A klímaválság lovagjai

2019. október 31. 16:36

Nagy Ervin
Magyar Hírlap
A klímavészhelyzetre tényleg vevők a politikai tudatuk fejlődésének elején álló fiatalok.

„Szempillantás volt csupán, és a klímaváltozásból klímaválság, a klímavédelemből pedig klímavészhelyzet lett a balliberális közbeszédnek hála, mely fogalmak – valljuk meg – sokkal erősebb, átütőbb és vonzóbb metapolitikai gondolatok, mint az elmúlt évtizedek liberális ügyei, a melegjogok, a gendertéma, a drogliberalizáció vagy a multikulti társadalom létrehozásának ideája volt. (Utóbbi politikai fegyver ráadásul igencsak fordítva sült el.) A klímavészhelyzetre azonban tényleg »vevők« a politikai tudatuk fejlődésének elején álló fiatalok, a nagyon fiatalok; és azok az egyébként társadalmi kérdésekben inaktív polgárok, akik nemhogy életüket, de egyetlen hajszálukat sem adnák egy-egy mai liberális értékért. Jól láthatóan a klímaválság miatt viszont készek aktívvá válni, akár áldozatot hozni. És persze politikai álláspontra helyezkedni, majd szavazni. Az európai balliberális elit ezt ismerte fel, no meg azt, hogy ez a téma képes arra, hogy »becsatornázza« az egyre erősebb globalizáció-ellenességet, illetve »eltakarjon« más, lényeges, az embereket érintő, a balliberálisoknak azonban kellemetlen metapolitikai témákat, aktuálisan a migrációs válságot.

A klímavészhelyzet – hiába kampányol vele Karácsony Gergely – jogilag nálunk jelenleg nem létezik, de tartalmilag Európa-szerte, ahol próbálkoznak vele, sem jelent semmi közös tennivalót. Több európai ország és néhány amerikai város erőlködik azzal, hogy konkrét tartalommal töltse fel, de a Greenpeace is elismerte, sőt félelmét fejezte ki több fórumon is, hogy ezek egyelőre csak szimbolikus próbálkozások, a döntéshozóknak pedig fogalmuk sincs, hogy mit is kellene konkrétan tenni akkor, amikor »kihirdetik« a klímavészhelyzetet. A nagyvárosok közül talán Los Angeles, az országokat tekintve pedig Írország jár az élen, ha a konkrétumokat keressük. De az általuk vállalt célok mellett sem nagyon lehet látni azt, hogy pontosan milyen alternatívák vannak. Mert az elektromos autók elterjedésének segítése, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése még csak-csak megvalósítható konkrét cél, de a műanyaghulladék kezelése például abszolút megoldatlan ügy. Ahogy az sem nagyon látszik, hogy milyen anyagi terheket jelent a gazdaságnak és a közösségnek egy ilyen átállás; vagy mondjuk a nitrogén- kibocsátás csökkentése is csak akkor lehetséges, ha az éhenhalás »nemes tettének« felvállalása húzódik mögötte. Sok sebből vérzik tehát a klímavészhelyzet intézménye.

Ha a balliberális politika történetét nézzük, akkor több generáción átívelő szabadságjogokért való küzdelem bontakozik ki előttünk. A polgárosodással párhuzamosan a deklarált szabadságjogok szép lassan minden demokrácia politikai minimumává váltak – így a balliberális »szabadságharc« újra és újra kifogyott a témából. Nem volt értelme politikai mozgalmat egy idő után csupán a vallási toleranciára, a véleménynyilvánítás szabadságára vagy éppen a gyülekezési jogra, mint ahogy a magántulajdon védelmére sem megalakítani, hiszen minden egyes ideológia (a kommunizmus kivételével) elfogadta azokat. Így jutottunk el a 20. század végére, amikor a balliberálisok keresni kezdték az egyre szélsőségesebb »szabadság-ügyeket«. És így érkezett meg az egykor klasszikus polgári értékeket képviselő mozgalom a melegjogokhoz vagy a drogliberalizációhoz, melyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az »újgenerációs« szabadságjogokért nem mozdultak meg a tömegek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Jól láthatóan a klímaválság miatt viszont készek aktívvá válni, akár áldozatot hozni."

Hát én nem látom, hogy annyira készek lennének áldozatot hozni. Nekem inkább úgy tűnik, hogy másokat akarnak rákényszeríteni mindenféle idióta áldozathozatalra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés