Több mint félmillióan tüntettek Barcelonában

2019. október 18. 20:22
A katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetések ellen tiltakoztak.

Több mint félmillió ember vonult az utcákra Barcelonában a városi rendőrség szerint, hogy tiltakozzon a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetések ellen pénteken.

Sokan közülük három napja indultak el öt különböző katalán városból, hogy a Szabadságmenetnek nevezett felvonuláson mintegy száz kilométert tegyenek meg gyalog a katalán fővárosig, ahol csatlakoztak hozzájuk a pénteki általános sztrájkban résztvevők. A békés tüntetésre rengetegen érkeztek katalán függetlenségi zászlókkal, szabadság feliratú táblákkal, az elítélt függetlenségi vezetők arcképeivel.

Elisenda Paluzie, az esemény megrendezésében közreműködő Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezet elnöke beszédében arra kérte a katalán politikusokat, hogy ha az elítéltek nem kapnak kegyelmet, és Katalónia nem rendezhet népszavazást az önrendelkezésről, akkor készüljenek a függetlenség kinyilvánítására. „Be kell fejeznünk, amit elkezdtük október elsején” – mondta az alkotmányellenesnek nyilvánított 2017-es népszavazásra utalva, amelynek megrendezése miatt ítélte el a katalán vezetőket a spanyol legfelsőbb bíróság.

Miközben a beszédek tartottak, a belváros egy másik pontján a délben kezdődött diáktüntetés fordult át összetűzésekbe a rendőrséggel a katalán belügyi tanácsos hivatalánál, akinek lemondását követelték a fiatalok a katalán rendőrök eddigi kemény fellépése miatt.

Ahogy ezekben a napokban többször, most is kövekkel, üvegekkel dobálták a rohamrendőrök sorfalát az arcukat elkendőző, kapucnis támadók. A rendőrség furgonokkal szorította ki őket az elfoglalt utcaszakaszról, ahol aztán újból összegyűltek és barikádként használtak felgyújtott kukákat.

A barcelonai önkormányzat adatai szerint eddig több mint 700 szemetes konténert égettek el az utcai rendbontásokban, a vandalizmussal okozott kár értéke pedig meghaladja a másfélmillió eurót (496 millió forint). Az elmúlt éjszakákon többször is rendbontásba forduló tüntetéshullám azután kezdődött Katalóniában, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt.

Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Drukkoltam nektek, hogy szabadok legyetek a spanyoloktól, de ez a rombolás, gyújtogatás nagyon nem tetszik. A Gaudi házak még épségben vannak?
A kiülős helyek már nem, amint hallom.
Vasárnap még minden rendben volt Barcelonában.

A katalánoknak drukkolok. Csak ne szedjék szét azt a szép várost.

Elég zavarosra sikeredett fejtegetés. Autonómia és állatvilág - valamit nagyon félreértesz.

Még mindig zavaros vagy, mert még az autonómia kedvezményezettjét sem tudod körülírni. Autonómiát nem világnézeti csoportok, hanem nemzetiségek kapnak még akkor is, ha neked mást mondtak és te azt szajkózod.

De te, mint autonómia szakértő, világítsd meg ezt a kérdést, például mondd el mi az alapja a dél-tiroli autonómiának, ami a háború után elég zűrös módon jött létre.

Ahogyan nem látható át Szíria - csak annyi, hogy ezt az arab államot IS TÖNKRE AKARJÁK TENNI USA- és francia, brit körök - ugyanúgy átláthatatlan a spanyol helyzet.
De ez is analóg Szíriával, annyiban, hogy ugyanezek a körök, akiknek európai küldött embere G. Soros, láthatóan Európa gyengítésében is érdekeltek, csakúgy, mint Szíriában, anno Irakban, Líbiában estébé.

Ne túlozzál. A spanyol kormány hívja be őket és nem a katalánok. Tavaly nagyon sokan voltak, jó kis cuccokat árultak, az aluljárókban alig lehetett közlekedni az idén nem tudom, hogy hová tűntek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés