A klímavészhelyzet országos kihirdetését sürgette az ellenzék

2019. december 05. 14:27

Ellenzéki politikusok arra reagáltak, hogy kedden a parlament tárgysorozatba vette a klímavészhelyzet kihirdetéséről, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó teendőkről szóló, ellenzéki javaslatokat.

2019. december 05. 14:27

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke emlékeztetett, hogy frakciója május elején nyújtotta be a parlamentnek a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatot. A fenntartható fejlődés bizottságának elnöke azt mondta, ha a kormánytöbbség már akkor elfogadta volna az indítványt, akkor „nem kerültünk volna szégyenpadra” a madridi klíma-csúcstalálkozón. Hozzátette, májusban azt is javasolták, hogy Magyarország kezdje el a klímatörvény, valamint a 2050-ig tartó dekarbonizációs útiterv kidolgozását.

Nunkovics Tibor, a Jobbik képviselője azt mondta, mindannyiukat meglepte, hogy a keddi szavazáson a kormánypárti képviselők támogatták a javaslatokat. Az azonban kérdés, hogy a kormánypártok valóban érdemi vitát akarnak folytatni a klímaváltozásról, vagy csak a nemzetközi partnereknek akarják mutatni, hogy fellépnek a klímaváltozás ellen – fogalmazott.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy lakosságarányosan számolva Kína után Magyarországon a legrosszabb a levegő. Hozzátette, a légszennyezettség miatt évente 13 ezer ember hal meg Magyarországon. Hangsúlyozta: az ellenzéknek egységes abban, hogy a kormánynak ki kell hirdetnie a klímavészhelyzetet. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, örömmel látják, hogy a Fidesz is megértette, a klímaváltozás ügyében az utolsó pillanatban vagyunk. Ha nem változtatunk, akkor nem lesz olyan jövő, amit meg lehetne élni – fogalmazott.

Azzal érvelt: mivel a klímaváltozás elleni fellépés az élet szinte minden területét érinti, a döntéseket csak a legszélesebb társadalmi egyeztetés után lehet meghozni. Emiatt felszólította a kormányt, hogy indítson társadalmi vitát a klímastratégiáról, majd kezdje el az egyes ágazati klímastratégiák vitáit is. 

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt sürgette, hogy mondják ki: Magyarországot 2050-re klímasemlegessé kell tenni. Be kell zárni a Mátrai Erőművet, fel kell oldani a szélerőművekre kivetett „létesítési tilalmat”, a napelemes rendszerek áfáját 27-ről öt százalékra kell csökkenteni és támogatni kell a lakossági energiatakarékossági beruházásokat – sorolta. Nem szabad engedni, hogy az átalakulásnak a legszegényebbek és a középosztálybeliek legyenek a vesztesei, ezért igazságos átmenetre van szükség, hogy az átállás árát ne az emberek, hanem a nagyvállalatok, a környezetszennyezők fizessék meg – jelentette ki.

Tordai Bencét más témában kérdezték arról, hogy több kommentelő is bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert amiatt, mert a havazáskor sóval szórták az utakat. Azt felelte, a kiszórt síkosságmentesítő anyag vélhetően már nem só, de továbbra is a közkeletű elnevezést alkalmazzák rá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2019. december 11. 10:50
Együtt félni a legbiztosabb! Koordinált pánik atackok biztosítják a klímakatasztrófa állandóságát!
tango47
2019. december 06. 18:11
Mondjuk Schmuckon kívül a többi felszólalóra a gyesznóólat sem bíznám rá, nemhogy a klímaváltozás kezelését.
Szerencsi Veronika
2019. december 06. 15:06
Micsoda ócska hadoválás ez a klimahisztéria. Schmukk is lemehetne a 3,14csába, ahelyett, hogy kiáll szónokolni zöldségeket. Akkor amikor a folyókra zsilipeket, erőműveket telepítenek, amikor az olajat eszméletlen körülmények közt termelik ki, amikor kivágják az őserdőt pálmaolaj témában, sivatagokban "aszalnak" embermilliókat, gyártják az autók milliárdjait, mérgezik az embereket a gyógyszerekkel, ételadalékokkal, vízpartokat beépítenek, hogy legyen az árnak mit elsodorni, gyémántot bányászva hatalmas kültéri krátereket produkálnak, gyártják a műanyagot..... szóval mindent elkövetnek a normalitás ellen. Azután kiállnak szövegelni, a mindennapi élet megszokot(?) dolgai ellen. Azokat az embereket ekézik akik a markukban vannak, akik csak azt tesznek amit ők diktálnak, engednek. Ez a szöveg a "generálszósz" - a terelés, az igazi problémák elfedésére.
szodabár
2019. december 06. 09:59
Schmuck elvtársnő, az idióta bolsevik múmia szdsz-es államtitkár korában vajon miért nem hisztizett a klíma miatt? Akkor csak lenyúlták a kvótapénzeket meg osztogatták a pozíciókat az elvtársaknak. Ugye Gurmai elvtársnő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik