Nagyvállalati jogok kötelezettségek nélkül

2019. november 7.

Sándor Lénárd
A transznacionális nagyvállalatok egyre több jogot szereznek, ezzel arányos kötelezettségek nélkül. E visszás helyzet orvoslásáról, a délszláv háború atrocitásairól és a második világháborús német károkozás mai perelhetőségéről is beszélgettünk Bruno Simmával, a nemzetközi jog világszerte elismert szakértőjével, a hágai Nemzetközi Bíróság volt tagjával.

Milyen érdekesebb és fontosabb ügyekkel foglalkozott  nemzetközi bírói pályafutása során?

Az egyik legfontosabb ügy a népirtás miatt Bosznia-Hercegovina által Szerbia ellen 1993-ban indított eljárás volt, amelyben 2007-ben született döntés. A felperes állítása szerint Szerbiát nemzetközi jogi felelősség terheli a Bosznia-Hercegovinában elkövetett népirtás miatt. Az elénk tárt lesújtó bizonyítékok miatt ez volt a legfontosabb és egyúttal a legmegrázóbb ügy, amelynek a tárgyalásában részt vettem. Politikai értelemben további érdekes ügy egy Izraellel kapcsolatos tanácsadói vélemény volt. A Nemzetközi Bíróság bizonyos nemzetközi szervek, mint például az ENSZ Közgyűlése kezdeményezése alapján tanácsadói véleményt is adhat. A közgyűlés ilyen tanácsadói véleményt kért a palesztin területeken épített izraeli fal kapcsán. A vélemény a palesztinoknak kedvezett, az ajánlásokat azonban csak nagy nehezen hajtották végre.

Volt olyan izgalmas eset, amely hazáját, Németországot  közvetlenül érintette?

Igen. Az egyik ügy hátterében sok olyan eljárás állt, amelyet görög és olasz bíróságokon indítottak Németországgal szemben a második világháborúban elkövetett atrocitások miatt. Ezeknek az eljárásoknak a végén az olasz bíróságok a német állami vagyon ellen rendeltek el végrehajtást. E döntések miatt, a szuverén immunitás megvédése érdekében fordult Németország a Nemzetközi Bírósághoz.  A szuverén immunitás elvének értelmében egy állam nem vonható perbe egy másik állam bírósága előtt. Németország ugyan a pert megnyerte, ennek a történetnek még nincsen vége.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés