Joker is tüntet Hongkongban

2019. október 31. 21:57
A rendőrökkel összecsapó tiltakozók a Halloweent kihasználva kerülik meg az álarcviselést tiltó törvényt.

Újabb összecsapások törtek ki csütörtökön Hongkong központi kerületében, ahol több száz, maszkot viselő ember tüntettet, kihasználva Halloween ünnepét, hogy megkerülje a helyi kormányzat döntését, amely szerint tilos  az arc eltakarása a tiltakozásokon.

A hatóságok által nem engedélyezett megmozdulást rendőrök könnygázzal oszlatták fel, ezt követően összecsapások törtek ki, többeket őrizetbe vettek. Ezenkívül a Kowloon-félsziget szárazföldi részén található Mong Kokban százak tiltakoztak egy metróállomásnál. Ezt a megmozdulást is könnygázzal oszlatta fel a rendőrség.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: a Halloween miatt, amely az egykori brit gyarmaton komoly hagyománnyal bír, könnyen össze lehetett keverni a maszkot viselő tüntetőket azokkal, akik mindössze a szórakozás és az ünneplés miatt öltöttek álarcot. A lehetséges incidenseket megelőzendő a rendőrség már a reggeli óráktól kordonokkal zárta le a központi körzet számos és a város több részét, ami bírálatokat váltott ki amiatt, hogy a biztonsági intézkedések ellehetetlenítették a lakosokat az ünneplésben.

Néhány kép a tüntetőkről:

Hongkongban már öt hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban

a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult.

A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína ötven évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre inkább növeli befolyását a városban.

(MTI)

Képek: MTI/EPA/Jerome Favre, MTI/AP/Kin Cseung
 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés