Ideológia? A jövőben is alap!

I. évfolyam 7. szám | Meta - 50 könyv a jövőről
2019. október 24.

Böszörményi Nagy Gergely
Mandiner
Reagan elnök emberei szerint eljött az ideje, hogy a szélsőséges iszlám legyőzéséhez leporoljuk a kommunizmus ellen bevált receptet. A terrorizmus nem csak biztonsági kérdés: ideológia is kell a sikerhez.

Egy az elmúlt évek menekülthulláma és terrorcselekményei előtt kevéssel megjelent olvasókönyv szerint a nyugati országok gyenge cselekvőkészségének oka az ideológia hiánya. A szerzők között ott sorakoznak Ronald Reagan tanácsadói és vezető szakértői, John Lenczowski, John Moore és Robert R. Reilly. Úgy látják: ha a terrorizmust pusztán biztonsági kérdésként kezeljük, örökké futhatunk majd az események után. Ha ki akarjuk fogni a szelet a szélsőséges iszlám vitorlájából, ahhoz az ideológiai harctéren, a gondolat síkján is győzni kell. Éppúgy, ahogy a kommunizmus megdöntésénél történt.

A szerzőket aggasztja, hogy a Nyugat mindig csak az iszlám nevében elkövetett konkrét terrorcselekményekre reagál, egyfajta rendészeti kihívásként azonosítva a feladatot – az iszlamizmussal mint ideológiával szemben nem fejleszt szellemi véderőt, intellektuális ellenálló képességet. Reagan hitt abban, hogy a Nyugatra leselkedő kommunista veszély csakis akkor semlegesíthető, ha a szovjet rendszer elveszíti ideológiai karakterét is. 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés

Ajánljuk még a témában