Nem anyakönyvezhetők azonos nevű párok gyermekei Lengyelországban

2019. december 2. 19:50
Brit anyakönyvi kivonat alapján szerette volna anyakönyveztetni fiát egy lengyel nő, csakhogy az okmányban a gyermek apjaként nem férfit tüntettek fel.

Lengyelországban nem lehet anyakönyveztetni gyermeket olyan külföldi születési anyakönyvi kivonat alapján, amelyen azonos nemű szülők szerepelnek – döntött hétfőn a lengyel legfelsőbb közigazgatási bíróság. A további lengyelországi jogi gyakorlatra is kiható határozatot azon fellebbezés kapcsán hoztak létre, amelyet az alsóbb fokú bíróságok döntései miatt nyújtott be egy 2015-ben, Londonban született fiú anyja. A lengyel származású asszony fia lengyel állampolgárságát akarta megerősíteni, ebből a célból akarta őt anyakönyveztetni a brit anyakönyvi kivonat alapján, amelyen a másik szülőként is nő szerepelt.

A legfelsőbb közigazgatási bíróság hétfői határozatában rámutattak: a lengyel jogrend nem ismeri a szülők más kategóriáját, mint az anya és az apa. Úgy látták, a polgári jog nem teszi lehetővé, hogy a gyermek apjaként az okmányban olyan személyt tüntessenek fel, aki nem férfi. A bíróság egyúttal hangsúlyozta: a lengyel állampolgárság megerősítése nem köthető feltételként külföldi anyakönyvi kivonat alapján történő lengyelországi anyakönyvezéshez, az alkotmány alapján ugyanis a gyermek automatikusan jogosult anyja állampolgárságára.

Az Egyesült Királyságban lehetséges az azonos neműek házassága és bejegyzett partnersége. A lengyel alkotmány férfi és nő kapcsolatának tekinti a házasságot, az azonos nemű párok civiljogi helyzete azonos az össze nem házasodott kétnemű párokéval.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De ha egy szuverén nemzetállam a józan ésszel szemben bizonyul szuverénnek, akkor a józan ész bizonyos jogait egy másik szuverén nemzetállam elismerheti.

Pl. hogy két nőtől biológiailag nem származhat közös gyermek.

"Nem anyakönyvezhetők azonos nevű párok gyermekei Lengyelországban"
Olvassátok már el mégegyszer a címet büfészakik!

Ha tudom, hogy a napibuzi cikk van mögötte, akkor nem is jövök ide.

Egy szuverén nemzetállam sem kötelezhető arra, hogy egy agyhalott nemzetállam nyilvánvaló hazugságát és szemforgatását magáévá tegye. Bármennyire is akarjátok visszafelé folyatni a folyókat, meg nőket tenni apává, az attól még nem lesz igaz, hogy ti nagyon akarjátok, idióták!

Nem bírálta felül. Csak nem fogadja el, ahogyan a diplomákat sem fogadja el automatikusan. Ráadásul ez az egész ellentmond a józan ésszel. Hiába képzelitek. Se kutya, se macska, se féreg, se vaddisznó nem lehet apja senkinek.

Amiről te beszélsz, az nem folyó, hanem csatorna.
Ez is egy szép liberálbolsevik szokás: elveszitek a szavak értelmét, hogy ne tudjuk elmondani a bajunkat.
Persze én a magyartalanságomat nem fogom rátok kenni. Ez saját szégyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés