Drezda főpolgármestere elhatárolódik a „náci vészhelyzet” kifejezéstől

2019. november 4. 18:04
Dirk Hilbert elmondta, hogy a kifejezés annyira „populista”, hogy nem méltó az ügy komolyságához.

Elhatárolódik a németországi Drezda főpolgármestere a „náci vészhelyzet” kifejezéstől, amely a városi képviselőtestület egy október végén elfogadott nyilatkozatában szerepel – jelentette hétfőn a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

Dirk Hilbert elmondta, hogy a kifejezés annyira „populista”, hogy nem méltó az ügy komolyságához. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa kiemelte, hogy nem kíván hozzájárulni a társadalmi viták nyelvi természetű elmérgesedéséhez, ezért nem is használja ezt a kifejezést.

A Szászország tartományi főváros önkormányzati képviselőtestülete „Náci vészhelyzet?” címmel fogadott el egy politikai nyilatkozatot, amely szerint fokozni kell az „antidemokratikus, antipluralista, emberellenes és szélsőjobboldali” tendenciák elleni erőfeszítéseket és erősíteni kell a civil társadalmat.

A nyilatkozatban kérdőjeles formában használt kifejezés az A párt (Die Partei) elnevezésű szatírapárt egyetlen képviselőjétől, Max Asenbachtól származik. A politikus német hírportálokon hétfőn idézett nyilatkozatában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, Drezdában alapított és a német nyilvánosságban szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalomra és a szászországi nagyvárosban az utóbbi években történt idegenellenes támadásokra hivatkozva elmondta, azért kezdeményezte az állásfoglalást, mert „Drezdának meggyűlt a baja a nácikkal”.

A határozati javaslatot Max Asenbach és két további független képviselő, valamint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) frakciója közösen terjesztette elő. A javaslatot a Zöldek és az FDP soraiból is támogatták, végül 39 igen szavazattal, 29 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el október 30-án.

Időközben vita bontakozott ki a városban a „náci vészhelyzet” kifejezés körül. Bírálta használatát a többi között a drezdai idegenforgalmi vállalkozások szövetsége (Tourismusverband Dresden), amelynek vezetője, Johannes Lohmeyer aláhúzta, hogy a képviselőtestület határozatának címéül választott kifejezés általánosító gyanú alá helyezi a drezdaiakat és súlyosan sérti városuk mint a világra nyitott és vendégszerető település tekintélyét. Azonban a tények magukért beszélnek, a Drezdába érkezű külföldi vendégek számának növekedése azt jelzi, hogy „közel s távol nyomát sem látni vészhelyzetnek” – fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

(MTI)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet szavakon lovagolni, kifejezéseken vitázni, de nem zörög a haraszt, ha...

Lejáratják a 'vészhelyzet' szót.

Ez neked "érv"? Ha-ha.

Az idevágó bejegyzésemmel én is azt akartam jelezni, hogy a "náci vészhelyzet"a zsidóknak az iszlám migráció miatti növekvő fenyegetettségét jelenti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés