Újratervezés – ismét reform előtt a szakképzés

2019. november 14.

Szalai Laura
Akár kétszer nagyobb oktatói fizetések, kiterjesztett tanulói ösztöndíjrendszer, biztos elhelyezkedés a munkaerőpiacon. A kormány szerint a mostani reform jelentősen javíthat a ma még több sebből vérző szakképzési rendszeren, a szakma egy része azonban szkeptikus.

Nem először fut neki a kormány a szakképzés reformjának. Az eddigi törekvések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: az iskolai rendszerű szakképzésben komoly létszámproblémák vannak, a diákok kompetenciahiánnyal küzdenek, jelentős a lemorzsolódás, és kihívást jelent az oktatói gárda pótlása. Jövőre radikális változások várhatók, amivel kapcsolatban sokan aggodalmukat fejezik ki.

MEGDUPLÁZÓDÓ OKTATÓI BÉREK

Valamennyi szakképzésben dolgozó pedagógus béremelésben fog részesülni 2020-tól, sőt lesznek oktatók, akiknek megduplázódik a fizetése. A kormány évi 35 milliárd forint többletforrást biztosít erre – fejti ki egy háttérbeszélgetésen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné hangsúlyozza, az új szakképzési törvény alapján – amelyről már tárgyal a parlament – valamennyi, szakképző intézményben oktatási tevékenységet ellátó pedagógus oktatónak fog minősülni. „Így amikor az oktatók béremeléséről beszélünk, mindenkire gondolunk, akinek munkaviszonya vagy megbízási jogviszonya van. A közismereti tárgyakat tanító pedagógusokra is” – mutat rá.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés