Orbán Balázs: Második családvédelmi akcióterven dolgozik a kormány

2019. november 13. 22:42

Családbarát vállalkozásokat díjaztak a Három királyfi, három királylány mozgalom gáláján.

2019. november 13. 22:42

Már dolgozik a második családvédelmi akcióterv előkészítésén a kormány, amelynek célja, hogy a lehető legtöbb eszközzel segítse a fiatalok életkezdését, a családalapítást és a gyerekvállalást – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerda este Budapesten.

Orbán Balázs a Három királyfi, három királylány mozgalom által odaítélt Az év családbarát vállalata 2019 díjak átadásán elmondta, a kormány eddig is számos olyan intézkedést hozott, amely a családalapítást és a gyermekvállalást segíti. „Számunkra a gyermek az első” – hangsúlyozta. Hozzátette: 2017-ben bevezették a családi adórendszert, megduplázták a kétgyermekes családok adókedvezményét. Elindították az otthonteremtési programot és bevezették a gyed extrát. Orbán Balázs közölte: szeptember végéig 117 ezer család igényelte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). Ez – az átlagos gyerekszámmal kalkulálva – csaknem félmillió embert jelent – mutatott rá. A babaváró támogatást csaknem 48 ezer pár igényelte összesen 356 milliárd forint értékben, az autóvásárlási támogatást 19 ezren kérték, több mint 4 milliárd forint értékben.

Orbán Balázs kiemelte azt is, hogy a 2020-as büdzsé a családok költségvetése lesz. A családok támogatása csaknem 2228 milliárd forintra nő, így mintegy 2,5-szerese a 2010-es összegnek. Hangsúlyozta azt is, a kormányzati szándék mellett a cél eléréséhez partnerekre van szükség a piaci szektorban. Ezért is fontos, hogy ne csak a szavak szintjén emlékezzünk meg azokról a cégekről, amelyek valóban tettek azért, hogy alkalmazottjaik könnyebben alapíthassanak családot – tette hozzá államtitkár.

Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke arról beszélt, hogy „a családbarátság nem kéne, hogy csoda legyen”, mindenki olyan munkahelyen szeretne dolgozni, ahol otthon maradhat a beteg gyermekével és elmehet nyugodtan nyaralni a családjával. Ezek az alapvető igények magától értetődőnek tűnnek, mégis nagyon kevés cég tartja tiszteletben – mondta, hozzátéve, hogy a gálán megjelent cégek ezek közé tartoznak.

Az év családbarát vállalata 2019 címet egy reklámügynökség és két bank nyerte el. A címet kisvállalati kategóriában a McCann Erickson Budapest reklámügynökség kapta személyes élethelyzetekre szabott támogatási rendszeréért. Középvállalati kategóriában a Commerzbank Zrt. nyerte el családokat segítő innovatív intézkedéseiért, amelyek része a karácsonyi bevásárlások idején adott egész napos gyermekfelügyelet és a visszatérő kismamáknak biztosított próbamunka lehetősége. Nagyvállalati kategóriában a Citi Magyarország részesült elismerésben a gyermektől a nagyszülőkig mindenkit megszólító, személyre szabott intézkedéscsomagja kialakításáért.

A gálán a fődíjak mellett átadták a Családbarát vállalat címeket is. Az elismerést olyan cégek kapják meg, amelyek már régóta elöl járnak a családbarát gyakorlatok megvalósításában, illetve előző években már részesültek Az év családbarát vállalata díjban. Külön szakmai kiemelést kapott a Diageo és a Philip Morris cég, amelyeknél a gyermek születése után a szülők extra szabadságot vehetnek igénybe.

A Kopp Mária által 2009-ben alapított Három királyfi, három királylány mozgalom a kitüntetéseket 2013 óta adományozza olyan cégeknek, amelyek a munka és a magánélet egyensúlyának támogatásával hozzájárulnak a családbarát szemlélet erősítéséhez, megkönnyítve ezzel a gyermekvállalást.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wotan
2019. november 14. 08:49
Szerintem pl az szja további csökkentése ill a családi pótlék emelése eredményesebb és politikailag is hasznosabb lenne.
kunfia2
2019. november 14. 08:09
Igazuk van,kell az Orbán családnak a pénz,mert már csak másfél évük van.
crydog
2019. november 14. 01:25
Én feltételhez kötném a kifizetést: baloldali népellenes hazaáruló nem kaphatja meg! Nyilvánossá tenném a szavazást, aki ezekre szavaz annak coki! Ennyi.
annamanna
2019. november 14. 00:15
"Szívszorító: Havi 500 forintból él Simek Kitty lánya és családja – Lívia nem tudja megbocsátani az anyjának, hogy elhagyta őt" "Az előző házunk a kislányom, Lívia nevén volt. Elárverezték, mert a részleteket nem tudtuk fizetni. Most megint itt tartunk, nem tudom fizetni az új otthonunk törlesztőjét – kesereg Szabó György, az apa. – A végrehajtó leemelte a számlámról a fizetésemet, és ha mindent, a rezsit is kifizetem, 500 forintom marad a hónap végéig. A konyha félhomálya nem rejti el a pergő vakolatot. A törött ablakon át behúz a cúg." "György nagyokat sóhajt. A közeli cipőgyárban betanított munkásként dolgozik, élettársával négy gyereket nevelnek. – Azt mondják, nem szégyen a tisztes szegénység. Mit mondjak erre? – fakad ki a férfi. – Mi lesz velünk a jövő hónapban, amikor be kell fizetni az újabb törlesztőt? Tényleg nem az én szégyenem, hogy reggeltől estig dolgozom, mégis földönfutók leszünk." https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/havi-500-forintbol-el-simek-kitty-lanya-es-csaladja/0fhnlrq
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik