Harcoljatok a hülye nacionalizmusok ellen! – saját elnökségét értékelte Juncker

2019. október 22. 13:34
„Mindent megtettünk, hogy betartsuk az ígéreteinket”, a harcot pedig továbbra is folytatni kell Európért és „a hülye nacionalizmusok ellen”. Elmondta a saját Bizottságáról szóló értékelő beszédét a leköszönő Jean-Claude Juncker. Tudósításunk Strasbourgból!

Állva, hosszan tapsolva fogadta Jean-Claude Junckert az Európai Parlament, ahol a leköszönő bizottsági elnök mérleget vont az elmúlt öt évben végzett tevékenységéről.

Testvérek közötti nézeteltérések

Juncker elmondta: öt éve pont ezen a napon szavazta meg az Európai Parlament az ő Bizottságát. Megköszönte az EP támogatását az elmúlt években, elmondta, nagy megtiszteltetés volt az együttműködés lehetősége. Donald Tuskot „testvérének” nevezte, és hozzátette, persze testvérek között is lehetnek nézeteltérések. „Donald nélkül nem értem volna el azt, amit elértem”. Juncker jókívánságát küldte Ursula von der Leyennek, szerinte jó kezekbe kerül vele az Európai Bizottság. Megköszönte a bizottsága eddigi tagjainak is a közös munkát.

2014-ben, amikor átvette a Bizottság vezetését, Európa törékeny helyzetben volt, a szolidaritás is töredezetté vált. Az „utolsó esély Bizottságáról” beszéltek akkor. Új kezdeményezéssel akart élni Juncker, így politikai Bizottság szervezésébe kezdett bele. Ismert politikai szereplőket akart a saját Bizottságába, akik aztán kimennek az emberek közé, elmondva véleményüket – és így is tettek a biztosok, Európát járva.

A Bizottság a nagy ügyekkel akart hangsúlyosan foglalkozni, nem a végtelen törvényalkotásra akart koncentrálni, mondta Juncker, és szerinte ez is történt, 84 százalékkal csökkent a jogszabály-kezdeményezések száma, és több mint száz szabálykezdeményezést vissza is vontak. 

„Mindent megtettünk, hogy betartsuk az ígéreteinket”

– fogalmazott Juncker.

Juncker emlékeztetett, három fő jelszót határozott meg 2014-ben: növekedés, munkahelyek, beruházások. 

Ez a 25. trimeszter (harmadév), amióta folyamatosan növekszik az európai gazdaság. Tizennégymillió munkahely született, 2000 óta most a legalacsonyabb a munkanélküliség, 241 millió európai dolgozik jelenleg. A Bizottság leköszönő elnöke úgy számol: a „Juncker-terv” 432 milliárd eurónyi beruházást segített generálni. Az emberek az elején azt hitték, hogy a terv elbukik, mégis működött - mondta Juncker.

Voltak azért csalódások is

Csalódnia is kellett azonban az elmúlt öt év során – folytatta Juncker. Nem sikerült előre lépni Ciprus újraegyesítésében, nem sikerült Svájccal sem megállapodást kötni, nem valósult meg az európai bankunió sem. Ha a bankunió megvalósult volna, akkor tovább erősödött volna a gazdasági monetáris unió, amivel ellenállóbbá vált volna az EU a jövőbeli válságokkal szemben. 

Az elmúlt öt évben a válságok ellenére sikereket is elért a Bizottság Juncker szerint: az EU szociális pillére erősödött, és a Bizottság elnöke kiállt amellett, hogy ugyanazért a munkáért ugyanakkora bérnek kellene járnia Európában.

Juncker kitért Görögországra is: szerinte a görögök visszakapták a méltóságukat, amit megérdemelnek. A Bizottság segíteni akarta Athént a görög válság során. Mindent megtettek, amit tudtak a probléma megoldásáért. Juncker emlékeztetett,

sok országvezető nem akarta, hogy a Bizottság beleszóljon a görög válság kezelésébe.

Juncker elmondta, ő naivan azt gondolta, hogy az EU alapszerződései szerint a Bizottságnak az európai közösség érdekében kell cselekednie, és az eurózóna egyben tartása is ezt szolgálta, így cselekedtek.

Afrikát sem lehet elfelejteni – folytatta a Bizottság elnöke. Európa és Afrika között ugyanakkor egyenlőségen alapuló együttműködésnek kell működnie, beruházásokat kell oda vinni. 

A menekültügyről feltette a kérdést: siker vagy sem? A mostani helyzet jobb, mint ami várható volt, de jobb eredmény is születhetett volna, mondta a Bizottság leköszönő elnöke. Ha az Európai Tanács követte volna a Bizottság javaslatait a dublini rendszer reformjára, az jobb lett volna Juncker szerint. Úgy látja,

sok ország a belügyeiben nem a szolidaritás elvei szerint járt el,

pedig ahhoz kellett volna tartaniuk magukat.

A kereskedelmi egyezményekről: 15 ilyen nemzetközi egyezmény született az elmúlt években, amik lehetővé teszik, hogy Európa részt vegyen a világgazdaságban akkor, amikor az USA hátat fordít a multilateralizmusnak és a szervezett szolidaritásnak.

Sikerült a békét fenntartani

Európa világban betöltött szerepéről Juncker azt mondta: sikerült a békét fenntartani Európában. Sokak szerint ez magától értetődő, pedig nem az – szögezte le. Ma hatvan háború dúl szerte a világban, de nincs konfliktus az európai területen, ahol a legvéresebb háborúk dúltak az elmúlt évszázadokban.

Juncker úgy folytatta: a fiatalok nem annyira lelkesek ezen eredmények láttán. De ha valaki megnézi az EU közvetlen szomszédait, látható, milyen veszélyes helyzetek tudnak kialakulni és milyen törékeny az EU helyzete is.

A fiatalokkal ezért beszélni kell a háborúról és a békéről, különben el fog veszni a háborúk emlékezete.

A fiatalok számára ugyanakkor jövőképet is adni kell – tette hozzá a Bizottság eddigi elnöke. Európa kicsi kontinens, és a népessége csökkenni fog. Gondolkodni kell azon, hogyan erősítsünk magunkon. A G7 vezető gazdasági hatalmai között átrendeződés látható, egyre kevesebb befolyása lesz így Európának, ezért át kell gondolni, hogyan tudunk a jövőben részt venni a világpolitikai döntéshozatalban, hogyan legyen továbbra is Európa vezető szerepben.

A Bizottság távozó elnöke zárszavában azt mondta: mérsékelt hangvétellel kell megítélni az eredményeket, nem lehet túláradó az öröm, de nem kell szörnyen csalódottnak sem lenni.

„Nagyon keményen próbálkoztunk, és ha mindenki ennyire próbálkozott volna, a dolgok jobban is alakulhattak volna. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt öt évben kis alkotórésze lehettem egy sokkal nagyobb dolognak, ami fontosabb mindannyiunknál. Harcoljatok továbbra is Európáért és harcoljatok a hülye nacionalizmusok ellen! Éljen sokáig Európa!” – zárta szavait Jean-Claude Juncker utolsó bizottsági elnöki beszédében.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... a Bizottság elnöke kiállt amellett, hogy ugyanazért a munkáért ugyanakkora bérnek kellene járnia Európában."

Kellene. De nem jár. Csak a jó öreg Zsánklód szája.

Brexit, migránsválság és a Néppárt balra tolódása. Csupa sikersztori.

Isiásszal megfejelve.

Pontosítok.

Harcoljatok a hülye isiászosok ellen!

Drága emberem, te mit tettél azért, hogy a román közigazgatás és hadsereg kimenjen Székelyföldről?

Na, ha valamit tettél az erdélyi magyar autonómia ügyében, akkor szidhatod a nacionalistákat. De addig mit tegyen kétmillió erdélyi magyar?

Mi a fenét tudhat a nemzeti érzésről egy 130 éves félmilliós műállam polgára? Az állam nyelvét 1984-ben kreálták, a szimbólumait 1993-ban, s a lakosság közel fele külföldi. Vicc.

Dugulj el vén gyagyás!

Mondanak ezek a szarháziak mindent, hogy az arcuk tisztára mosódjon.
Eközben: Laura Kövesit legfőbb EU-ügyésznek megválasztották.
"Európai Ügyészség: A Tanács megerősítette, hogy Laura Codruţa Kövesi lesz az első európai főügyész."
Mára:
"Minden vádpont alól felmentette a bíróság Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét

A Maros Megyei Törvényszék a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) minden vádpontja alól felmentette kedden Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, Csíkszereda alpolgármesterét – közölte kedden az MTI-vel Veronica Tambrea, a törvényszék sajtóosztályának az illetékese.

Ráduly Róbertet (képünkön) 2015 júniusban a DNA háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. Perüket a DNA kérésére a területileg illetékes Hargita Megyei Törvényszékről a Maros megyeire helyezték át. A Maros Megyei Törvényszék mindkét vádlottat valamennyi vádpontban felmentette."
"a DNA kérésére " Annak a DNA-nak volt a felelős!!!???) vezetője a Laura nevezetű némber, mára Európa főügyésze.
Köszönhetően az itt mosakodó szaralakoknak, Soros-csicskáknak.
Ja, 4 éve tart az embertelen eljárás, azóta nyomoznak, hallgatnak ki, éetartóztatnak Kövesi DNA-s emberei:
"A csíkszeredai városházán és az elöljárók lakásán 2015 április 29-én tartott házkutatást a DNA, a vádhatóság akkor őrizetbe is vette Ráduly Róbertet és Szőke Domokost, később pedig a bíróság az elöljárók házi őrizetét rendelte el."

"Harcoljatok továbbra is Európáért és harcoljatok a hülye nacionalizmusok ellen! Éljen sokáig Európa!” – zárta szavait Jean-Claude Juncker utolsó bizottsági elnöki beszédében."

Melyik Európa? Milyen Európa? Az elárult káoszba, lassan polgárháborúba keveredő Európa, ahol lassan, de biztosan tombol az anarchia? Átkozottak lesztek mind, akik ezt tettétek, Európa árulói!!!

Harcoljunk az alkoholista politikusok ellen!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés