Metrójegy-lázadás

Kijárási tilalmat vezettek be a chilei fővárosban

2019. október 20. 8:34
Külföldi állampolgárok a repülőtér irányába szabadon mozoghatnak.

Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el helyi idő szerint szombaton a chilei fővárosban és egyes külvárosaiban a pénteken kezdődött, majd másnap is folytatódó zavargások miatt.

Az összecsapásokkal és gyújtogatással kísért súlyos rendbontás azokhoz a tüntetésekhez kapcsolódott, amelyeken a metrójegy árának felemelése ellen tiltakozott a lakosság. Sebastian Pinera államfő pénteken már kihirdette a rendkívüli állapotot a város területére, és később azt is bejelentette, hogy felfüggesztik a drágítást, de a helyzet szombaton sem nyugodott le.

A rendkívüli állapot ideje alatt a városért felelős tábornok bejelentette, hogy elrendelte a kijárási tilalmat este 10 óra és reggel 7 között. Ez alatt csak külön hatósági engedéllyel szabad elhagyni a házakat.

Halálos áldozatok is vannak

Hárman meghaltak egy áruházban keletkezett tűzben, az üzletet vasárnapra virradóra fosztották ki a tüntetők Santiago de Chilében - közölték a helyi hatóságok. Karla Rubilar, Santiago tartomány kormányzója elmondta, hogy ketten megégtek, egy harmadik embert pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, ahol belehalt sérüléseibe.

Alberto Espina chilei védelmi miniszter bejelentette: 1500 katonát vezényeltek az utcákra vasárnap hajnalban, hogy helyreállítsák a rendet. Velük együtt a hadsereg összesen csaknem tízezer tagja áll szolgálatban a fővárosi régióban.

Sebastián Pinera chilei elnök rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban, valamint Valparaisóban, Concepciónban és több településen. Santiago de Chilében kijárási tilalmat is elrendeltek.

Figyelmeztetéseket adott ki a magyar nagykövetség

A Santiago de Chile-i magyar nagykövetség Facebookon azt a tájékoztatást adta, hogy repülőjegy birtokában a külföldi – így a magyar állampolgárok is – szabadon mozoghatnak a repülőtér irányába.

Korábban arra hívták fel a kint élő magyarok figyelmét, hogy mindenképpen maradjanak otthon, ne menjenek az utcákra.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valami nagyobb baj lehet Chilében, mert egy egyszerű metró jegy áremelés önmagában aligha ok zavargásokra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés