A szlovén miniszterelnök szerint nagyon jók a magyar-szlovén kapcsolatok

2019. október 28. 15:42
Marjan Sarec szerint nem szabad feladni az EU balkáni bővítésének ügyét, a bővítési tárca pedig jó helyen lenne egy magyar biztosnál.

Nagyon jók a magyar-szlovén kapcsolatok, különösen a gazdaság és a turizmus területén, továbbá az Európai Unióban is több kérdésben együttműködik a két ország – mondta Marjan Sarec szlovén miniszterelnök hétfőn Budapesten. A szlovén kormányfő magyar kollégájával, Orbán Viktorral tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: megbeszélésük fő témája a gazdasági együttműködés elmélyítése volt. Kitért az infrastrukturális összeköttetések megteremtésének jelentőségére, továbbá a turizmus erősödésére is.

A két ország párbeszéde rendszeres és intenzív, és közös céljuk a kapcsolatok szorosabbra fűzése, hiszen fontos, hogy „olyan szomszédunk legyen”, aki megért és tisztel – közölte. Hozzátette: ez a további együttműködés alapja. Megjegyezte: a magyar és a szlovén nemzetiségnek is fontos szerepe van a kétoldalú együttműködésben, és jó, hogy a magyar kormány nagy figyelmet szentel a helyi szlovén közösségnek.

Marjan Sarec a migrációról azt mondta: a legjobb lenne azokon a területeken megoldani a problémákat, ahonnan az emberek megindulnak, ott kell olyan körülményeket teremteni, hogy ne induljanak el. Az EU-nak közös politikát kell kialakítania e kérdésben – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kifejtette: párbeszédet kell folytatni Törökországgal. Szlovénia idén 12 ezer nem törvényes határátlépést regisztrált, több lehetséges forgatókönyvre készülnek, de remélhetőleg sikerül ésszerű megoldást találni Törökországgal – mondta. A szlovén miniszterelnök úgy véli, arra az esetre, ha előre nem látható események történnének, ha nagyobb migrációs hullám érkezne, meg kell erősíteni az Észak-Macedónia és Görögország közötti határt.

Az unió bővítésével kapcsolatban közölte: nem szabad feladni ezt az ügyet. Valóban érdemes lenne továbbvinni a tárgyalásokat Szerbiával, az ország fontos tényező a Nyugat-Balkánon, ezért lehetővé kell tenni, hogy közelebb kerüljön az EU-hoz – mondta. Hozzáfűzte: a stabil Nyugat-Balkán mindannyiunk érdeke. Marjan Sarec szerint az EU bővítése mindenképpen szükséges, folytatni kell, főleg a Nyugat-Balkán stabilitása miatt. Úgy fogalmazott: akik ismerik a régió történetét, azok tudják, miről beszélnek, és mit szeretnének megakadályozni. Azt mondta: az egyeztetések megkezdése egy országgal még nem jelent tagságot, hanem egy hosszú folyamat kezdete, amely reformokra készteti az érintett országokat. A szlovén kormányfő kérdésre közölte: támogatná, ha a magyar uniós biztos kapná a bővítési portfóliót az új Európai Bizottságban, mert Magyarország közel áll a Nyugat-Balkánhoz és megérti a régió gondjait.

A sajtótájékoztató előtt szándéknyilatkozatot írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai minisztérium fejlesztési együttműködéséről.

(MTI)

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem arról volt szó, hogy te mit nem akarsz, hanem arról, hogy a fővárosi közgyűlés határozatban mondja meg, mit nem akar. Lehet, hogy meglepetésben lesz részed.

Itt nem a budapestiek többsége lesz érdekes. A kormány nem erőltet át semmit, Karácsonyékra bízta a döntést. Ez így van rendjén, ebből a kormány csak jól jöhet ki.

Ha a közgyűlésben elutasítják a fejlesztéseket, akkor ők fosztották meg a fővárost a kormány nyújtotta lehetőségektől. Félbemaradnak a munkák, a kiásott gödröt, a feltúrt területet a főváros pénzén kell helyreállítani. Mindezt nemzetközi szakmai elismeréseket félre söpörve, ami elég érdekes húzás lenne a felsőbb rendű nyugatot istenítőktől. Ráadásul nem lehet diktatúrázni sem, mert a kormány nem erőltetett semmit.

Ha népszavazás utasítja el a fejlesztéseket, ugyanez a helyzet. Az elutasító többség magára vessen, ha nekik a hátra maradó káosz, a rendezetlenség kell, ezeknek a CT-re átszámítható költségvonzatával együtt. Kispesten biztos, hogy népszavazással sem állítanák meg a Bozsik stadion építését. Nincs annyi CT, amennyiért megtennék. Mellesleg órák alatt elfogytak a jegyek a Puskás Aréna megnyitójára is, talán érdemes ezen is elgondolkodni. Vagy fel lehet vonulni gyalázkodó transzparensekkel, majd 68 ezer ember mag adja rá a választ.

Ha végig mehet a beruházás, akkor felmerül a kérdés, miről beszélt Karácsony a választás előtt? Csak hangulatkeltés volt egy semmire nem jó, csak mások által előre tolt ember részéről? Lehet, hogy közben már azon agyaltak, hogyan lehet minden gyalázkodás ellenére a munkákat a saját érdekkörbe tartozó vállalkozásoknak átjátszani. Ezek a vállalkozások biztos, hogy nem a félbeszakítás mellett állnak.

Egyébként pedig Budapesten van 23 kerület, és 36 CT berendezés. Szóval jut minden kerületre CT, csak Karácsony jó szokása szerint ennek sem nézett utána. Ennyit érnek az átgondolatlan jelszavak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés