Netanjahu: Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy annektálja a Jordán-völgyét

2019. december 5. 20:46
A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy annektálja a Jordán-völgyét – jelentette ki Benjámin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök csütörtök este Lisszabonban.

Mint mondta, a Ciszjordánia stratégiai jelentőségű részének a zsidó állam területéhez történő csatolásáról szóló javaslatát megvitatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel szerda esti találkozójukon a portugál a fővárosban. Pompeónak úgy fogalmazott:

minden jogunk megvan erre, ha egyszer így döntenénk”.

Az izraeli ügyvezető kormányfő beszélt arról is, hogy az amerikai tárcavezetővel egyetértettek a közös védelmi megállapodás kidolgozásában. Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a korrupciós vádak és belpolitikai bizonytalanság miatt nyomás alá került Netanjahu ettől a két kezdeményezéstől várja, hogy hatalmon maradhasson.

Újraindított kampány?

Az Observador című portugál lap  úgy kommentálta a Pompeo-Netanjahu találkozót, hogy az izraeli kormányfő Portugáliában akarja újraindítani választási kampányát az amerikai külügyminiszter jóváhagyásával.

Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket. Donald Trump amerikai elnök már eddig is jelentős belpolitikai győzelmeket kínált izraeli szövetségesének azzal,

hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának,

illetve az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsík 1981-ben törvénybe iktatott izraeli bekebelezését.

Izrael Ciszjordániát – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izraelnek, hanem megszállt területek. A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él.

(MTI)

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés