Budapest építési terület, nem csatatér

2019. október 31.

Heincz Barnabás
A helyhatósági választás fővárosi eredménye igencsak átrendezte a politikai mezőt az elkövetkező öt évre. Mi lesz a fejlesztésekkel? Milyen lehet a kormány és a városvezetés kapcsolata? Fürjes Balázzsal, a Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkárral beszélgettünk.

Kell-e félniük a fővárosiaknak?

Meghatározhatja-e a napi politika a több évtizedes távlatokba tekintő fejlesztéseket? Az elmúlt években Budapest épült és szépült, miközben kilábalt az adósságcsapdából, és a városháza környékéről eltűntek a nokiás dobozok. A legfontosabb, hogy a főváros ne legyen csatatér.

Miért lenne az ellenzék célja, hogy Budapestet csatatérré változtassa?

Bizakodó vagyok, a puding próbája az evés. Érdemes ránézni  a főváros és a nemzeti kormány viszonyára történetileg.  A napnál is világosabb, hogy a mindenkori nemzeti kormánynak feladata építeni Budapestet, van felelőssége a városért. A várostól ugyanis sohasem volt elvárható, hogy önerőből valósítsa meg mindazt, amire a nemzet fővárosában a budapestieknek és a magyaroknak szükségük van, vagy ami éppen nagyszerűvé, méltóvá teszi a magyarok fővárosát. Összes hidunk, az Opera, az Országház, múzeumaink, a legtöbb jelentős középület, a repülőtér, a kötött pályás közlekedési hálózat zöme, sok főút mind-mind kormányzati erőforrások felhasználásával, az ország pénzéből, kormányzati szervezésben épült meg. A mindenkori kormány nem hagyhatja magára a fővárost, de nem is gyámkodhat felette. Kormány és főváros együttműködésre van ítélve.

„Kormány és főváros együttműködésre van ítélve”

Akkor együttműködés következik?

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés