Okafogyottá vált a Brexit!

2019. október 28. 14:29

Cseh Katalin
Facebook
A Brexit tökéletesen megmutatta, hogy a populista, hazugságokon és megtévesztésen alapuló kampányok mennyire veszélyesek.

„Egy hosszú tragikomédia újabb állomása: megint elhalasztották a Brexitet – ezúttal január 31-ig. Az elmúlt hétvégén Athénban voltunk európai pártcsaládunk, az ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe kongresszusán, ahol arról is vitáztunk, hogy lehet-e esély a Brexit visszafordítására. Most, a halasztás bejelentésével talán kicsit közelebb kerültünk a megfejtéshez. A mai döntésnek az EP-ben a Momentummal közös frakcióban helyet foglaló brit Liberális Demokrata Párttal mi is együtt örülünk. A Brexit október 31-i elkerülésével újra felcsillant az esély egy második népszavazásra, amivel elkerülhető lenne, hogy az Egyesült Királyság kilépjen az unióból.

A Brexit tökéletesen megmutatta, hogy a populista, hazugságokon és megtévesztésen alapuló kampányok mennyire veszélyesek még a legstabilabb demokráciákban is. A kilépésről szóló népszavazás óta eltelt közel három és fél évben mindenki számára egyételművé vált, hogy miért lehetetlen küldetés a jelenlegi körülmények között levezényelni az EU-s tagság felbontását. Mi a Liberális Demokratákkal közösen úgy gondoljuk, hogy éppen eleget játszadoztak már az emberek türelmével, a brit választópolgárok bizalmával, illetve általában véve a demokráciával. A politika megcsúfolása és a demokratikus értékek semmibe vétele zajlik immár negyedik éve, aminek csak egyvalami vethet véget: új népszavazást kell kiírni a Brexitről!

Hiába szeretne a kormányzó konzervatív párt új választást, hiába trükköznének újabb és újabb határidőkkel, módosításokkal, obskúrus feltételekkel, itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba: a többéves Brexit-szenvedés után csak egy második referendum dönthet az Egyesült Királyság uniós tagságáról. A brit választópolgárok, a demokrácia, valamint nem utolsó sorban a jogi bizonytalanságban ott élő uniós állampolgárok érdeke is ezt kívánja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... a populista, hazugságokon és megtévesztésen alapuló kampányok mennyire veszélyesek"

Bizony. Lásd Budapest.

Kisanyám, igazi szadeszos dumát nyomsz: "Mi a Liberális Demokratákkal közösen úgy gondoljuk..."

Szarsz te a demokráciára. Így döntöttek a britek és kész.

Egyébként ők is mucsaiak?

A Brexit oka az, hogy elegendő számban megszavazták. A körülötte folyó bohóckodás annak az oka, hogy az EU nem volt képes alapszabályába kilépési mechanizmust előírni, ami akár egy Öreg Tyúkok Egyesületének is van.

Tudjuk, nektek Nagybetűs Demokratáknak a népakarat szent - feltéve, ha az megfelel az ízléseteknek...

Soros üzente botmixernek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés