Kelemen Hunor együttműködési tervezetet adott át az új román miniszterelnök-jelöltnek

2019. október 22. 15:23
Ludovic Orban második alkalommal egyeztetett az RMDSZ küldöttségével.

Együttműködési megállapodási tervezetet adott át kedden Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, akit az új bukaresti kormány megalakításával bízott meg a román államfő. A miniszterelnök-jelölt második alkalommal egyeztetett az RMDSZ küldöttségével arról, hogy a magyar szövetség milyen feltételek mellett támogatná kormányának beiktatását a parlamentben.

Kelemen Hunor a találkozó után elmondta: az RMDSZ akkor tudja támogatni az új kormányt, ha az vállalja, hogy december 15-ig a parlament elé terjeszti a 2020-as költségvetést, nem hoz sürgősségi kormányrendelettel és felelősségvállalással törvényeket, nem módosítja 2020 végéig a választási törvényt, és érvényt szerez a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeknek és nemzetközi szerződéseknek.

Kelemen Hunor szerint a parlament nem fogja elfogadni a – kisebb román pártok által követelt – visszatérést az RMDSZ által ellenzett kétfordulós polgármester-választáshoz. A magyar szövetségnek azonban fontos, hogy a kormány se avatkozzon be a választójogba, mert becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A PNL-vel kötendő írásos megállapodásba az RMDSZ azt is bevenné, hogy az új kormány újraindítsa a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatát, az oktatásra fordítsa a jövő évi költségvetés hat százalékát, és kérvényezze kétmilliárd eurónyi európai támogatás átcsoportosítását a nagy-infrastruktúra programból a regionális operatív programhoz.

A megállapodásban az RMDSZ vállalná, hogy megszavazza a kormány beiktatását és parlamenti támogatást nyújtana számára a parlamenti választásokig hátralévő mintegy egyéves időszakban az előzetesen egyeztetett törvénytervezetek elfogadtatásához. Az esetleges parlamenti együttműködésről az RMDSZ frakciója csak a kormány névsorának és programjának ismeretében, várhatóan csak a jövő héten hoz végleges döntést – szögezte le Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke elmondta: lát esélyt arra, hogy az RMDSZ és a PNL közötti párbeszéddel helyreállítsák a két politikai erő között az utóbbi időben megromlott bizalmat, és Ludovic Orban kormánya mind az RMDSZ-től, mind a többi parlamenti párttól is megkapja beiktatásához szükséges támogatást.

Ludovic Orbannak mindazon pártok – köztük az RMDSZ – támogatására szüksége van kormánya beiktatásához, amelyekkel összefogva megbuktatták Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök kormányát. A miniszterelnök-jelöltnek péntekig kell kormánya névsora és programja számára bizalmat kérnie a parlamenttől. A törvényhozás várhatóan csak november első napjaiban szavaz az új kabinet beiktatásáról.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés