Budapestet méltatta a JTA zsidó hírügynökség

2019. november 29. 21:41
A ma működő négy budai zsinagóga közül három 2010 után nyílt meg, 2016-tól pedig zsidó gimnázium is indult – írja a JTA.

„A megújulás figyelemre méltó történetét mesélik el a holokauszt szörnyű pusztítása és a több évtizedes kommunista elnyomás után” – írja Cnaan Lipshiz a JTA oldalán. A cikk írója megemlíti, hogy a magyar fővárosban található 20 zsinagóga körülbelül három kerületre koncentrálódik Pesten, ahogy öt zsidó közösségi központ, számos zsidó iskola és kóser bolt is működik a Dunától keletre eső városrészen. A zsidó közösség lassú, de jól látható fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben Budán a szerző szerint. A legújabb, legszimbolikusabb zsidó intézményt, a tavaly megnyílt Budavári Zsinagógát, a város legrégebbi imaházát külön ki is emeli Lipshiz. A zsidók először Budán építettek zsinagógát, mert ez volt az egyetlen hely, ahol ezt megtehették - fogalmaz a JTA-nak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija. Később azomnban a zsidók többnyire a pesti oldalra telepedtek át, főként a 19. század folyamán. Ennek oka az volt, hogy üzleteik többnyire a Duna keleti oldalán voltak találhatóak.

A második világháború pusztítását követően ismét növekedni kezdett a zsidók aránya, immáron azonban Budán, szemben a túlnépesedett Pesttel. Ez vezetett ahhoz, hogy mára ismét Buda a zsidóság központi helye a fővárosban, jelenti ki a szerző.
A négy budai zsinagóga közül kettő ortodox az EMIH-hez, kettő neológ pedig a Mazsihiszhez. Jelentős lökésnek írja le a budai zsidó élet fejlődéséhez Köves Slomó a Maimondész angol-magyar kéttannyelvű gimnáziumának megnyitását is. „Számít, hogy már van zsinagóga a közelünkben, és hogy már iskola is van a közelben. Budapest nem óriási, Pest itt van a Duna túloldalán, de mégis így sokkal kényelmesebb zsidónak lenni” – jelenti ki Klein Péter üzletember, aki az Óbudai Zsinagógába jár, lánya pedig az EMIH gimnáziumának tanulója.

A cikkben megszólaltatják továbbá Lang János 82 éves holokauszttúlélőt is, aki úgy fogalmazott a pezsgő zsidó élet a sokszor antiszemitizmussal vádolt magyar kormány segítségével jöhetett csak létre. Lang nem ért azzal egyet, hogy a Soros-kampány antiszemitizmust bizonyítana az Orbán-kormányról, kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök jó barátja a zsidóknak és Izraelnek is. Kiemeli ugyanakkor, hogy az antiszemitizmusnak nagy hagyománya van Magyarországon, hozzá is biggyeszti mondandója végére, hogy „ez [az antiszemitizmus] mindig a hatalmon lévő kormányon múlik”.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"„Ahol romlik a lélek, mindennek a romlását maga után vonja: először a testét, aztán a családét, majd a nagyobb közösségét.”
Ezt egy belgyógyász mondta, Kolcsár Melinda".
Kérdés: az itt felsoroltak a lelkek rombolását szolgálják Magyarországon, vagy ellenkezőleg, épülését, esetleg semlegesek.
Azt mondom, példaszerű, ahogyan Izrael figyelemmel követi a világ zsidóságát, nekünk is ugyanezt kell tennünk a magyarjainkkal.
Magyar Fruzsina nyilvánvalóan hisztérikus "holokauszttúlélő", a holokausztipar egyik nyertese.
A zsidóságnak figyelnie kell: ne az ilyen Fruzsinák legyenek mérvadók, mert minden abszurd megnyilvánulás a zsidóság ellenében hat.
A magyar népnek csalhatatlan érzéke van ahhoz, hogy felismerje a nemtelent, a gonoszt.
Még ha Budapest és néhány nagyváros ennek ellent mondott, éppen pár hete.

A Fruzsina meglehetősen ritka név. Tudomásom szerint van egy Magyar Fruzsina, édesanyja révén oda tartozik és Magyar Bálint testvére. Mintha valamilyen fokú Rhédey rokonság révén az angol királyi családhoz is közük lenne apai részről.

Ettől függetlenül azok, akik. Nem sokat köszönhet nekik ez a szerencsétlen ország. Sőt.

"Izraelben vannak magyarok, valamivel többen, mint ezren."
"Van ezeken kívül talán 100 ezer zsidó, aki magyarajkú"
Te hova tartozol?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés