Százezrek tüntettek a cseh kormány ellen

2019. november 16. 18:54
Az ellenzék, a civil szféra és a sajtó egy része azzal gyanúsítja Andres Babist, hogy visszaél politikai tisztségével és pozícióját személyes vagyonának gyarapodására használja.

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelte szombaton Prágában a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte nagygyűlés legalább 200 ezer résztvevője.

A tüntetés szervezői szerint Andrej Babis politikai szerepvállalása összeférhetetlen vállalkozói tevékenységével, ezért vagy meg kellene válnia vagyonától, vagy távoznia kellene a kormány éléről. Mikulás Minár, a Millió pillanat a demokráciáért társulás elnöke közölte: ha Babis az év végéig nem tesz eleget a követeléseknek, akkor január 7-én újabb tiltakozási hullámot indítanak el.

Andrej Babis távozása érdekében a civil társulás aláírásgyűjtést is indított, s a cél legalább egymillió támogató megszerzése. A társulás korábbi, hasonló célú petíciója alá azonban a tervezett egymillió aláírást mindeddig nem sikerült összegyűjteni. A kormányfő az Agrofert Holding tulajdonosaként Csehország második leggazdagabb embere. Az ellenzék, a civil szféra és a sajtó egy része azzal gyanúsítja, hogy visszaél politikai tisztségével és pozícióját személyes vagyonának gyarapodására használja. Bírálják azt is, hogy Babis a rendszerváltás előtt tagja volt a kommunista pártnak, és állítólag együttműködött az állambiztonsági szolgálattal. Babis a vádakat elutasítja, és ismételten azt állítja: nem áll fenn összeférhetetlenség, mert cégeit, az Agrofert Holdingot 2017 februárjában a hatályos törvény értelmében már vagyonkezelő alapokba helyezte.

A szervezők mintegy 300 ezerre, a rendőrség pedig 200 ezerre becsülte a Letná téri tüntetés résztvevőinek számát. Az 1989-es rendszerváltás óta ez volt az egyik legnagyobb kormányellenes megmozdulás Csehországban. "Harminc éve szabadságban és demokráciában élünk, az embereknek joguk van a véleménynyilvánításhoz, ezt senki sem tiltja nekik" - mondta Babis még a tüntetés előtt újságíróknak. Leszögezte: Csehországban szabad választásokat tartanak, s a kormány a választási eredmények alapján jön létre. Bírálóinak azt javasolta, méressék meg magukat a következő szabad választásokon. Benjamin Roll, a Millió pillanat a demokráciáért alelnöke kijelentette: tiltakozásuk nem a választási eredmények, hanem azon politikusok ellen irányul, akik visszaélnek a választásokon megszerzett hatalmukkal.

A cseh közszolgálati televízió által egyenes adásban közvetített tüntetésen elhangzott további követelés az volt, hogy távozzon tisztségéből Marie Benesová igazságügyi miniszter. Benesovát azzal gyanúsítják, hogy szükség esetén kész lenne leállítani a Babis ellen folyó eljárásokat. A harmadik követelés, hogy erősítsék meg a bíróságok, az ügyészség és a közmédia függetlenségét. A tüntetésen elfogadott nyilatkozat ugyanakkor felszólította az ellenzéki jobboldali pártokat, hogy a demokrácia védelme érdekében fogjanak össze és legyenek aktívabbak.

A Letná téri tüntetésen és a közszolgálati hírtelevízióban elhangzott beszédekben többször is elhangzott: nem szabad megengedni, hogy náluk is a magyarországihoz vagy a lengyelországihoz hasonló helyzet alakuljon ki. A prágai megmozdulás résztvevői szerint a kormányzat mindkét országban megsérti a demokrácia szabályait.

(MTI)

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, zajlanak a kelet-europai tavasz a kommunizmusert rendezvenysorozat esemenyei. Soros bacsi forgatokonyveit, brosurait rongyosra forgatjak.
Csehorszagban is tamad az ottani Momentum, ott a Millio Pillanat a demokraciaert fantazianevet viseli.
Csak tudnank kivedeni a vilag kommunistainak a tamadasait!

"A magyar birka nép, amelynek vezér kell."

Neked meg egy jó orvos kellene, aki a rögeszmések specialistája.
Ja...akkor ez azt jelenti, hogy nem vagy a magyar nép része, ha nem tévedek.....akkor meg tudod! Nem kötelező birkák között élni.

Budapesten a Szabad Budapestért,
Prágában a Millió pillanat a demokráciáért

Az 1919-es sorozatszámú G. Soros aljaskodása végeérhetetlen itt, ott, úgy általában mindenütt.
Hogy ez megtörténhet, visszatérően, folyamatosan:
AZ EURÓPAI EMBER SZÉGYENE!

A nevük is egy kaptafára készül: millió pillanat.......egymillióan a ( már nem is tudom, miért).......momentum

Nektek egy kolomp kell O1G felirattal, és annak a hangja után mentek, mindegy hol kongatják. Ha a náci Jobbik kongatja, akkor az után éppen úgy mentek, mintha az utolsó kádári KISZ felső vezető Gyurcsány rázza előttetek. Nézd meg új isteneteket Karácsonyt, aki most szóról szóra bizonyítja mindazt, amit azon a hangfelvételen elmondott. Vigyázzban állva helyezte üzembe a gyurcsányi múlt előhozott embereit. Például Szabó Zoltánt, akik azzal a Hunvalddal együtt ítéltek el, aki a most saját előzetes mondása szerint polgármesterként bohóckodó gyurcsányista Niedermüller ellen indult.

Nektek van egy pszeudo vezetőtök a budapesti városházán, akinek a szájába adott zablát öt kéz irányítja. De hát azok, akik a hangfelvétel tanúsága szerint Karácsonyt zuglóban fenyegették, zsarolták, most amikor hasznosabban fenyegethetik, zsarolhatják, miért engednék el? Nálatok az ilyen szituációt nevezik politikának, az ilyen embert politikusnak.

Amit a propaganda szövegről írtál, azt azért gondold át. Propaganda szöveg, ha úgy nézzük mindenütt a politika része. Csak nem azt akarod állítani, hogy nektek egy szavatok nincs a kormány ellen? Csak nem azt akarod állítani, hogy minden szavatok a valóságon alapul és nem annak átszínezett mását nyomjátok a külföldről kapott instrukciók szerint? Komolytalan vagy, ha ennél jobbat nem tudsz kitalálni.

A migránsok egyelőre nem akarnak a kerítéssel lezárt útvonalon jönni. Ha nem lenne kerítés, jönnének, nem sportból, kíváncsiságból próbálkoznak a nehezebb, hosszabb útvonalon. Kerítés nélkül megtapasztalhatnánk azt, amit a szerbek, bosnyákok már ismernek. De ha igazán hatékonyan lépnek fel ellenük Boszniában, majd a horvát, vagy a szlovén határon, erre felé is megpróbálják. Rendszeresen fognak el próbálkozókat, már alagutakkal is próbálkoznak.

A libsizés lehet, hogy unalmas, de valós téma. Infláció mindenütt van, ha körülnézel az országban, egyre inkább látod a lakossági pénzköltést minden területen. Olyan réteg mindenütt van, amelyik rosszabbul él. Tömegeket pedig nyilván próbálnak utcára vinni, de ez kevésbé hatékony, mint más országokban, ahol folyamatos a lázítás a jobboldali kormányok ellen. Ezért a te kedvenceid töketlenségükben már nyíltan kérik a külföldi beavatkozást, a legszebb kádári időkre emlékeztetően.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés