nem kapnak, ezért az emberek a lopásos uszítások özönében, ezt is kinézik a rendszerből.
Ill. kapnak információt lopási vádakra OV-től: Boldog Karácsonyt!

És azzal mi lesz, aki itthon kiesik a Vezér kegyeiből?

"De akármit is mondhat Orbán ezekre a vádakra, az inkább magyarázkodásnak hat nem cáfolatnak. Pletykák, mendemondák ellen nem lehet tényekkel védekezni. "
Egyszerűen csak - tényeket, számokat kell mondania.
Olyanokat, amelyeket a valóság és a KSH, minősítők állítanak.
Cáfolni, magyarázkodni, pletykákkal, mendemondákkal harcolni értelmetlen, ezért mellőzendő.
Csak az egzakt számok, az éppen elég - LENNE...

Az élet sokkal bonyolultabb, mint gondolod.
Én is így tettem, talán 50-60 éves koromig, bár bigott sosem voltam.

"mindegy..., Önmagában, hogy akármi is történt, a nép mit gondolt róla..."
No, ez a nem mindegy, de sajnos, ma is ez van.
Mára azok lopnak - a nép szemében - akik visszafizették az adósságot, amit azok csináltak, akik nem loptak...

Figyelmeztetés is lehetett mások számára, esetleg..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés