Alapjogokért Központ: Több nyugat-európai parlament jobban bünteti a rendbontást

2019. december 5. 12:36
Az Európai Parlamentben a Magyarországon látottaknál sokkal kisebb akciókért is komoly szankciók járnak – tette hozzá az elemző.

Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban is szigorúbban büntetik a rendbontó parlamenti képviselőket, mint Magyarországon – mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője csütörtökön, az M1 aktuális csatornán. Pócza István hozzátette: az Európai Parlamentben a Magyarországon látottaknál sokkal kisebb akciókért is komoly szankciók járnak. Emlékeztetett: hetekre felfüggesztették és tíznapi fizetésmegvonással büntették azt az európai képviselőt, aki a török offenzívát tárgyaló EP-ülésen török csokoládét szórt az elnöki pulpitus elé, ezzel utalva arra, hogy szerinte Törökország EP-képviselőket vesztegetett meg.

Ezzel a lépéssel nemcsak képviselőtársait, hanem az Európai Parlament házszabályát is megsértette Angelo Ciocca, az olasz Liga párt EP-képviselője. Az eset nyomán az EP elnöke és alelnöke is felhívta a figyelmet arra, hogy az EP a demokratikus vita terepe, így elfogadhatatlan az ilyesfajta viselkedés – idézte fel. Hangsúlyozta: a decemberi ellenzéki akciók a parlamenti viselkedéskultúra íratlan szabályait hágták át, olyan típusú mintákat hoznak be a politikába, amely gátolja az Országgyűlés munkáját.

Pócza István a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hosszú ideje tart Magyarországon a vita arról, hogy hol van a határ a képviselői véleménynyilvánítás és a képviselői munka akadályozása között. Kérdéses az is, hogy mennyire felel meg a demokrácia eszméinek, ha bizonyos kérdésben az ellenzéki képviselők a házszabály keretein kívül eső módszerekkel próbálják gátolni a többségi képviselők munkáját – tette hozzá az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Az Országgyűlés jövő héten dönt a házszabály szigorításáról.

(MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért nem mindegy, mit írt. Ha azt írja, hogy a reptér....... Az más, mint hogy Kína.......

Általában igen. De a rendező országot nem illendő így megsérteni. Gondolom, te sem helyesled, amit írt úgy általában.

A tavaly decemberi parlamenti cirkusz, a pofátlan, sértő megnyilvánulások sora mióta tartozik a képviselők munkájához? Kiprovokáltak valamit és most sírnak, mint a fürdős k...ák. A tavalyi választáson nekik ennyire futotta, és kész. Az EP-ben a többség dönt, és nincs duma, ha ott jó, akkor itthon is legyen jó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés