Van még jövője a NATO-nak?

2019. december 05. 10:59

Ebben a változatlan, de mégis más világban nem találja helyét a NATO, és feltehetőleg azért nem találja, mert nincs is neki.

2019. december 05. 10:59
Pap Szilárd István
Mérce

„A második világháború után az USA elsődleges célja volt, hogy legerősebb szövetségeseit megfossza azoktól a speciális gazdasági szálaktól, amelyek egykori gyarmataikat, vagy saját »közel-külföldjüket« hozzájuk láncolta. A negyvenes évek végén az amerikai külpolitika jelentős kényszerítő munkát tett abba, hogy ezeket a protekcionizmuson alapuló gazdasági zónákat (pl. a brit Imperial Preference-t) felszámolja, és megnyissa őket az amerikai tőke számára. Nem véletlen tehát, hogy de Gaulle miért kritizálta az amerikai külpolitikát, és a macroni álláspont is valahol itt gyökerezik.

Az így létrejövő globális rendszerben a bolygó jelentős részén folytatott gazdasági tevékenységek nyeresége az USA-ban realizálódott, és ez igaz mind a mai napig. Ennek a rendszernek persze a NATO magját adó nyugat-európai államok sem a kárvallottjai, még ha vannak fenntartásaik is vele kapcsolatban.

Persze a hetvenes évek óta folyamatosan csökken a gazdasági tevékenységek profitabilitása, ami nagyrészt magyarázza a »kereskedelmi konfliktusok« (ld. USA vs. Kína, USA vs. Franciaország) kiéleződését, ami tovább növeli az erőpolitika létjogosultságát anélkül, hogy valóban átalakítaná az alapvető gazdasági, politikai és katonai hierarchiákat a Földön.

Ebben a változatlan, de mégis más világban nem találja helyét a NATO, és feltehetőleg azért nem találja, mert nincs is neki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2019. december 05. 21:24
A NATO-ból ki kéne túrni az USA-t. És átnevezni ETO-nak. Trump még hajlandó is lenne erre.
Öreg
2019. december 05. 19:33
A NATO ma is nagyobb jövővel rendelkezik, mint akár az UNIÓ, akár más gazdasági együttműködés céljából létrehozott szervezet. Sokkal nagyobb erő tartja össze és ebben az USA is benne van, pedig az USA és az UNIÓ gazdasági téren ellenérdekeltek!. Emlékezetem szerint a NATO belépés népszerübb volt, mint az UNIÓ-ba belépés.
Szorgos Lajhár
2019. december 05. 17:05
Oroszország ugyebár Európában van, amint azt De Gaulle is megállapította, Amerika és Európa között meg egy óceán terül el.
tolan
2019. december 05. 16:47
Ni, a kis székely lófasz is előjött! Hogy lehet egy székely a Jérce újságírója? A NATO-t ne vedd a szádra, te ostoba! A NATO az egyetlen garancia arra, hogy Európában béke van! És az európai nacionalizmusok nem feszülnek véresen egymásnak! A NATO Európa legfontosabb támasza, a többi, nekünk európaiaknak, totál lényegtelen! Lehet, hogy ez furának tűnik egy medve torkából szabadult székely hegyilakónak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik