Újabb medvetámadás Maros megyében

2019. november 9. 13:59
Ez már a második halálos medvetámadás egy hónapon belül Maros megyében.

Medvetámadásra utaló sérülésekkel holtan találtak szombaton egy juhpásztort Romániában, Oláhkocsárd (Cucerdea) és Gyulas (Giuluş) közötti erdő környékén – közölte a Maros megyei rendőr-főfelügyelőség.

A közeli Dicsőszentmárton rendőrségét egy oláhkocsárdi juhpásztor értesítette szombaton arról, hogy holtan találta egy erdő mellett 63 éves kollégáját, akit előző este óta nem  láttak. A férfi testén talált külsérelmi nyomok alapján a rendőrség azt gyanítja, hogy a férfi medvetámadás áldozata lett. A halál okát körülményeit a marosvásárhelyi igazságügyi orvostani intézetben végzendő boncolás és helyszíni vizsgálat nyomán fogják megállapítani. Az esetről értesítették az illetékes erdőőrséget, környezetvédelmi ügynökséget és vadásztársaságot.

Ez már a második halálos medvetámadás egy hónapon belül Maros megyében. Október közepén egy horgászt – Nyárádmagyarós jegyzőjét – sebesített meg halálosan a medve a Maros megyei Vámosudvarhelyen, a településtől hatszáz méternyire a Kis-Küküllő partján.

Két hete újabb két medvetámadás történt Romániában: akkor Bákó megyében egy embert megölt, Beszterce megyében pedig megsebesített egy férfit a medve és szinte naponta érkeznek hírek arról, hogy a medvék akár nagyobb településekre, iskolák udvarára is bemerészkednek.

Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

(MTI)

(Képünk illusztráció)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rémlett, de megnéztem. A megye 44%-a erdő, rengeteg kaját kellene kihordani a maciknak....

Nekem azt mondták a helyiek, hogy már a kárpátok géniusza alatt kezdtek elszaporodni a macik, mert Csau szeretett rájuk vadászni és azóta sem tudnak velük mit kezdeni. Képtelenek keresztülvinni azt, hogy egy bizonyos terület csak egy meghatározott számú macit képes eltartani. Arrébb, Gyergyóban is szorultak már macik a kukába....

A maciknak ebben az őszi időszakban kell annyit egyenek ( bogyók, kevés hús etc.), hogy átvészeljék a telet. Ha túl sokan vannak nyilvánvalóan agresszívvé válnak. Egyébként nem értem azt, hogy a nyájak mellett miért nem jelennek meg újra a nagytestű örzőkutyák ( komondor, kuvasz).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés