Törökország fontos partner a bevándorlás elleni harcban

2019. november 6. 13:25

Deák Dániel
XXI. Század Intézet
Nincsen értelme Törökországgal felesleges konfliktusokba belemenni, a kurd helyzetre a NATO keretein belüli kell megoldást találni.

„Az EU-török paktum ugyanakkor nagyon törékeny, ha újra megnő a bevándorlási nyomás a Közel-Keletről, vagy ha válságba kerül az unió és Törökország kapcsolata, akkor könnyen felborulhat az a kényes egyensúlyt, ami az elmúlt három évben kialakult.

Szemmel láthatóan ezzel az Európai Unió vezetése is tisztában van, hiszen a nyilvánosság előtti éles üzengetések ellenére október végén újabb 663 millió eurót – nagyjából 218 milliárd forintot – utalt át az Európai Bizottság a Törökország területén tartózkodó migránsok ellátására. Így a 2016-ban ígért hatmilliárd euróból már 2,6 milliárd eurót utaltak át ténylegesen, további 5,8 milliárdot pedig elkülönítettek erre a célra. Ez is arra utal, hogy az Európai Uniónak kiemelt fontosságú, hogy Törökország továbbra is betartsa a megállapodást, hiszen ellenkező esetben beláthatatlan következményei lennének egy újabb milliós migránsáradatnak.

Tovább tetézi a problémát, hogy a Szíriával határos Libanon gyakorlatilag az összeomlás szélére került, így még inkább fontossá vált, hogy a térség egyik legstabilabb nagyhatalmának számító Törökországgal jó kapcsolatot ápoljon az unió, így Magyarország is. Libanonban ugyanis a 2011-es arab tavasz óta – amely négy elnököt döntött meg akkor – nem látott tiltakozáshullám tört ki októberben, a miniszterelnök lemondása pedig ugyan átmenetileg csillapította a kedélyeket, de súlyos bizonytalanság várható a gazdasági válság és eladósodás sújtotta országban.

A helyzet rendkívül rossz, Libanon sokkal kilátástalanabb helyzetben van, mint a polgárháború után, a 80-as években. Ezáltal potenciálisan egy újabb migránshullám kiindulópontja lehet az ország, amit csak a törökök tudnak megakadályozni. A magyar külpolitika 2010 óta világos álláspontot képvisel, igyekszik nem beavatkozni olyan konfliktusokba, amelyekre nincsen érdemi ráhatása, illetve minden nagyhatalommal igyekszik kiegyensúlyozott, jó kapcsolatra törekedni.

Így amellett, hogy nincsen értelme Törökországgal felesleges, nyílt konfliktusokba belemenni, a NATO keretein belüli kell megoldást találni, hiszen mindenki számára egyértelmű, hogy főként az Egyesült Államokon múlik a helyzet rendeződése.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincsen értelme Törökországgal felesleges konfliktusokba belemenni.

Le kell zárni a görög határt... Aztán csókolom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés