Gulyás és Karácsony: A közös cél az, hogy Budapest fejlődjön

2019. november 6. 10:58
Karácsony igent mondott két stadionra, de ebben a formában nem kért a fővárosi szuperkórházból.

A kormányülésnek helyt adó Karmelita Kolostor előtt tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Karácsony Gergely az mondta: megtették az első lépést, hogy létrejöjjön egy konstruktív, partneri viszony a kormány és a főváros között, és a közös cél az, hogy Budapest fejlődjön. A Budapesti Közfejlesztések Tanácsát néhány héten belül összehívják. Karácsony elmondta: felvetette, hogy alkossanak egy Budapest-törvényt a főváros igényeiről, de Orbán Viktor azt mondta, ilyen szándékaik nincsenek, és ezt Karácsony tudomásul vette. A főpolgármester tájékoztatta a miniszterelnököt a budapesti közgyűlés döntéseiről. Sok munkára és sok szakmai vitára számít Karácsony.

Sokkal könnyebb közös nevezőre jutni szakmai kérdésekben

A főpolgármester szerint a szakmai kérdésekben sokkal könnyebb közös nevezőre jutni, mint a nagy politikai kérdésekben. Mint mondta, bár lesznek vitáik, lát reális esélyt arra, hogy a programjához szövetségessé tudja megnyerni a kormányt. Abban egyetértettek, hogy a Városliget autóforgalmát csökkenteni kell, az atlétikai stadion ügyében pedig később dönt a közgyűlés.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy például a Budapesti Közfejlesztési Tanácsban, ahol korábban Tarlós Istvánnal is együttműködtek, Karácsony Gergellyel is együtt fognak működni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a stadionok ügyében a főpolgármester egyértelművé tette, hogy a Bozsik-stadiont és a kézilabda-stadiont támogatja, az atlétikai stadion ügyében viszont a következő november végi fővárosi közgyűlésen tud erről állást foglalni, ezt a határidőt elfogadták.

Nem lesz a védelmi bizottság vezetője Karácsony

A kormány a 3-as metró fejlesztési pénzét odaadja - derült ki a tájékoztatón. Karácsony elmondta, hogy Tarlóssal szemben nem akar a fővárosi védelmi bizottság elnöke lenni, ezért Budapesten az árvízi védekezésért a kormány felel majd. A fővárosi szuperkórházból sem kér Karácsony ebben a formában, a rendelőintézetekre akarja helyezni a hangsúlyt. Gulyás Gergely jelezte, hogy a rendelőintézetek kapcsán a kerületekkel kell tárgyalni.

A Városliget kapcsán a Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza, valamint a színház megépítését nem támogatta, ezzel szemben igent mondott a Néprajzi Múzeumra és a Zene Házára. Nem zárkózott el a Regnum Marianum templom régi helyén való újjáépítésétől.

A miniszter elmondta: nem kívánnak úgy Budapesten fejlesztéseket véghez vinni, hogy azt a kerületek, vagy a főpolgármester ne támogatná. Gulyás Gergelyt kérdezték arról is, hogy mit szól ahhoz, hogy Borkai Zsolt győri polgármester lemond a tisztségéről. „Heuréka!” – reagált erre a fideszes politikus.

Összesen 270 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés