A puszta összefogás 2022-ben már nem lesz elég

2019. október 31.

Maráczi Tamás
Nem szabad finnyáskodni, össze kell fogni Gyurcsány Ferenccel és a Jobbikkal is, ha az ellenzék le akarja váltani a kormányt – ajánlotta majdnem három évvel ezelőtt Medgyessy Péter. Noha akkor lehurrogták, a recept most Budapesten sikeresnek bizonyult. A volt miniszterelnök a választást és a baloldal állapotát értékelte.

Tarlós István vagy Karácsony Gergely győzelmét várta?

Nem szoktam tippelni, de úgy gondoltam, komoly esélye van Karácsony Gergelynek. Éreztem a hangulaton, hogy az emberek változást akarnak.

Az összefogás miatt gondolta? 

Én már korábban is mondtam, hogy összefogás nélkül, beleértve a Jobbikot is, nem fog menni. 2016 végén interjút készítettek velem az ATV-ben, ott elmondtam, hogy az ellenzéknek el kell döntenie, mi a prioritás. Ha az, hogy a pártok szigorú elvek mentén akarnak működni, akkor nem tudnak összefogni, ezt belátom. De ha a prioritás az, hogy változást akarnak, akkor össze kell fogni, mert együtt is nehezen tesznek ki annyit, amennyit a Fidesz. Akkor megköveztek ezért, elsősorban a baloldalon, de a Jobbikban is. A végén úgy döntöttek, hogy összefognak – több mint két év kellett nekik ehhez.

Akkor az összefogás miatt történt az áttörés?

Nem csak az összefogás miatt. És nem is a Borkai-ügy miatt.

Protesthangulat volt a Fidesz ellen?

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés