Nem csupán Britannia hullik szét. Európa is.

2019. november 6. 22:54
Martin Kettle
The Guardian
Az EU stabilitása évtizedekig három pillérén nyugodott: Németországon, Franciaországon és Nagy-Britannián.

„A Brexitet, a mostani brit választás központi témáját is e széleskörűbb fragmentációnak az egyik tüneteként kellene kezelnünk, nem pedig egy brit pszichodrámaként. Végülis a Brexit nemcsak jelentős mennyiségű pénztől és hatalomtól szabadítaná meg az EU-t, hanem destabilizálná is. Ahogy az MI6 korábbi feje, John Sawers mondta, az EU stabilitása évtizedekig három pillérén nyugodott: Németországon, Franciaországon és Nagy-Britannián. Világosak a következmények, ha az egyik lábat kirúgjuk. 

A Brexit nem bénította meg az EU-t. Az EU válasza az összetömörülés volt a széthúzás helyett. Végülis egy évtizeddel ezelőtt épp a német kancellár, Angela Merkel mondta, hogy Európának, tekintve a világszinten kis népességét, kivételesen keményen kell dolgoznia, hogy megőrizze globális versenyképességét, miközben fenntartja a világ legnagyvonalúbb jóléti rendszereit. Ez most is így van. Minden, amit Merkel akkor mondott, még igazabb ma, miközben a globális környezet – a kereskedelmi háborúkkal, megnövekedett migrációval és egyenlőtlenséggel – még meg is nehezíti mindezt. 

Ennek fényében nem lehet eltúlozni a 2019-es választás jelentőségét mindenekelőtt Nagy-Britannia, de jelentős részben Európa többi része számára is. 1989 álma talán jött és elmúlt. A Brexit egyike azoknak a dolgoknak, amelyek ezen álom naiv változatainak végét jelentik. A 21. századi világban, amely fölött az európaiak egyre kisebb hatalmat gyakorolnak, az európai országok – a mégoly periférikusak is, mint Nagy-Britannia – aránytalanul függenek majd Európa közös békéjétől, közös kereskedelmétől, közös értékeitől, közös biztonságaitól és még számos gyakorlati kapcsolatattól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Anglia elvesztette koronagyarmatait és ha így haladnak, benne van, hogy Észak-Írországot, Skóciát ls Walest is kiiktatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés