Félszáz év, egyetlen kép – Tetris-kihívás Kaláka módra

2019. november 14. 11:25
Ötven éve, 1969. november 26-án egy pesti kocsmában alakult meg a verséneklés történelmi műfaját feltámasztó Kaláka együttes. A Mandiner hetilap 10. lapszámában múltidézésre kértük a tagokat, pályatársak, tisztelők, követők sztorijaiból pedig az is kiderül, hányan, hányféleképpen kapcsolódnak a Kalákához, az ország egyik legnépszerűbb, generációkat összekötő formációjához. A kedvünkért még a Tetris-kihívást is vállalták – így fest hát félszáz év „kalákázás” tárgyi lenyomata egyetlen képen.

Fotó: Földházi Árpád

Ötven év alatt több mint ezer dal, háromszáz költő megzenésített versei, harminc lemez, egy könyv, és turnék, koncertek több mint negyven országban Argentínától Norvégián át Japánig. Röviden ennyi a Kaláka eddigi mérlege, mindez persze semmit nem mond arról a hatásról, amelyet több generációnyi közönségre, gyerekekre és felnőttekre, befogadókra és szakmabeliekre gyakoroltak a karon ülőtől a botra támaszkodóig. 

A Mandiner hetilap 10. számában Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs és Becze Gábor fél évszázad közös történeteiből szemezgetnek, felidézik többek között a Latinovits Zoltánnal eltöltött éveket, mesélnek világjáró kalandokról, a Japán közönség meghódításáról és a Kányádi Sándorhoz fűződő barátságukról is. 

A jubileumi összeállítás második részében Sebő Ferenc köszönti az együttest, Palya Bea mesél a Kaláka rá gyakorolt hatásáról, Süveges Gergő egy bizonyos harmadik „züm” jelentőségéről ír, Gryllus Dorka személyes Kaláka-viszonyáról vall, Lackfi János jegyzetéből pedig kiderül, hogyan hozható összefüggésbe még a költő génállománya is a Kaláka együttessel.

Az összeállítás szerkesztője Klementisz Réka volt.

 

A teljes összeállítást a csütörtökön, november 14-én megjelent, újságosoknál elérhető hetilapunkban, illetve – lapunkra előfizető olvasóink – az alábbi link alatt olvashatják.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Először a BME környékén levő talán KFKI klubban ( Budafoki út sarka) hallottam őket ( Mikó énekelt nagyon jól), de a Libellában is gyakran lehetett Gryllusékat látni ( D. is az egyetemre járt.) Utána emlékeim szerint a Vizivárosi Pinceklub jött, gyakran a Sebő-Halmos duóval együtt. Akkoriban még általában a fiataloknak játszottak ( pl. Villont) nem kifejezetten a gyerekeknek.

Valaki magyarázza már el nekem, mi köze ennek a baromkodásnak a TETRIS nevű játékhoz?

Ugye ezt mindenki ismeri:
https://i.ytimg.com/vi/QDGAN_k..

Ha pedig nincs köze hozzá, akkor miért ez a neve?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés