Várhelyi Olivérben is megvan Von der Leyen bizalma

2019. november 27. 14:21
Ursula von der Leyen, a Bizottság új elnöke az EP-elnök David Sassoli társaságában nemzetközi sajtótájékoztatót tartott az EP voksolása után. Tudósításunk Strasbourgból!

Maráczi Tamás tudósítása Strasbourgból

 

Az európai emberek szolgálatára kaptak mandátumot, azt kell feltérképezniük, hogy az emberek mit várnak tőlük – fogalmazott az Európai Bizottság új elnöke. A lényegi ügyekkel akarnak hatékonyan foglalkozni ezért, átfogóan pedig a modernizáció tartja nagyon fontos szempontnak.

Ursula von der Leyen szerint erős a felhatalmazásuk, mert az EP Európa-párti frakcióitól egyértelmű támogatást kaptak, a parlamenti többség pedig szintén egyértelműen Európa-párti.

„A migráció mint jelenség még sokáig velünk marad” – válaszolt a migránsválsággal kapcsolatos kérdésre az elnök, hozzátéve, hogy ezért egy átfogó koncepció kidolgozására van szükség, egy emberi, de hatékony, fenntartható megoldásra. Új migrációs paktumot fognak tető alá hozni, a tagországokkal jelenleg folyó tárgyalások megoldási javaslatai alapján. 2020 nyaráig pedig a dublini menekültügyi rendszert is hatékonyan meg fogják változtatni – ígérte.

Több kérdés érintette Várhelyi Olivér magyar biztos személyét. A biztos magyar kormánytól való függetlenségét firtató kérdésre Von der Leyen elmondta: a biztosi kinevezés feltétele a függetlenség, az ő bizottságában minden biztos az is lesz, az Európai Unió érdekében, a szerződések betűje és szelleme szerint kell és fognak is tevékenykedni. Minden biztosban megvan a teljes bizalma – tette hozzá az elnök.

A Várhelyi által vitt bővítési biztosi portfólióval kapcsolatban pedig annyit mondott, hogy a három tagállam vétója miatt befagyasztott bővítési folyamat nem azt jelenti, hogy az EU nem akar már további bővítést. Macedóniát és Albániát továbbra is az uniós feltételek betöltésére biztatják és segítik is.

A klímaválság ügyében a Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a klímaváltozás egyértelmű, emiatt az Európai Unió érdeke, hogy valós és gyors lépések legyenek e téren.

Az európai védelmi politikát érintő felvetésekre úgy reagált, hogy a NATO-val való szövetség elsődleges, ez a világ legnagyobb katonai szövetsége, így továbbra is az európai biztonság garanciája. Ugyanakkor párhuzamosan erősíteni kell az önálló európai védelmi mechanizmusokat is, hogy katonai helyzet esetén Európa képes legyen megvédenie magát.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eddig azt a nótát fújtátok, hogy ilyen fontos pozíciót nem kaphat meg "Orbán embere". Most, hogy megkapta, most jelentéktelen a feladat.
Nem kicsit vagytok röhejesek!!! :DDDDDDDDDDDDD

Jó nagy hülyeséggel válaszoltál! Pontosan arról írtam, hogy itt vergődtetek, hogy mit miért nem lehet....és ezek után nekem visszaírod, hogy "Vergődj csak, öröm nézni!" Hát sajátságos "humorod" van, az biztos.

Teljes fogalomzavarban szenvedsz, vagy ennyire nem figyelsz arra, hogy mit olvasol ? Pedig egy trollnak sem árt! :)))

Jó nagy hülyeséggel válaszoltál! Pontosan arról írtam, hogy itt vergődtetek, hogy mit miért nem lehet....és ezek után nekem visszaírod, hogy "Vergődj csak, öröm nézni!" Hát sajátságos "humorod" van, az biztos.

Teljes fogalomzavarban szenvedsz, vagy ennyire nem figyelsz arra, hogy mit olvasol ? Pedig egy trollnak sem árt! :)))

Ahogy parancsolod. Ennyi méééég belefér! :D
X

Várhelyi egy igazi szakember és diplomata alkat.
Megbízhatóan fogja szolgálni az Európa érdeket, és kinézem belőle, hogy a magyar kormányhoz is tarja majd a kellő távolságot.

Van ebben a B-verzióban is jó: Trócsányi legalább nem került lojalitáskonfliktusba, megmarad nekünk, szükség lesz rá még a magyar kabinetben.

Az Apróunoka meg csak ontsa az epét, nem lesz tőle nyerőbb a politikai porondon.

Így van. Ahogy rájön valaki, hogy a troll, már ki is kell ikszelni!

Remélhetőleg te érted, hogy miről beszélsz! :DD

Válaszok:
ÁrPi | 2019. november 28. 5:02

A kohász féle gondolkodók Várhelyit egy a Navracsicséhoz hasonló EU-Biztosi pályaívnél is veszélytelenebb módon remélik látni.
Szegényeknek azzal mossák az agyukat, illetve minden kommunikációs csatornán nyomniuk kell azt a képzetet hogy Trócsányi= Orbán elbukottjelöltje ,és Várhelyi csakcsupán ((megfingatott de)) szerencsés eukarrier-bürokrata.

A Jupiter (bolygó) környéki aszteroida-bányász-kolóniák felügyelete hamis-Dodói gúnyos kép említése viszont releváns.
Ha ugyanis vétók miatt messzire halasztódott az EU-bővítés ügye,, akkor annak monitorozására koordinálására szóló Biztosi feledatkör jelentőssége megcsorbíttatott. (Értsd: Ha közelibb lenne a bővítési folyamat,, akkor a Posztja fontosabb, imigyen viszont kiüresítettebb.))

Ez a baja a ballibnek. Ugyanakkor a ballib nem gondolhatja komolyan, hogy OV bármelyik jelöltje is rendszeridegen elveket vallana.
Ebből kiindulva akár az is elképzelhető, hogy Varhelyi és a kormány látványosan kerülje akar még az egymásnak való köszöntést is:-)))))) mert a ballib abból is következtetéseket fog levonni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés