Nálunk még nagyon megy a sufnituning

2019. november 14.
Takács Zsolt – Oláh Dániel
Egy autóbaleset vezetett ahhoz, hogy a felvidéki Gúta két gitárosa gitárkészítő manufaktúrát alapítson. A metálrajongók célja az európai ismertség, de akadálynak tartják, hogy nemcsak az amerikai, de még az európai vásárlók is a tengerentúli gitárokat választják legszívesebben – pedig szerintük nem csak nyugaton készülnek jó termékek.

Miért kezdtek gitárkészítésbe?

Kamocsai Imre: Az egyetem elején volt egy bandánk, és egyszer autóbalesetben összetört a basszusgitárom nyaka. Egyetemistaként pénzünk nem volt sok, de hangszerre szükségem volt. Ekkor Norbi barátom azt mondta, hogy ő tudna ilyet készíteni. Készítettünk is egyet, kettőt, hármat, aztán már a barátainknak is kellett.

Kezdetben sokszor átnéztek rajtunk

Szabó Norbert: Lehetett találni cserenyakakat, csak irtózatosan drágán, másrészt nem is passzoltak az adott gitárhoz. Ezért úgy voltam vele, hogy inkább készítsünk mi. Sok év telt el addig, hogy normális vállalkozássá nője ki magát az egész, mert eleinte nyaranta csináltuk az egyetem mellett. Semmilyen műszerünk nem volt. A hangszerkészítéshez eleve kell egy jól szigetelt műhely a páratartalom miatt. Sokan figyelmeztettek, hogy óvatosan álljunk neki, mert könnyen rá lehet szokni. Ebben a szakmában azt veszi észre az ember, hogy egyszer csak vállalkozó lett belőle.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés