Válasz Orbán Balázsnak

2019. október 26. 16:53

Ungár Péter
Facebook
A két állítás nem fér össze: nem lehet a populizmus az imitációval szembeni lázadás és az új internacionálé egyszerre.

„Orbán Balázs Ivan Krastev a The Guardianben megjelent cikkére válaszként írt egy hosszabb bejegyzést. Bár tengernyi vitatható pont van benne (az Orbán-kormány a neoliberális gazdaságpolitikája elleni lázadás állítólag, valahogy erről az egykulcsos adót és a multinacionális vállalatok adókedvezményeit nem értesítették), mégis egy pont különösen fájóan téves véleményem szerint.

Orbán államtitkár úr a következőt írja: »A populizmus nem táplálkozik a háború előtti jobboldali autoriter örökségből. Ezzel szemben abból, hogy a liberalizmus a rendszerváltáskor megkövetelte az imitációt. A populizmus az imitációval szembeni lázadás.«

Az a helyzet, hogy a magyar jobboldali közírás egy jelentős része a Breitbarrol lefordított gyűjtemény olyan vitákról, amelynek Magyarországhoz semmi köze. Ennek parodisztikus csúcspontja a 888-on megjelent »fehér férfi« rovat. Ha ez nem az imitáció maga nem tudom mi lehet.

Továbbá a jobboldal rengeteget beszél arról, hogy Orbán Viktor mekkora nemzetközi szövetségrendszerrel, mennyi hasonlóan gondolkozó kormányfővel rendelkezik. Minden populista győzelmet a világon a Fidesz médiája ünnepel. A két állítás nem fér össze: nem lehet a populizmus az imitációval szembeni lázadás és az új internacionálé egyszerre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ungár Péter nincs tisztában a fogalmakkal és az idegen szavaknak megfelelő magyar értelmezéssel. Az "imitáció" másolást jelent.

Orbán Balázs szerint a magyar liberalizmus lemásolta a nyugati liberalizmust.

Ivan Krastev – Stephen Holmes pedig azt állitja: Közép- és Kelet-Európa harca a liberalizmussal szemben nem csak a nyugati modell másolásának visszautasítását jelenti, hanem annak átértelmezését is.

Orbán Balázs szerint: A populizmus nem táplálkozik a háború előtti jobboldali autoriter örökségből. Ezzel szemben abból, hogy a liberalizmus a rendszerváltáskor megkövetelte az imitációt (mj. másolást). A populizmus az imitációval szembeni lázadás.

Az a szó, hogy "internacionálé" egyik írásban sem szerepel. Szerintem a Peti gyerek úgy néz ki, nemcsak magyarul nem ért, de angolul sem.
(Angolul az írás https://www.theguardian.com/wo.. )

Na ja!
Petya túladagolta magát Viagrával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés