Magyar Hírlap: Hadházy bírságra számíthat, ha nem tesz eleget a felszólításnak

2019. november 19. 14:29
Sikertelen aláírásgyűjtő akciót indított tavaly a független országgyűlési képviselő, aminek kapcsán kiderült, hogy törvénytelen is volt. Azonban azóta sem számolt el, mi lett az aláírók személyi adatainak sorsa – olvasható a napilap keddi írásában.

A határidő leteltéig nem tett eleget a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felszólításának az általa gyűjtött aláírásokkal kapcsolatban Hadházy Ákos – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke. A keddi számban olvasható írásban hozzátette, a független képviselő ezzel a hatósági eljárást kockáztatja, ami akár bírsággal is végződhet.

Ismeretes, Hadházy Ákos 2018. nyarán aláírásgyűjtést indított azért, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Ezt októberben vizsgálta a NAIH, ennek végén bejelentették, hogy a 668 ezer aláírást összegyűjtése során számos adatvédelmi hiányosságot követtek el a szervezők. Péterfalvi Attila akkor a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: a képviselő érvényes jogalap nélkül gyűjtötte közel egy éven át, 2019. május 30-ig az aláírásokat, ezért felszólították, hogy haladéktalanul törölje a kezdeményezéssel összefüggésben az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes adatot. Akkor a hatóság elnöke kijelentette: a képviselőnek az előírt intézkedésekről a felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban kellett volna tájékoztatnia a hatóságot.

Maga a vizsgálat egyebek mellett azt is megállapította, hogy az aláírásgyűjtő ívhez tartozó adatkezelési tájékoztatóban Hadházy Ákos mint adatkezelő nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról, de a képviselő az aláírásgyűjtő ívek online feltöltése során is megsértette az adatvédelmi előírásokat.

Határozatában a NAIH megállapította, hogy az érintettek adatkezeléshez történő hozzájárulásának hiányoztak a legfontosabb fogalmi elemei, amelyek megléte szükséges ahhoz, hogy az adatkezelés jogalapja érvényes legyen. Hadházy akciója ugyan nem volt túl sikeres – egymilliót tűzött ki célul, de ennek a számnak végül még a 70 százalékot sem érte el az aláírások száma –, azt azonban nem tudni, hogy ez a több százezer aláírás azóta hol van.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért gondolja ez a Hadhazy, hogy őrá nem érvényesek a szabályok?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés