Kurdpárti tüntetők elfoglalták a CDU chemnitzi irodáját

2019. október 25. 18:45
A frankfurti nemzetközi repülőtéren pedig a Turkish Airlines pultját torlaszolták el a kurdbarát tüntetők.

Az észak-szíriai török katonai offenzíva ellen tiltakozó kurdbarát tüntetők pénteken elfoglalták a Kereszténydemokrata Unió (CDU) német kormánypárt irodáját a kelet-németországi Chemnitzben. A rendőrség megtisztította az épületet, de 13 tüntető – férfiak és nők vegyesen – nem volt hajlandó elhagyni a helységeket.

Alexander Dirks, a CDU helyi szervezetének egyik vezetője „egyáltalán nem helyénvalónak” nevezte a történteket. Hozzátette, hogy a pártja mindig kész volt a párbeszédre, de „a politikai diskurzusban nem alkalmaznak területfoglalást”.

Több aktivista a #FightforRoyava szlogennel tüntetett a kurdok mellett. A de facto autonóm észak-szíriai kurd tartományban a royava szóval illetik a kurdokat. Az aktivisták közölték, hogy békésen akarnak Berlin külpolitikája és a török offenzívához nyújtott állítólagos német támogatás ellen tiltakozni, és nemzetközi szankciókat sürgettek Törökország ellen.

Pénteken több tucat tüntető zárta el a Turkish Airlines török légitársaság regisztrációs pultját a frankfurti repülőtéren a török offenzíva ellen tiltakozva. Egy rendőrségi szóvivő szerint 50-60 ember vett részt az akcióban, ami miatt be kellett zárni a pultot. A szóvivő elmondta, hogy az akció mintegy másfél óráig tartott, majd a résztvevőket a rendőrök kikísérték a repülőtéri vasútállomáshoz. Bűncselekmény nem történt.

A török hadsereg október 9-én offenzívát indított Északkelet-Szíriában a szíriai Önvédelmi Erők (YPG) kurd milícia ellen, amely szerinte a Kurd Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségeseként több száz kilométer hosszan ellenőrizte a határ túlsó oldalát. A katonai beavatkozás elsődleges célja az volt, hogy mintegy 30 kilométeres mélységben "megtisztítsa" a térséget az YPG-től. A területen október 17. óta először amerikai, majd orosz közvetítés következtében jövő keddig tűzszüneti megállapodás van érvényben azzal a feltétellel, hogy a kurd fegyveresek kivonulnak a határ menti sávból.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ott a kurdok, itt a gardista demokratak csinaljak a cirkuszt. Varazstalanitanak, ahogy a lodoktor mondana.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés