Ellenzéki politikus lett a lengyel Szenátus elnöke

2019. november 12. 21:47
Szoros eredménnyel Tomasz Grodzkit, a Polgári Platform szenátorát választotta elnöknek a lengyel felsőház.

Tomasz Grodzkit, az ellenzéki pártok közös jelöltjét választották kedden az októberi lengyel parlamenti választások után újjáalakuló felsőház, a Szenátus elnökévé.

Az új elnökre a 100 fős szenátus 51 tagja szavazott, 48-an a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjére, az eddigi házelnökre, Stanislaw Karczewskire adták le voksukat. Egy szenátor tartózkodott. Az alsóházi többséggel rendelkező és kormányt alakító PiS-nek a szenátusban 48 mandátuma van.

A 61 éves orvosprofesszor, sebész Tomasz Grodzki 2015 óta az ellenzéki Polgári Platform szenátora. A szocializmus időszakában ellenzéki tevékenységet is folytatott, 1981-ben egyik vezetője volt az akkori diáksztrájknak.

Grodzki a megválasztása után mondott beszédében nagy kihívásnak nevezte, hogy a „nemzet a maga mély bölcsességében” a választáson úgy döntött: a szejm a kormánypárté, a szenátus pedig az ellenzéké legyen. Reményét fejezte ki, hogy a felsőházi erőviszonyok enyhítik a lengyelországi politikai megosztottságot.

„Ha valaki azt gondolja, hogy lassítani fogjuk a szejm munkáját, téved” – jelentette ki, utalva arra, hogy a felsőház többek között elutasíthatja a szejmben megszavazott törvényeket, amelyeket azonban az alsóházi többség ismét jóváhagyhat. Aláhúzta: a szenátusnak „a gyors törvényalkotás helyett a jó törvényalkotást” kell képviselnie. Andrzej Duda elnök újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy nyitott az új szenátusi elnökkel való együttműködésre.

Kedden a fő lengyel törvényhozó testület, az alsóház is megtartotta alakuló ülését. A szejm elnökének ismét a PiS politikusát, Elzbieta Witeket választották meg, jelöltségét az ellenzéki képviselők túlnyomó többsége is támogatta.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés