Az ellenzék kilenc év után felfedezte a fedőn a fület

2019. november 11. 19:02

Bencsik Gábor
Facebook
Mindenki tudja, hogy az a gyülevészhad, ami az ellenzéki térfélen összeállt, nem kormányképes.

„Már egy napja ízlelgetem a jászberényi vereség keserű ízét. Komoly dolog ez, sokan talán nem is tudják, mennyire komoly. Hogy korábbi önmagamat idézzem: baj van fiúk. És még nagyobb baj lesz, ha nem értjük meg, hogy most mi a baj.

Vannak tippjeim. Abban nincs semmi meglepő, hogy az ellenzék kilenc év után felfedezte a fedőn a fület, és létrehozta az ellenzéki összefogást. Nem akarom elpoénkodni, komoly politikai teljesítmény ez, de azért elég logikus, hogy eljutottak ide. Az már annál inkább meglepő, hogy az ellenzéki választók az idén eljutottak odáig, hogy elfogadják ezt az összefogást. Az ellenzéki szavazatok immár összeadhatók bármilyen ellenzéki jelölt mögött. És ez nem tréfadolog. Viszont látni kell, hogy csupán valaminek a tünete. Annak, hogy nagyon sok embernek nagyon tele van a hócipője a Fidesszel. Számukra immár bárki, csak a Fidesz ne.

De nem azért, amit az ellenzék mond. Nem azért, mert úgymond tönkretették az oktatást – ez hülyeség, politikai blöff, nem is működik. Nem azért, mert úgymond lerohasztották az egészségügyet – bár Budapesten ötéves késésben van a kórházfejlesztés, például a jászberényiek biztosan nem a budapesti kórházi állapotok miatt szavaztak az ellenzéki jelölte. Nem azért – amit tősgyökeres pestiként korábban gondoltam –, mert bajuk van a CEU kiszorításával vagy az Akadémia erőből történő átalakításával. Nem Mészáros Lőrinc és a nemzeti burzsoázia létrehozása miatt.

Másról van szó. Egyre több embert egyszerűen irritál a Fidesz. Úgy egészében. A gazdasági teljesítményeket a többség elismeri. A nemzeti célokkal a többség egyetért. Az ország szuverenitásának őrzését a többség támogatja. A polgárokhoz szólás hangvétele, a polgárokkal való együttműködés módja az, ami sokakat idegesít. Eltűnt az őszinte, emberi hang, a tévedéseket bevalló, az eredményeket hitelesen bemutató, a másféle véleményre kíváncsi, párbeszédre hajlandó magatartás, és a helyén agytrösztökben kimunkált, fókuszcsoportokon tesztelt, közvéleménykutatásokon megmért úgynevezett üzenetek vannak, az izomból politizálás mellé.

Mindenki tudja, hogy az a gyülevészhad, ami az ellenzéki térfélen összeállt, nem kormányképes. De hiszen Karácsony Gergelyt is annak tudatában választották meg, hogy Tarlós alkalmasabb nála. A jobboldali sajtó egyre azt fújta, hogy Karácsony alkalmatlan. Az ellenzéki szavazó erre azt mondta: igen, tudom. Akkor is rá szavazok, mert a Fidesz ellen szavazok.

Csakhogy egy ország nem játék. Ha 2022-ben az ellenzék, ez az ellenzék győz, évek mennek rá, hogy kiderüljön a valódi alkalmatlanságuk, és leválthatók legyenek. Márpedig nincsenek elvesztegethető éveink. Szóval baj van, fiúk. Van egy évünk megtanulni a leckét, mert aztán már indul a kampány. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 341 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az európai pártok 99,99%-a szeretne olyan "közutált" lenni, mint a Fidesz, két és fél ciklus kormányzás után, LOL. :))))

"Ha a kormányoldal nem kezdi el sürgősen a bizonyítékokat követelni és a leghangosabb rágalmazókat beperelni,"

És akkor mi van, ha követeli, vagy perel?

Semmi, mert a jogszabály lehetővé teszi a véleménynyilvánítást, amelyet a közszereplőnek akkor is tűrni kell, ha valótlan. Másként fogalmazva a törvény kettős mércét alkalmaz és így diszkriminatív. Ezt kellene megszűntetni és előírni, hogy aki lopással, visszaéléssel vádol annak bizonyítani kell. Amennyiben nem tudja, akkor bűncselekményt követ el.

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy:
Nem kormányképes (és ezt kb. még a saját szavazóik egy része is tudja), de nem biztos, hogy ez a tény mindent felülír majd 2022-ben.

Nincs igazad, mert válaszoltak. Per is lett kezdeményezte, de a bíróság elintézte azzal, hogy véleménynyilvánítást amit a közszereplőnek tűrnie kell.
Így a gyakorlatban csak részben valósul meg az alkotmányos alapelv, mely szerint mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyítsák bűnösségét.

"Az Európai Unió Alapjogi Chartája
48. cikk - Az ártatlanság vélelme és a védelemhez való jog.
(1) Minden gyanúsított személyt mindaddig ártatlannak kell vélelmezni, amíg bűnösségét a törvénynek megfelelően meg nem állapították. (2) Minden gyanúsított személy számára biztosítani kell a védelemhez való jogának tiszteletben tartását."

Miért másként valósul ez meg a közszereplő tekintetében?
Hol szerepel az idézetben, hogy ez a közszereplőre nem vonatkozik? Hol szerepel az Alaptörvényben, a 2017. évi XC törvényben?

SEHOL!

A jászberényi újraszavazást vegyük teljesen külön.
Ahogy már tegnap este írtam, ez egy az egyben az ózdi eset, 2014-ből.

Amúgy meg az történt, hogy kb. 95%-os hatékonysággal működött az összellenzék egy irányba szavazása. Igen, ami némiképp ijesztő az az, hogy - legalábbis Budapesten - SEMMIT nem számított a jelölt személye (sem a fideszes jelölté, sem a ballib jelölté). Ez új jelenség az önkormányzati választások történetében.
Itt azért figyelembe kell venni azt is, hogy ez volt az ELSŐ olyan önkormányzati választás, amit a parlamenti ciklus közepén tartottak, nem pedig április után októberben, mintegy a parlamenti választás második felvonásaként, amikor a lendület be szokta tolni a kormányoldalt (legeklatánsabb példa 2002, de hasonlóképp működött 2010-ben és 2014-ben is; 2006 lógott ki egy picit az ismert fejlemények miatt). Ez nyilvánvalóan hátrányos volt a Fidesznek.

Nagyjából ez a kép, kb. az EP-választások eredménye képeződött le, csak éppen összeálló összellenzékkel, és a regnáló (adott esetben munkájukat is jól végző polgármesterek "védettségének" szokatlan elillanásával (jellemzően Budapesten).

A lakossági fogyasztás is egyértelműen növekszik....

Tipikus propaganda. A Mészáros cégbirodalom már régen túl van azon a kategórián, amelyen még az országnak való gazdasági súlyos károkozás nélkül szét lehetne verni kb. olyan, mintha az OTP, MOL, Richter tönkretételére játszana. Több mint 10,000 embernek ad munkát, nagyon nagy adófizető. Arról meg sohasem esik szó, hogy a pályázatokon nem - uram bocsá'- kedvező ajánlatokkal-nyer-e. Önmagában ugyanis ez nem probléma.

Rohanunk a ... káoszba?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés