Aljas játszmák a gyermekvédelemben

2019. december 05. 18:57

A legnagyobb felelőtlenség a gyerekeket mások által rendezett színjátékba belerángatni. 

2019. december 05. 18:57
Fülöp Attila
Vendégszerző

Fülöp Attila, a szociális ügyekért felelős államtitkár írása

 

Gyermekek életéről, a gyermekvédelemről illik úgy beszélni, hogy a megszólaló tisztában van a mögöttes gyermek és ifjú sorsok összetettségével, érzékenységével, traumákkal teli világával. Mert a gyermekvédelemben menedéket, kapaszkodót kereső huszonháromezer élete elején álló fiatal nem jókedvéből, nem önszántából, és nem is érdemei híján került oda. 

Az élet az ő vér szerinti családjaikban nem teremtette meg azt a biztonságot, azt a kötődést, amelyet az országban élő több millió gyermektársaiknak megadott.

Ahol hiányzik a biztonság és a kötődés, ott van szükség a gyermekek védelmére – ezért létezik gyermekvédelem. Amelynek célja, hogy ezek a gyermekek újra találjanak kapaszkodót. Újra higgyenek. Újra bízzanak másokban. És leginkább magukban.

A gyermekvédelem éppen ezért nem épületekről, hanem gyerekekről szól. A gyermekvédelem – bárhol az országban -, csak átmeneti pont egy gyermek életében. Azt a célt kell, hogy szolgálja, hogy onnan kikerülve legyen jövője az átmenetileg a közösség – állami, önkormányzati, egyházi, civil intézmények – segítségére szoruló fiatalnak.

Azt is mindenkinek tudnia kell, hogy itt egy nehéz élethelyzet megoldásának vagy támogatásának a jutalma az újabb két nehézséggel való szembenézés. A területen dolgozók missziója ugyanis az, hogy a legnehezebb, legproblémásabb élethelyzeteken próbálnak segíteni. Ezért törvényszerű, hogy itt problémáról problémára tudunk csak előre haladni.  

A kormányzat gyermekvédelmi fejlesztésének iránya egyértelmű:

– először is: minden gyermeknek családban a legjobb felnőnie ezért fejleszteni, bővíteni szeretnénk a nevelőszülői hálózatokat, hogy minél több gyermek részesülhessen a család nyújtotta biztonságban.
– másodszor: akik gyermekotthonban maradnak, például a koruk, vagy fogyatékosságuk miatt, ott az intézményeket fejlesztjük, hogy nagy, személytelen épületek helyett kis létszámú, korszerű otthonokban élhessenek.

Aki segítő figyelemmel kísérte az elmúlt időszakban ezt a területet, bepillantást nyerhetett a Befogadlak program apropóján a nevelőszülőknél cseperedő életekről, a nagylelkű támogatókról, és drámai döntési helyzetek soráról. A területen dolgozók és az ellátott gyermekek olyan széles köre kapcsolódott be a programba, amelyre korábban soha, sehol nem volt példa a hazai gyerekvédelemben.

Meggyőződésem, hogy ez a program és közfigyelem a terület társadalmi elfogadottságát segíti, és megerősíti az itt elvégzett munka megbecsültségét. Mindezek pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy a fiatalok közül többen mondják: ennek én is részese akarok lenni, otthon nélkül maradt gyerekekért szeretnék dolgozni. Az állam hozzáteszi az eszközöket ehhez a munkához, de elhivatott segítőkkel csak a közösség tudja megtölteni.

S hogy mit látnak mindebből ellenzéki képviselők? Hónapok óta mindent megtesznek azért, hogy a gyermekvédelem a közvélemény előtt a botrány és a balhé szinonimája legyen. Nekik a gyermekvédelem nem hányatott sorsú gyermekek megerősítéséről szól, hanem a politikai hangulatkeltésről. Mindezt ők úgy hívják: a „fóti ügy”.

Először is rögzítsük: fóti ügy nincs, csak ellenzéki politikusok vannak, akik Fót apropóján hangulatkeltő politikai ügyet kreálnak. Mert nyilatkozataikban nem építenek, hanem rombolnak, nem segítenek, hanem botrányra szomjaznak. Különösen elkeserítő, hogy ehhez már eleve hányatott sorsú gyerekeket használnak fel. Teszik ezt annak ellenére, hogy

– a hazai gyermekvédelem 23 ezer gyermek sorsáról szól – ennek a rendszerek egy fontos és történelmi része ugyan Fót, de ott ma már csak 50-60 gyermek él a 23 ezerből.
– Fóton átlagos szükségletű gyermek nincs, jellemzően komoly pszichés problémákkal küzdő, fogyatékossággal élő, vagy kísérő nélküli kiskorúak vannak – akiknek az ellátása folyamatos,
– a gyermekek elhelyezéséről pedig, ahogy az ország minden gyermekotthonában, szakértői bizottság javaslatára a gyámhatóság dönt, nem a kormány, nem a minisztérium.

Kevés kártékonyabb dolog van az aggódásnak álcázott hangulatkeltésnél, mert ezek a politikusok csak díszletnek használják a gyermekek sorsát, amelyet aztán könnyen lecserélnek egy újabb botrány kedvéért. Ezek a gyerekek pedig már olyan sokszor veszítették el valaki figyelmét és bizalmát, és olyan sok botránytól átszőtt élethelyzetből próbáltak kimenekülni, hogy a legnagyobb felelőtlenség őket mások által rendezett színjátékba belerángatni. 

A gyermekek jövőjével játszani nem szakmai vagy politikai tévedés. Sokkal inkább aljasság.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Potymog
2019. december 06. 15:17
"akik gyermekotthonban maradnak, például a koruk, vagy fogyatékosságuk miatt, ott az intézményeket fejlesztjük, hogy nagy, személytelen épületek helyett kis létszámú, korszerű otthonokban élhessenek" Fót volt Magyarország legjobban felszerelt gyermekotthona. Azt, hogy kis létszámú otthonokban lakhassanak a gyerekek, azt is megoldották. A hatalmas parkba kisebb épületeket hoztak létre. Ettől függetlenül a gyerekeket és velük együtt a szakembergárdát fokozatosan kiszorították, és mára Magyarország legjobban felszerelt, tekintélyes szakember gárdával rendelkező gyermekotthonából szinte semmi sincs, bár lenne rá szükség, és lenne rá igény, hisz elegendő nevelőszülő nem áll rendelkezésre, és az sem megoldott, hogy a speciális vagy a sajátos nevelési igényű gyerekek el legyenek látva. Mindig lesznek olyan gyerekek, akiket nem lehet nevelőszülőknél gondozni, akiket reálisan csak egy több szakemberből álló szakembergárda tud megfelelően ellátni. Még mindig hétezernél több gyermek van gyermekotthonokban. Miért a jó adottságokkal rendelkező Fótit kell/kellett tönkre tenni?
annamanna
2019. december 06. 00:59
"bővíteni szeretnénk a nevelőszülői hálózatokat, hogy minél több gyermek részesülhessen a család nyújtotta biztonságban." De hiszen pont azért lettek kiemelve a családjukból, mert PONTOSAN A CSALÁD NEM VOLT KÉPES BIZTONSÁGOT NYÚJTANI NEKIK - ezt FELVÁLLALTA AZ ÁLLAM - és az állam ezt lazán lepattintja magától, kiadja "gebinbe" amatőröknek ahelyett, hogy valós profi szakembergárdást foglalkoztatna és fizetne meg azért, hogy a keletkezett személyiséghibákat kijavítsa. Ehelyett a teljesen zavaros, sokszor hibásan, vagy akár veszélyesen működő gyerekeket kiad olyanoknak, akik képtelenek a problémáikat megoldani. Ez nem állami segítségnyújtás, mert ha az állam magára vállalta az értük való FELELŐSSÉGET, akkor azt valóban felelősséggel lássa is el! A nevelőszülői hálózat erőltetése a FELELŐSSÉG LEPASSZOLÁSA. Ezek a gyerekek nagyon sérült, nagyon rosszul működő, nagyon beteg környezetből jönnek, és sokkal profibb módon kellene velük foglalkozni, mint amire egy nevelőszülő képes.
Fideath
2019. december 05. 20:20
Kell még valamit mondanom, Ildikó?
Fideath
2019. december 05. 20:18
"A legnagyobb felelőtlenség a gyerekeket mások által rendezett színjátékba belerángatni. " ----------------------------- Helyi iskolások előtt adott át egy fél éve kész futópályát Borkai Zsolt. A 210 méteres győri futópályát már fél éve használják az emberek, most helyi iskolások előtt adták át. Több szülő is felháborodott azon, hogy gyermeküket politikai kampányeseményre vitték, az esetről pedig a helyi média is beszámolt, így a tudósításba is bekerültek, holott a szülőktől nem kértek erre hozzájárulást. A helyi média úgy számolt be az esetről, hogy az átadásra "több osztály érkezett, és a diákok ki is próbálták" a pályát. https://hvg.hu/itthon/20190918_Helyi_iskolasok_elott_adott_at_egy_fel_eve_kesz_futopalyat_Borkai_Zsolt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik