Egy román újság szerint a mangalica egy híres román disznófajta

2019. december 7. 10:34
Egy gasztro-vlogger járt az országban, akinek a román konyha specialitásait is bemutatták egy dák farmon.

A Libertatea nevű román bulvárlap, ami egyébként a legnagyobb példányszámmal rendelkezik az országban, internetes oldalán közölte, hogy Romániába látogatott egy  híres gasztro-vlogger – írja a szatmár.ro. Mark Wiens YouTube-csatornájára 5,2 millióan iratkoztak fel, és a romániai körútját már több mint fél millióan tekintették meg.

A vloggert a Prahova megyei Tohani környékén található Dákok Farmjára is meghívták, ahol mangalica húst is evett. A sültek egyébként nagyon ízlettek Wiensnek.

A bulvárlap újságírója a mangalica húsának élettani hatásai mellett kiemelte, hogy a mangalica a báznai mellett a legismertebb román sertésfajta.

 

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért, Pozsonyban a magyar királyok szlovákosított formában vannak kíírva...

A lopás pedig híres román szokás. Nincs itt semmi látnivaló, lapozzunk.

Mindent ellopnak.

A spektrumon volt egy egyórás Romániáról szóló film. Erdélyr ősi dák földnek nevezték, persze a műsor készítői mindent elhittek. Az a Mark is így járt. Átvágták.

A románok az usa-ban a könyvtárakból ellopkodták azokat a könyveket, amik a mi történelmi igazunkat írta le. Érezték ők, hogy hazugságban maradnak, ha valaki elolvasná. Ellopták, vagy kikölcsönözték és nem vitték vissza, inkább kifizették. Ez nagyban ment.

Eddig azt hittem, hogy a Csaucseszku a legismertebb román sertésfajta.

Pontosítva.
"A mangalica szót – a Történeti Etimológiai Szótár szerint - először 1791-ben említik, amikor az ajkai kanásztól elhajtanak „100 darab sertéseket, rész szerént mangaritzákat rész szerént magyar fajtákat”. A gödöllői Grassalkovits-uradalomban már 1795-ben 110 mangoliczának mondott disznót vásároltak. A mangalica, akárcsak a szalonna szavunk szláv, szerb-horvát eredetű, ugyanis a magyar mangalicát az 1830-as évektől a Szerbiából behozott sumadia disznóból a szalontai és a bakonyi disznó keresztezésével tenyésztették ki."
https://mult-kor.hu/20090206_a..

"Báznai sertés:[8] önálló fajtává alakult keresztezés. Báznán mangalicát és angol berkshire sertést kereszteztek, majd a yorkshire fajtát is bevonták, így jött létre egy érdekes megjelenésű sertés. A testén a szőke és a fekete szín eloszlása egyedi, a fekete szín a test elején és a fari részen látható, míg a test közepe fehér, ezért öves disznónak is nevezik. Erdély elcsatolásával az állomány Romániába került, Magyarországon számottevő létszáma nincs."
https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Gyorsan leugrottam az emődi mangalicafarmra. Megvizsgáltam az ott lévő sertéseket. Szőrös
volt a talpuk. Ezzel részemről a kérdés eldőlt.

A következő gondolom az lesz, hogy Szent-Györgyi Albert ismert román származású Nobel-díjas tudós.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés