Városliget Zrt.: A Liget Budapest projektelemei végrehajtható építési engedéllyel rendelkeznek

2019. október 17. 14:57
A Városliget Építési Szabályzat azonnali módosítása csak jogszabályellenesen lenne megvalósítható – áll a közleményben.

A Liget Budapest projekt valamennyi jelenleg is zajló és a közeljövőben elinduló projekteleme végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik – hangsúlyozta a beruházó Városliget Zrt. Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester szerdán beszélt arról, hogy a Városligetben új épület, amelynek még nincs hatályos építési engedélye, az ne is kapjon.

A Városliget Zrt. ennek kapcsán közölte: a Liget Budapest projekt egyes építményei a Fővárosi Közgyűlés által már évekkel ezelőtt elfogadott Városliget Építési Szabályzat (VÉSZ) alapján kapták meg a végrehajtható építési engedélyeket az illetékes kormányhivataltól. A kivitelezések meghatározó hányada folyamatban van vagy lezárult, a park megújítását is megkezdték.

A VÉSZ főpolgármester által tervezett módosítása kapcsán a Városliget Zrt. kiemelte: annak elfogadása ugyan Fővárosi Közgyűlési hatásköre, de a döntés előkészítésének elemeiről jogszabály rendelkezik. Ennek alapján a VÉSZ módosítását kiterjedt szakmai, civil és társadalmi egyeztetéseknek kell megelőznie, melyek az eddigi módosítások gyakorlata alapján legalább több hónapos időtartamot ölelnek fel. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a Városliget Építési Szabályzat azonnali módosítása csak jogszabályellenesen lenne megvalósítható – áll a közleményben.

A Városliget Zrt. valamennyi feladatát törvényi felhatalmazás alapján, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre – emlékeztetett a beruházó. Mint a közlemény rámutat, a tisztán állami forrásból megvalósuló kulturális és rekreációs fejlesztések tekintetében a fővárosnak mostanra nincs joghatósága és a Városliget Zrt.-nek nincs tudomása arról, hogy a kormány vagy a Városliget Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a projekt vonatkozásában változtatást kezdeményezett volna.

A Liget Budapest projekt mára Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal is elismert kulturális tartalmú városfejlesztési projektje. A beruházás Budapest millenniumi idők óta példátlan kulturális intézményfejlesztését valósítja meg, az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkájával egyetemben, melynek köszönhetően a park zöldje jelentősen bővül mennyiségében és minőségében – emelte ki a kommüniké.

Mint a Városliget Zrt. felidézte, a Liget Budapest projekt keretében már megújult a Szépművészeti Múzeum, a Komáromi Csillagerőd, a Millennium Háza (korábban Olof Palme Ház) és a Vakok kertje. Elkészült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, a városligeti Nagyjátszótér, a kutyás élménypark és az ifjúsági sportpályák.

Előrehaladott állapotban van továbbá a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum és a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése, illetve zajlik a felesleges burkolt felületek feltörése és a parkosítás – emlékeztet a Városliget Zrt. közleménye.

(MTI)

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lassan elül az eufória és beköszönt a valóság.

Geri imbolyog, csetlik-botlik, ezek a jogállamiság kockázatai..

A törvény mindenkire egyaránt vonatkozik. Kommunistákra tízszeresen, százszorosan!

A Ligetben eleve volt már 4 négy múzium. Mi az hogy nem kell múzium?

Meg volt vurstli, bodegák, főtt kukorica, lufi, meleg sör, hideg virsli. Prolisó.

Az állatkert bővítését megfúrhatja.

A tervek megtekinthetők, nem öntik betonba a Ligetet. Bár azok, akiknek jobb volt az ízléstelen Petőfi Csarnok, vagy a romos épületekben a drogosok tanyája, az most nyilván elégedetlen. Ami pedig a budapestieket illeti a koszhadt ligetvédő csürhén kívül senki nem tiltakozott. Azokkal is túl kesztyűs kézzel bántak.

Akkor szemen köpi saját magát.
Már megint csapda helyzetbe lavirozta saját magát, előbb beszélt,később tájékozódott.

Gergő ezt az egyet tudja megakadályozni. Meg fogja?
Szerintem nem.

Akkor is bajban lesz ha leállítja, akkor is, ha nem:-)))))
Pár nap alatt nem rossz eredmény:-))))

Lesz még akadályozási lehetősége. Ha a momentum zsaroló potenciállal rendelkezik, Karácsonyból ki lesz taposva:
https://www.origo.hu/itthon/20..

Ilyesmire gondoltam én is az alábbi módon:
Ha pl elmarad az állatkert bővítése, vagy sport világeseményhez szükséges stadiont fúrnak meg, akkor menjünk és tüntessünk ezekért a létesítményekért. Ha mi nagyon kulturáltan valamiért és nem valami ellen tüntetünk, nem fog tudni leverni minket erőszakkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés