Oroszország burkoltan megfenyegette Bulgáriát

2019. október 31. 19:39
Az ok: Szófia elutasította a kijelölt orosz katonai attasé vízumkérelmét.

A kölcsönösség elvére figyelmeztette Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön Bulgáriát, miután az megtagadta a vízum kiadását a kijelölt orosz katonai attasénak. „Anélkül, hogy kommentálnám ezt a konkrét esetet, emlékeztetni szeretnék arra, hogy a diplomáciában a kölcsönösség elve érvényesül” – jelentette ki Zaharova a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Moszkvában.

A bolgár kormány egy nappal azután tagadta meg a vízumot a leendő orosz katonai attasétól szerdán, hogy kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát. A szófiai diplomáciai tárca azután jutott erre a döntésre, hogy a diplomaták vízumának engedélyezésében érintett egyik testület „negatív véleményre” jutott a még Oroszországban tartózkodó attaséval kapcsolatban.

A bolgár külügyminisztérium nem közölt további részleteket, de leszögezte:

ez nem jelenti azt, hogy az orosz tisztségviselőt nemkívánatos személlyé nyilvánították.

A döntésről tájékoztatták Moszkvát. A bolgár külügyminisztérium szerint szerdán elhagyta Bulgáriát családjával az az orosz diplomata, akit korábban kémkedéssel gyanúsított meg a szófiai ügyészség. Szófia azután szánta rá magát a kiutasításra, hogy Moszkva a bolgár kormány kérése ellenére nem hívta vissza a diplomatát.

Bolgár ügyészek szerint a kiutasított diplomata tavaly szeptember óta találkozókat tartott többek között egy olyan magas rangú tisztségviselővel, akinek hozzáférése volt az EU-tól és a NATO-tól származó titkosított információkhoz. A NATO- és EU-tag Bulgária továbbra is szoros kulturális és történelmi kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amely továbbra is a balkáni ország legnagyobb energiaszolgáltatója.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig a bolgárok szeretik az oroszokat, mert az orosz csapatok másfél száz éve ki is vonultak tőlük, miután kiverték a törököket, tehát akkor tényleg felszabadították őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés