Tovább mélyül a török-amerikai konfliktus

2019. október 30. 10:28
A török külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét a képviselőház határozatai miatt.

A török külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét, David Satterfieldet – jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva, miután az amerikai képviselőház kedden népirtásként ismerte el a múlt század elején az Oszmán Birodalomban az örmény kisebbség ellen elkövetett bűnöket, és szankciókat helyezett kilátásba Törökország ellen az északkelet-szíriai hadművelet miatt. A beszámoló szerint a török külügyi tárca tudatta a nagykövettel, hogy elutasítja az amerikai döntést, amely népirtásként ismeri el az örmények elleni török tetteket. Hangsúlyozták, hogy szerintük a határozat belpolitikailag motivált, valamint történelmileg és jogilag is megalapozatlan – idézte az Anadolu a minisztérium írásos közleményét.

Ankara határozottan elítélte a szíriai offenzíva okán kilátásba helyezett büntetőintézkedéseket is – tette hozzá a hírügynökség. A demokrata többségű amerikai képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg a határozatot, amely népirtásként ismeri el a törökök által a múlt század elején végrehajtott örményellenes tetteket. A határozat felszólított arra, hogy az Egyesült Államok mostantól népirtásként emlékezzék meg arról, hogy az oszmán török birodalom a 20. század elején, 1915 és 1923 között másfélmillió örményt tervszerűen lemészárolt.

Ankara tiltakozik

Törökország vitatja, hogy mai területén és az Oszmán Birodalomban az örmény közösség népirtás áldozata lett. A halottak 1,5 millióra becsült számát sem ismeri el, azt állítja, hogy 300-500 ezer örmény az első világháborús harcok áldozatává vált. Az amerikai képviselőház kedden egy olyan törvénytervezetet is elfogadott, amely elítéli a török katonai beavatkozást Északkelet-Szíriában. A kétpárti egyetértéssel előterjesztett, 403:16 arányban elfogadott javaslat egyben arra kötelezi Donald Trump amerikai elnököt, hogy szankciókat és egyéb korlátozásokat foganatosítson Törökország és török tisztségviselők ellen. Egyebek között szigorítanák a fegyvereladásokat Törökország számára, korlátoznák magas rangú török tisztségviselők amerikai beutazását és hozzáférésüket az esetlegesen az Egyesült Államokban lévő vagyonukhoz.

Az amerikai képviselőház lépései ellen előzőleg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitter-fiókján, a török külügyminisztérium pedig közleményben is tiltakozását fejezte ki. Törökország október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában az amerikai hadsereg által kiképzett és felfegyverzett Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet fő ereje, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, miután Ankara az utóbbit a törökországi kurd szakadárok szövetségesének tekinti.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A fekália akkor is büdös, ha átfested rózsaszínre és behinted rózsavízzel.
Amikor megölnek 1,5 millió embert, azt úgy hívják, hogy népirtás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés