Botka kilépésével új erővonalak rajzolódnak ki az ellenzéken belül

2019. november 7.

Pindroch Tamás
Hol van már az egységes ellenzék! A választás óta új erőcsoportok körvonalazódnak a szivárványkoalíción belül. Budapestet visszavette a 2010 előtti balliberális holdudvar, formálódik Botka László és az ellenzéki polgármesterek szövetsége, a Jobbik és a Momentum pedig feladhatja önállóságát.

Jézus, Mária, győztünk!” – ez az érzés söpört végig Budapesten és egy sor ellenzéki városban október 13-a után, azóta viszont az ellenzék nem igazán találja az irányt. Nagyon úgy tűnik, hogy a kormányellenes szivárványkoalíció országosan is repedezik, új erővonalak kezdenek épülni a baloldalon.

ELLENZÉKI BUDAPEST: JÖHETNEK A CÉGEK

Budapesten Karácsony Gergely vezetésével visszatértek a hatalomba az MSZP–SZDSZ-koalíció politikusai és holdudvaruk. Sok, az egykori balliberális szövetséghez és az új baloldali pártokhoz kötődő „szakember” csak arra vár, hogy kiírják a fővárosi cégek vezérigazgatói pályázatait. De e hatalmas portfólióban – tizenhárom közszolgáltató vállalatról van szó – sokan megtalálhatják a számításukat, hiszen a titkárságokon, különféle tanácsadói pozíciókban el lehet helyezni a bizalmasokat. Emellett a pártokkal jó kapcsolatokat ápoló külsős cégekkel is szerződéseket lehet majd kötni. A vállalatoknál decemberben új felügyelőbizottságokat is választanak, ezekbe is sokan áhítoznak bekerülni. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és az MSZP–SZDSZ-kormányok emberei is bizonyosan újra a Fővárosi Önkormányzat hivatalában találhatják magukat.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés