Polgári körök

2019. november 16. 10:06

Pilhál György
Magyar Nemzet
Újraszervezni a polgári köröket. Igen. Újra kimenni a nép közé, megfújni a kürtöt

„Nagyot ugrok visszafelé. 2002 májusában, pár napra rá, hogy a Fidesz elvesztette a választást, Orbán Viktor szívszorító beszédet mondott a Dísz téren. Ott voltam, ma sem felejtem. Arra kérte csalódott híveit, hozzanak létre mielőbb baráti köröket, közösségeket. – Erőnk csak akkor valódi erő, ha képesek vagyunk megteremteni és megszervezni a polgári Magyarország nyilvánosságát. – mondta – […] A haza soha nem lehet ellenzékben!

Még abban az évben tízezernél több polgári kör alakult. Minden ellenzéki politikus kiment a terepre, a nép közé. Pezsgőbb nemzeti buzgalmat már régen látott az ország. Csodát csináltak a polgári körök. Magam is jártam a vidéket, vitákra, lakossági fórumokra hívtak, szinte alig maradt üres hétvégém. Még a jelszóra is emlékszem: „Készenlét és mozdulás, ha eljön az idő!”.

És 2010-ben, a választás előtt ez állt a Fidesz-plakátokon: „Itt az idő!”

Aztán, mindjárt az első kétharmad után, máról holnapra elfelejtették a polgári köröket. Már nem volt kíváncsi rájuk a politika. Kinőtte őket. Levetette, mint egy megunt ruhát. A polgár – a lelkes, csupa szív aktivista – megtette a kötelességét. A polgár mehet… Vele együtt, ahogyan Bencsik is írja, szép lassan „eltűnt az emberi hang”… Most látni csak, milyen kár.

Happy end nincs? De lehetne. Újraszervezni a polgári köröket. Igen. Újra kimenni a nép közé, megfújni a kürtöt (Lehelé ott van, épp az elveszett Jászberényben), és megtalálni hozzá azt az eltűnt hangot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 234 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valamit máshogy kell csinálni. Össze vagyunk zárva a teljesen gátlástalan hazudozókkal, külföldön hazugságaikhoz támogatást keresőkkel, és kapókkal, mocskos hangú, bosszú szomjas csőcselékkel, akikkel a SAJÁT eszközeikkel megvívnunk reménytelen, mert ezt az alantas gondolkodást, szennyes szókincset, ostoba irigységet a nemzeti oldal NEM képes hozni.

A 2a út bővítését a Strabag csinálta olyan munkaszervezést fölmutatva, ami hozzájárulhatott a dunakanyari önkormányzatok kicserélődéséhez. Még az is lehet, h. nem véletlenül csinálták ennyire NEM közlekedésbarát módon.

Egészen biztosan jót tett a magyar gazdaságnak, h. a kormány okos pénzügy politikája következtében rendelkezésre álló pénzt nagy rekonstrukciókra, építkezésekre is költik, ezek részben vonzóbb turisztikai célponttá teszik Magyarországot, ami nem kis pénzt hoz, részben azoknak, akik NEM küzdenek napi létfenntartási gondokkal, mindenképpen örömöt szerez és itt marad az utódoknak.

Kétségtelenül lehetett volna pénzt osztani, szegényeknek, v. szegényeknek tartottaknak, v. szegényeknek láttatottaknak, csak ebből nem nagyon lesz semmi megmaradó, látható és minden osztogatott forint azt mondja az adózó dolgozónak, h. mekkora hülye is vagy, lehet megélni könnyebben is., ha már dolgozni kell is, lehetőleg NE adózz! Alapelv az, h. semmiért lehetőleg semmit, v. olyan keveset, h. NE csináljon kedvet a semmittevéshez.

Soha Magyarország történetében nem voltak ennyire magasak a munkabérek.

Már többször mondtuk, de tényleg nem lenne rossz gondolatkísérlet. Egymás mellett furna a két szimuláció:
- a Fidesz-kormányzás, mondjuk 1998 óta, a 2002-2010-es ballib ámokfutás nélkül
- és a ballib kormányzás, amit megtapasztaltunk 1994-1998, majd 2002-2010 között, és amely most ismét fenyeget (tudod, amelyiknek a csúcspontján kb. 120 ezer forint volt a nettó átlagbér...)

Egyébként nekem nem tetszik ez az üres önmarcangolás (vagy inkább kesergés), mint ami ennek a Pilhál-cikknek is az esszenciája. Nem látom, hogy ez bármit is előre vinne, viszont látom ennek a narratívának a veszélyeit.

Nagyon bíztató lenne a jövőre nézve, ha valami értelmes reakciót látnánk. Az EP választások után a széttöredezett szavazatokat összeszámolva látszott, h. valami nagyon nagy baj jöhet, elveszhet a Főváros és semmi jót nem ígér, h. kiknek a kezébe kerülhet. Megtörtént. Az eredmények nem beszéltek eléggé magukért. A vidéki városokban történt hatalom átvétel sem bíztat sok jóval.

A kormánynak az internetes térben pozíciót kell szereznie, mégpedig hamar! Az ellenfelet nevetségessé kell tenni, mert bizonyítottan az, csak nem látszik. Még mindig jobb, mint siránkozni.

Van a Mandiner lapban egy remek rovat most, parlamenti beszámolók a nép nyilván képzelt alakjai által megírva, közölve. A legutóbbit Leimeiszter Barnabás "követte el", aranyos. Olvassa, sokat mondok, néhány ezer ember. Ez baj. Sok-sok ilyesmi kellene, ebben a műfajban és százezres olvasó tábor. Mindenkinek melegen ajánlom!

A Polgári Körök újjászervezésének legkézenfekvőbb formája: az előválasztások sorozata.
A nemzeti oldal politizálását, de másként mondom: közösségi részvételét új alapokra kell helyezni, a Fidesz-KDNP belterjessé vált és a belterjesség mindig a jövő elvesztése...
Meg kell előzni a nemzetellenes ellenzéket már Győrben és utána végig, 2022-ig: ELŐVÁLASZTÁSOKAT tartani.
Ha 10-en vesznek részt közönségként, akkor 10-en, ha 100-an, 1000-en annál jobb...
Az ELŐVÁLASZTÁS CSAK A TÉNY MIATT A VÁLASZTÓK FIGYELMÉT A RENDEZVÉNYRE IRÁNYÍTJA.
Azt sugallja: ezek komolyan gondolkodnak a javításon.
A fókusz rájuk vetődik, csak maga az előválasztás ténye:
PLUSZ 10%!!!
Az előválasztás médiaesemény, ráadásul: rendkívüli hasznossággal szolgálja a résztvevőket, legyen aspiráns politikusjelölt, vagy egyszerű érdeklődő szimpatizáns, közönség.

Ez már nem fog működni, ellenzékben még talán de most nem az van 9 éve.

Inkább le kell szállni a politikai elitnek a földre, mert durván elrugaszkodtak.

A fiatalokat már csak a neten lehet elérni, öreg kormányarcoktól menekülnek.

Ja és sajnos igen, a mindennapokat érintő ügyek: egézségügy, nyugdíjak stb.

Még valami: nagyon fontosak a külügyet érintő problémák, EU, V4 és nagyhatalmak stb de sokkal fontosabbak az itthoni problémák és ügyek, utóbbi időben mintha átbillent volna a mérleg az előbbire, elvileg arra van egy külügyminiszter is. De lehet rosszul látom, ki tudja.

Pont erről beszélek.

Szóval, a magadfajta orbánfób ballibnek ott lenne az MSZP-SZDSZ-kormányzás által teremtett "jólét" - mi meg tök jól ellennénk a Fidesz-kormányzással...

A hatalom tartós birtoklása elbizakodottá, olykor nagyképűvé, önteltté, beképzeltté tesz. Érdektelenné teszi a politikai vezetőket abban, hogy kezüket a választók pulzusán tartsák, leválthatatlannak kezdik képzelni magukat, elfelejtik a hatalmuk megszerzésében oroszlánrészt vállaló talpasokat, a helyi közösségeket építőket.

A Fidesz, Orbán Viktor maga verte szét a Polgári Köröket, s most csodálkoznak, hogy mozgósítóerőben megveri őket az ellenzék. Többször hivatkoztam a Polgári Körök szükségességére, hiányoltam, hogy a Fidesz szétverte a Kormoránt, egyik fontos eszközét a fiatalok, de más korosztályok érzelmi megnyerésének, visszhangtalanul - persze volt aki csak vén hülyének titulált, mint Zdenkó - , s a Fidesz média is élvezhetetlenül lapossá, demagóggá, az élettől elrugaszkodottá vált.

Lásd a Kőrösi család rádióját, a Karc FM, Paláver című műsorát, annak felkészületlen, stílusukban vállalhatatlan szereplőit. Az irritálóan negédes, bájolgó Jurák Kata tovább felezi a hallgatókat, lassan csak SMS beolvasásból fog állni a műsoruk a két Kőrösi monológja közötti időben.

Katika lekeverte az erősebb szavakat használó Balog Zsuzsát. S lám, miről beszél az ellenzék, milyen szavakat használnak, hát kiirtják a nekik nem tetszőket. De ugye Katika, mi nem ilyenek vagyunk.....buta liba. Van egyáltalán vezetője a Karc FM rádiónak?

A Soros zsoldban álló balliberálisok egészpályás letámadásban vannak október 13-tól kezdve, a Fidesz média nulla, de a Fidesz vezetése is, nem vették el a kesztyűt, az eddigi érdektelen, lapos reakciókat láthatjuk, olvashatjuk, tehetségtelen kommunikátorok szájából, tollából. Álmatag az egész.

A Fidesz hallgathatná a Lega rádióját - Radio Padania Libera - , az ottani szenzációsan jó műsorvezetőket. E rádióban affektáló, nyálas cenzúra nélkül lehet beszélni Salviniről, a pártról, mindenkiről és mindenről, fantasztikusan pörgős, minden korosztályt megszólító műsorokban.

A Fidesznek sürgősen létre kell hoznia egy új rádiót, teljesen új garnitúrával, olyanokkal, akik tudnak beszélni, akik mesterei a szakmának, akik felkészültek, akik nem azért vannak ott, hogy kioktassák a hallgatókat.

Nem kelek és fekszem a Kormorán zenéjével, a példa onnan ered, hogy 2010-ben egy vidéki barátomnál voltam, egy kisvárosban, ahol a Kormorán koncertezett. Hatalmas tömeg volt, óriási lelkesedés, "Hajrá Fidesz!" a fiatalok és más korosztálybeliek szájából. Mozgósította a Fidesz mellett a várost.

De ugye emlékszünk a fővárosi zenei programokra is, de valahogy a Fidesznek erre már nincs pénze. A saját oligarcháknak sem fontos.

Salvini, Bolognaban , a vörös városban kampányolt. Umbriában ugye leváltották az ott ötven éve uralkodó bolsikat. Salvini a szervezés fázisában felhívást tett közzé, hogy szimpatizánsai töltség meg a rendezvény helyszínét, hatezer résztvevőt várt.

Sokan voltak, de voltak üres helyek is. Kiderült, hogy az ellenzék lezárta az utcákat, paralizálta a közlekedést, de ami még fontosabb, négy fiatal, az egyik fiú az USA-ban tanult több egyetemen, Facebook révén egy nap alatt mozgósított Salvini, a Lega ellen a városban tizenkétezer balliberálist, akik megtöltöttek egy nagy teret.

A Fidesz elszakadt a választóitól, mármint a vezetése, de az országgyűlési és önkormányzati képviselőinek többsége is, s a kampányban maradt a telefonálgatás, magam is letettem az első hang után.

S a Fidesz láthatóan nem ébredt fel, bántó a dilettantizmusuk akkor, amikor az ellenzék már "rájuk töri" az ajtót.

A hazánkat féltjük, de te ezt nem értheted.

Ezt kérd számon az ún. Jobbikon (esetleg az LMP-n). Egyébként most is van legalább kettő ellenzéki párt, amely (még) nem borult bele az MSZP-DK-vezérelte moslékkoalícióba: a Mi Hazánk és a Kutyapárt. Jelenleg ez a harmadik utas kínálat, nekem sem tetszik, elhihetes.

A vidéki kórházakat elég szépen felújították, ideje a budapestieket is.

Mindet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés