A klímaügy mára a kormány túsza lett

2019. december 2. 12:36

Szél Bernadett
Facebook
Meg kell mutatnunk a hatalomnak, hogy nem úszhatja meg a cselekvést!

„Ma kezdődik a madridi ENSZ-klímakonferencia. Messzemenőkig egyetértek Antonio Guterres-szel, az ENSZ főtitkárával: »Ami továbbra is hiányzik, az a politikai akarat.« Pontosan tudjuk, mit kellene tenni, ismerjük a következményeit annak, ha nem cselekszünk, és mégsem születnek meg a szükséges politikai döntések! Miért? Mert a hatalomban levő politikusok blokkolják a folyamatot.

Itt van például a magyar kormány klímavétója. A klímaügy mára a kormány túsza lett: addig akarják vétózni a 2050-es klímasemlegesség uniós célját, amíg nem harcolnak ki több kohéziós pénzt. Kevesen tudják, de a most induló klímakonferencián ismét nem tud egységesen fellépni és vezető szerepet vinni az EU klímasemlegesség ügyében, mert a cseh, lengyel és magyar kormány az októberi Európai Tanács-ülésen is fenntartotta a vétót. Azaz másodszor is vétóztak, sőt, azt is elérték, hogy az EU ne vállalhasson többet a klímacsúcson, mint eddig. Ez azt jelenti, hogy még meg is kötötték az EU kezét: tartania kell magát a 2030-ig vállalt 40 százalékos kibocsátás-csökkentéshez, miközben tudjuk, hogy az előttünk álló 10 év kritikus a klímaváltozás szempontjából, és a Párizsi Klímaegyezmény 2015-ös vállalásai már nem elegendőek. Az évszázad közepéig minimum a felére kellene csökkenteni a kibocsátást a másfél fokos cél tartásához, a magyar kormány azonban ezzel sem ért egyet, ezt is blokkolja.

De a kormány itthon is szembe megy a klímavédelmi célokkal. Továbbra is támogatja a fosszilis energiát és még 10 évig akarja működtetni a legfőbb szennyező és veszteséges Mátrai Erőművet. A szénbányák bezárása és a szénrégiók átalakítása helyett újabb szénbányák megnyitásához ad engedélyt és már egy szénstratégiát is kidolgozott. Rossz minőségű, egészségre káros lignitet értékesít, és semmilyen elképzelése nincs a szén-és fatüzelésű háztartások fűtésének korszerűsítésére. Nincs országos program a lakóépületek energiahatékonyságának javítására, pedig lett volna rá uniós forrás, csak a kormánynak nem az kellett. A megújuló energia terjedését adminisztratív eszközökkel akadályozta az elmúlt években, Európában példátlan módon betiltva a szélerőművek építését. Nincsenek lépések a közlekedés fenntarthatóvá tételére, a közúti forgalom fokozatos vasútra terelésére.

Nagy a tét és nélkülünk nem fog menni. A helyzetet értő és átérző politikusok mellé szükség van a kőkemény társadalmi nyomásra. Vagyis a politikai akarathoz társadalmi akarat is kell: meg kell mutatnunk a hatalomnak, hogy nem úszhatja meg a cselekvést!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A klímabolsevisták már kiszemelték a Téli-palotát.

Itt az alkalom, lehet példát mutatni. Sok a hó, el lehet lapátolni, könnyebben mint a NER-t.

Megvetoznak ok a 2200-as klimacelokat is, csak meg nem lehet! Meg nem talalta ki oket a Greta!
Mas. Buzgomocsing Bernadette-nek eurokbol van a nyaklanca? Hova lancolodott oda megint?

KariGeri már kikiàltotta a klíma vészhelyzetet. Nem a levegőbe beszél. Ma bejött neki.

"Pontosan tudjuk, mit kellene tenni, ..."

Nem tudtok li lófaszt se, és azt is rosszul.

Detti budakeszi házánál ott egy nagy szélkerék. Ja, nem!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés