A főváros kihirdette a klímavészhelyzetet

2019. november 5. 18:19
A Közgyűlés keddi határozatában elkötelezte magát, hogy a döntések meghozatala során elsőbbséget élveznek az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjai.

A Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén a főpolgármester, Karácsony Gergely javaslatára megállapította, hogy klímavészhelyzet áll fenn.

A főpolgármester elfogadott javaslatában az áll: „az éghajlat változása, a globális felmelegedés már jelenleg is komoly hatást gyakorol a mindennapi életünkre. Abban az esetben azonban, ha nem teszünk záros határidőn belül érdemi lépéseket a felmelegedés mértékének csökkentésére és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, a jövő generációival szembeni kötelezettségeinket ássuk alá” – fogalmazott Karácsony Gergely kiemelve: „erkölcsi felelősségünk, hogy a gyermekeinkre és unokáinkra lehetőség szerint jobb, de semmiképp nem rosszabb állapotban hagyjuk a világot, mint ahogyan azt a szüléinktől és nagyszüleinktől megkaptuk mi magunk”.

A Fővárosi Közgyűlés keddi határozatában elkötelezte magát, hogy a döntések meghozatala során elsőbbséget élveznek az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjai.

A testület felkérte a főpolgármestert, hogy végeztesse el a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és a legalább többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok átvilágítását abból a szempontból, hogy azok működése pontosan miként hat az éghajlatváltozásra, ugyanis – mint a javaslatban olvasható – ennek ismeretében tud döntést hozni a közgyűlés arról, hogy milyen határidővel tűzhető ki a karbonsemlegesség, illetve a zöldenergiára való teljes átállás elérésére.

Arra is felkérték Karácsony Gergelyt, hogy vizsgáltassa felül a rendkívüli időjárási helyzetekre irányadó intézkedési terveket, valamint terjessze a közgyűlés elé a főváros klímaadaptációs és mitigációs intézkedési tervét, amely keretet ad annak, hogy a fővárosi önkormányzat átfogóan, a polgárokkal, az állami szervekkel, valamint a civil szervezetekkel és a gazdasági szereplőkkel együtt léphessen fel a klímavészhelyzettel szemben.

(MTI)

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Újra szétlopjuk Budapestet vészhelyzet lesz az.

Klímavészhelyzet van. Ki van hirdetve. Máris megkönnyebbültem.

Bevezetik a képviselőknek a klímavészhelyzeti pótlékot.

Kihirdette a klímavészhelyzetet, leállította a Liget projektet, a Szent István parkba nem állíthatják fel Szent István szobrát! Ennyi nem elég?? Ennél többet akarsz??

Te Kergeri! Fel kéne újítani a barlanglakásokat, azzal egyben a lakhatást is megoldanátok.

Klímavészhelyzet! Azt a mindenit! És mi a fordatókönyv arra, ha más városokban szarnak az
egészre?

Magam nem vagyok ökológus, éghajlatkutató, fizikus, vagyis a témához értő, így csak a témával kapcsolatos elemzésekre hagyatkozom.

Most olvastam egy kezdeményezést, amit a Bioscienze publikált.

Lényege a következő:
Több egyetemi professzor - pl. Oregon, Sydney, stb. kutatói - az elmúlt negyven év klímaváltozási klinikai kórképét szerkesztette meg, s meghirdette a klíma vészhelyzetet. Kezdeményezésüket 153 nemzetből 11258 tudós írta alá.

A klímaváltozással összefüggő grafikonokat, tanulmányokat készítettek számos kérdéskörben - ökoszisztéma, szociális szektor, gazdaság, népesség növekedés, GDP alakulása, energiafogyasztás, CO2 kibocsájtás, légi közlekedés, húsfogyasztás, stb. -, amik alapján hirdették ki a klíma válságot.


Leírták, hogy abba kellene hagyni, hogy a politikusok csak beszélnek erről, a politikai küzdelmek eszközévé laposítják a témát, de nem csinálnak semmit sem.

Azonnali lépéseket tartanak szükségesnek, amit hat pontban foglaltak össze. Röviden:

1/ a fosszilis energiaforrásokat azonnal lecserélni megújuló energiára, a földben kell hagyni a gázt és a kőolajat, adót kell kivetni a szénhidrogénekre
2/ a metán kibocsájtás, a szállópor azonnali és drasztikus csökkentése, mindez ötven százalékkal csökkentené a felmelegedést
3/ erdők - benne a mangrovia erdők -, a legelők, a vizes élőhelyek védelme
4/ a mai táplálkozási szokások erodálják a Földet, át kell térni a kiegyensúlyozott, lehetőleg a vegetáriánus étrenden alapuló kiegyensúlyozott diétára, étrendre, a vörös húsok fogyasztását sürgősen korlátozni kell, a termőföldeken ne az állatok takarmányát termeljük meg
5/ visszatérni a karbonmentes gazdasághoz, az emberiséget a bioszférához közelíteni, feladni a GDP szentségét, illúzió, hogy a bioszféra a mai környezeti hatások mellett fenntartható, miként az is, hogy mindez a gazdaságot nem érinti, a Natur Climate Change tanulmánya szerint a klímaváltozás érinti a pénzügyi világot is, szaporodnak a bankcsődök, egyre többet kell költeni költségvetési forrásokból a bankok stabilizálására, felrobban a költségvetési hiány
6/ Irányváltás szükséges a népességnövekedés terén, a mai ütem - naponta 200 ezerrel nő a Föld lakossága - nem tartható.

Hát ez is egy véleménycsomag. Tudósok,szakértők a világ minden tájáról.

Tényleg, lesz majd szivárványos zászló is. Sej, a mi lobogónkat fényes buzik fújják!

Ha mindezt az intézkedést meghozzák, már csak azt kell megoldani, hogy Budapest fölött más
klíma legyen, mint máshol, ahol iylen intézkedéseket nem hoznak. De hát mi az nekik!

A kórházépítést szerintem nem merik megtorpedózni. Egyfolytában az oktatásegészségügyről ugattak idáig, még ez a hórihorgas köcsög is a CT gépekkel kampányolt.

A fővárosi közgyűlés elhatározta, hogy a Föld tengelydőlését helyrebillenti.
A napfolt tevékenységet pedig fasisztának bélyegezte.

Tessék mondani, ez itt már a Monty Python Repülő Cirkusza?

Belegondolni is szörnyű. Ez a nyálas fasz minimum 5 évig fogja Budapesten az észt osztani ... azt a keveset.

A CT-be be lehet feküdni, úgyhogy inkább a hálószobába tenném.

Ezt a kérdést miért nekem teszed fel? A budapesti szarvasmarhákról írtam, szerinted? Egy elemzésről, tedd mellé a Te saját tudományos meglátásodat, vagy az azt alátámasztó kutatási eredményeket. Azt is el fogom olvasni, tágabb lesz a horizontom, megismerem az eltérő nézeteket. S még akkor sem biztos, hogy hiteles álláspontra tudok helyezkedni. Nem a saját véleményemet citáltam, kár, hogy elsiklottál felette.

Vészhelyzetben ez elég karcsú. Ég a ház és kijelentik hogy törekedni fognak nem oltani azonnal.

"A Fővárosi Közgyűlés keddi határozatában elkötelezte magát, hogy a döntések meghozatala során elsőbbséget élveznek az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjai."

Már indulásra hazugság.

Az első és legfontosabb intézkedésük: posztok, pénzek osztása és a hatalom koncentrációja.

"A Fővárosi Közgyűlés keddi határozatában elkötelezte magát, hogy a döntések meghozatala során elsőbbséget élveznek az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjai."

Már indulásra hazugság.

Az első és legfontosabb intézkedésük: posztok, pénzek osztása és a hatalom koncentrációja.

A klímavész miatt mind az 5 helyettes autót, laptopot és telefont is kapott. Az autót magánhasználatra is..

Vörös rongyokba öltözött Budapest.

Ne félj, a terveket milliárdokért el fogja valaki készíteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés