Válsághelyzetben az olasz kormány egy acélgyár jövője miatt

2019. november 7. 19:02
A gyár államosítása is felmerült megoldásként.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az államfővel is egyeztetett csütörtökön a dél-olaszországi Ilva acélgyár sorsáról, amely a baloldali kormány sorsára is befolyással lehet. A szakszervezetek péntekre újabb sztrájkot hirdettek meg.

Stefano Patuanelli a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) gazdasági fejlesztésért felelős minisztere a római képviselőházban számolt be a Taranto városában található gyár körül kialakult helyzetről.

A tárcavezető egységre szólította fel a politikát az általa „válsághelyzetnek” nevezett körülmények miatt. Patuanelli felelősségteljes magatartást szorgalmazott a pártoktól, a szakszervezetektől és a társadalmi felektől is. A Liga frakciótagjai azt üzenték a miniszternek, hogy a baloldali kormány tagjai „menjenek haza”, ne pedig a munkásokat bocsássák el. A Liga képviselői skandálva előrehozott választásokat sürgettek.

Az M5S és a Demokrata Párt (PD) kormányát vezető Giuseppe Conte az államfő Sergio Mattarellával egyeztetett az Ilva-acélgyárral kapcsolatos esetleges lépésekről. 

Sztrájk

A fémipari szakszervezetek pénteken 24 órás sztrájkba kezdenek Tarantóban és az Ilva társgyáraiban. Elemzők szerint az Ilva sorsától függ a Conte-kormány sorsa is. Graziano Delrio a PD képviselőházi frakcióvezetője az alsóházban kijelentette, „a kormány jövője Tarantóban dől el”.

Az Ilva eddigi bérlője, az ArcelorMittal francia-brit-indiai acélcsoport hétfőn bejelentette, hogy nem kívánja megerősíteni korábbi szerződéseit, és visszaszolgáltatja az államnak az olaszországi gyárakat, ahol több mint 10 ezren dolgoznak. Giuseppe Conte szerdán egyeztetett az ArcelorMittal tulajdonosaival: a miniszterelnök az ezt követő sajtótájékoztatón közölte, hogy az ArcelorMittal 5000 dolgozótól akar megválni, máskülönben elhagyja Olaszországot.

A kormányfő 48 órát adott a multinacionális vállalatnak tervei módosítására. Az M5S-PD ezzel egy időben már más megoldáson is dolgozik, többek között az Ilva államosítása is felmerült. Ezzel kapcsolatban azonban Európai Bizottság máris fenntartásait fejezte ki.

Veszélyben a koalíció

A kérdés a kormánypártokat is megosztja: az M5S vezetője Luigi Di Maio, korábbi gazdasági fejlesztési miniszter nem támogatja a környezetszennyező acélgyár segítését. A baloldali PD viszont komoly árat fizethet a munkahelyek megszüntetése, valamint a szakszervezetek hátat fordítása miatt. Sajtóértesülések szerint Nicola Zingaretti PD-főtitkára már csak a „kifogást” keresi ahhoz, hogy kilépjen az M5S-szel közös kormányből, mielőtt pártja további szavazatokat veszítene.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés