Mégis bejuthatnak a génmódosított élelmiszerek Európába?

2019. november 22. 8:10
A hátsó ajtón csempésznék be az új GMO-kat.

Megdöbbentő módon nyitna kiskaput számukra egy európai bizottsági tervezet – számol be a Magyar Hang.

A tanyától a tányérig

„A tanyától a tányérig” élelmiszer-biztonsági stratégia előzetes javaslatai közé csempészték be brüsszeli bürokraták azt a mondatot, hogy „a célnak megfelelő szabályozást kell kidolgozni az új génmódosítási technológiák számára”. Az akcióterv előzetes verzióját megszerző környezetvédő szervezetek (A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége) úgy látják, e látszólag ártalmatlannak tűnő kitétel valójában azt célozza, hogy az új generációs génmódosított termékekre (GMO)

ne vonatkozzanak a szigorú uniós engedélyezési előírások.

A stratégia egyébként része a klíma- és ökológiai katasztrófa elhárítását célzó Európai Green New Deal programnak, ezért különösen felháborítónak tartják, hogy egyes politikai körök valamint az érintett óriáscégek épp ezt platformot használják fel érdekeik képviseletére. Ez is mutatja, hogy a GMO-lobbi nem nyugodott bele az Európai Bíróság 2018 júliusi ítéletébe, amely egyértelmű jogi helyzetet teremtett.

Erősödik az új géntechnológiai eljárásokról szóló vita Európában

Kimondta ugyanis, hogy a génszerkesztésen alapuló módszerekkel kifejlesztett termékek is génmódosítottnak számítanak. Ezért meg kell felelniük a GMO-kra vonatkozó szigorú egészségügyi és környezetvédelmi feltételeknek, biztosítani kell a nyomon követhetőségüket, és a címkéken is fel kell tüntetni, hogy genetikailag módosított összetevőt tartalmaznak. Egy ideje azonban újra erősödik az új géntechnológiai eljárásokról szóló vita Európában, és egyre nagyobb a mozgolódás, hogy megváltoztassák a jogszabályokat. Az Európai Tanács egyik májusi üléséről is olyan hírek kerültek napvilágra, hogy 15 uniós tagállam szeretné felülvizsgáltatni az eddigi GMO-engedélyezési eljárást.

Miután az európai lakosság túlnyomó része ellenzi a génmódosított élelmiszereket, a GMO-lobbi most szómágiával próbálja elhitetni, hogy a génszerkesztési módszerek termékei nem tekinthetők génmódosítottnak – mondta a Magyar Hangnak Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége-Föld Barátai Magyarország programfelelőse.

Az érdekelt körök egyébként annyira kerülik a géntechnológia, génmódosítás szót, hogy a kommunikációban

precíziós nemesítésnek nevezik az eljárást.

Ennek során – állításuk szerint – egy vagy néhány nukleotidot cserélnek ki a kiválasztott gén DNS-ében, továbbá kivághatnak vagy beépíthetnek DNS-szakaszokat. Így érik el azt a szakemberek, hogy a növény bizonyos dolgokat tegyen, például tűrje a gyomirtószereket. Ugyanakkor több tanulmány is arra figyelmeztet, hogy ez nem annyira pontos eljárás, mint ahogyan egyesek állítják, mert a szándékoltnál kiterjedtebb mutációkat, nagyobb genetikai átrendeződést is okozhat.

A Monsanto

Nem véletlen, hogy a világ leggyűlöltebb cégét, a Monsantót felvásárló Bayer, a BASF valamint a Corteva (eredetileg a hírhedt DowDuPont) vegyipari óriások az élharcosai annak, hogy az új GM-technológiákat ki kell vonni az eddigi szabályozás hatálya alól. Így nem kellene hosszadalmas élelmiszerbiztonsági teszteknek alávetni ezeket a termékeket, és a vásárlókat sem figyelmeztetné semmi a termék címkéjén, hogy mi kerül a tányérjukra.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ugye, mire jok az atnevezesek?
Eljatszuk a zoldhalalt, de celunk egyes zsebeknek a megtoltese, schon.

Kivéve a gyevi bíró... Arra nem vonatkozik a szabályozás.
Az anyjuk picsáját az összes tetves liberális rohadéknak. Pénzért a gyereküket is megbasznák
élő adásban.

Európa túlnyomó többsége ellenzi a gmo-t és a migrációt.
Érdekli ez Európa vezetőit?

Pár évvel ezelőtt azt mondtuk, nem leszünk gyarmat. Csak magunkra gondoltunk.
Sokat változott a világ, mára az egész Európai unió van veszélyben.......gyarmat lesz!

Szerintem a fidesz nem fog a néppárt van maradni. Tusk támogatja az ellenőrzött migrációt, mi meg nem. Feloldhatatlan a nézetkülönbség.
A fene nagy demokráciában nem fogadják el a másféle véleményt, mint ami központilag ki van adva.

Nem baj, ha nem érted a logikát. Ez a ballibeknél természetes állapotnak számít:-))))

Igen? Ki, hol, mikor hozta be, hol termesztik? Ne állj meg, rajta folytasd. Vagy fogd be a szád!

A mutáció a növénynemesítés alapja, aztán, ha egy rosszul sikerült mutáns elszabadul, akkor kiderül majd, hogy senki nem tehet róla. Lehet játszadozni, de a laboratóriumban nem lehet minden, az idők folyamán előre nem látható változatot lejátszani. Ezért kellet például a kezdetben sikeresnek tartott DDT-t betiltani. De amíg az egy szer volt, ami vagy gyártanak, vagy nem, a hibás mutációk már önmaguktól képesek terjedni.

Amikor a "Nyithatok Bécsben cukrászdát?" szövegű mézesmadzagot olvastam, akkor úgy érzetem, hülyére leszünk véve. Nem csalódtam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés